Ranuan kunta toivoo kaivoksen tuovan asukkaita etenkin Oulusta

Ranuan kunnassa jatketaan valmistautumista Suhangon kaivoksen tuloon. Jos kaivos avataan, sen suorat työllisyysvaikutukset olisivat noin 400 henkilötyövuotta ja välilliset arviolta noin 500-600 henkilötyövuotta. 

Kunnassa toivotaan kaivoksen tuovan lisää asukkaita Ranualle. 

Kunnan näkökulmasta uusien työpaikkojen markkinoinnin pääpaino on Oulun seudussa. Oulun seudulla asuu lähialueista eniten työikäisiä ja paljon Ranualta poismuuttaneita. Etelästä päin tulevat asettuvat myös todennäköisemmin asumaan Ranualle kuin pohjoisesta tulevat, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö Business Ranuasta sanoo. 

Ranualla on panostettu lapsiin ja nuoriin viime vuosina. Uusi alakoulu valmistui Monitoimikeskus Kerkkään vuonna 2022. Uudet yläkoulu-lukio ja päiväkoti valmistuvat vuoden 2024 aikana. 

Meillä on hyvät valmiudet vastata myös uusien asukkaiden palvelutarpeisiin. Työssäkäyvien perheiden lapset saavat uudet tilat varhaiskasvatuksesta aina lukioon asti. 

Ranualla on paljon paikkoja, joihin rakentaa omakotitalo – myös keskelle kylää, palvelujen äärelle. Lisää tontteja aiotaan kaavoittaa sekä asumiseen että teollisuudelle. 

Ja vielä yksi valtti meillä on: lyhyempi matka kaivokselle. Ranuan kirkonkylältä kaivokselle ajaa vuodessa noin 7500 kilometriä vähemmän kuin jos asuisi Rovaniemellä, Pöykkö laskee. 

Koelouhos Suhangossa syksyllä 2023.

Kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:n tavoitteena on tehdä investointipäätös kesällä 2024. Kaivosalueelle rakennetaan parhaillaan tietä

Vuoden 2023 kestäneessä Suhangon kaivokseen valmistautuminen -selvityshankkeessa järjestettiin yleisö- ja yritystilaisuuksia sekä työpajoja, jotka tavoittivat yhteensä 461 osallistujaa. Määrä on merkittävä vajaan 3 700 asukkaan Ranualla. 

Hankkeessa käytiin myös tutustumassa Kevitsan kaivokseen, Sotkamon kuntaan ja OSAO:n oppilaitokseen Taivalkoskella. Kaivoksen vaikutuksia väestöön selvitti MDI

Työryhmissä ja työpajoissa valmisteltiin Ranuan kunnan kaivosohjelma. Kaivosohjelman lisäksi avattiin uusi verkkosivu ranuankaivos.fi. Se on tietopaketti ihmisille ja yrityksille, jotka haluavat muuttaa kaivoksen takia Ranualle. 

Hankkeen aikana kävi ilmi, että Ranuan kuntaan tarvitaan sekä maapoliittinen ohjelma että asunto- ohjelma. Niiden yhtenä tavoitteena on aktivoida yksityistä asuntotuotantoa Ranualle, Pöykkö kertoo. 

Suhanko Arctic Platinumin projektipäällikkö Juha Rissanen (takana) puhui Ranuan kaivosillassa 23. marraskuuta 2023.

Suhangon kaivokseen valmistautuminen -selvityshanketta on rahoitettu Lapin liiton AKKE-rahoituksella.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Grilliyrittäjä haluaa lisää eloa Hillatorille – vuokrasi keltaisen kioskin

Seuraava
Seuraava

Blogi: Toiveiden vuosi 2024 – toteutuuko Suhanko?