Ranuan kaivosohjelma valmistui – riittävä työvoiman saanti mietityttää

Ranualla varaudutaan Suhangon kaivoksen tuloon. Yksi varautumisen työkalu on Ranuan kunnan kaivosohjelma vuosille 2024–2030. Juuri valmistuneeseen kaivosohjelmaan on kirjattu toimenpiteitä kaivoksen mukanaan tuomien haasteiden voittamiseksi ja mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Ohjelmaan on kirjattu runsaasti erilaisia toimenpiteitä. Niitä ovat esimerkiksi yritysten kasvu- ja kehitysmahdollisuuksien tunnistaminen ja tukeminen, kilpailukykyinen toimitila-, asunto- ja tonttitarjonta, työvoiman saatavuuden parantaminen TE palvelujen ja rekrytointiyritysten kanssa, yritysten ja uusien työntekijöiden asettautumisen helpottaminen Ranualle sekä kuntaviestinnän ja kuntamarkkinoinnin lisääminen.

Kaivosohjelman laadinta on tuonut esiin sen, kuinka todella moneen asiaan kunnan toiminnoissa ja sen ulkopuolella kaivoksen investointipäätös tulee vaikuttamaan, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö Business Ranuasta sanoo.

Pöykön mukaan Ranualla kaivoksen vuoksi tehtävät asiat eivät ole uusia, mutta niitä pitää tehdä paljon enemmän kuin tällä hetkellä, kun kaivos tulee.

Kaikista suurin muutos on rekrytoinnin tukeminen, jotta kaivosyhtiö ja alihankkijat saavat tarvitsemansa työvoiman ja me saamme työntekijät asettumaan Ranualle, Pöykkö tiivistää.

Kaivosohjelmaa valmisteltiin muun muassa työpajoissa, joissa oli mukana runsaasti yhteistyökumppaneita eri tahoilta.

Satoja uusia työpaikkoja

Suhangon kaivos toisi runsaasti lisää töitä paikkakunnalle. MDI:n arvion mukaan Ranualle syntyisi kaivoksen myötä noin 340 uutta työpaikkaa kaivosinvestointiin liittyen, joista 80 prosenttia olisi suoraan kaivokseen liittyviä ja 20 prosenttia välillisiä työpaikkoja. Kunnassa toivotaan, että mahdollisimman moni kaivokselle töihin tuleva asettautuisi asumaan Ranualle.

Kaivosohjelmaa on valmisteltu yhteistyössä alueen yrittäjien, yhteistyökumppaneiden, kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:n, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten kanssa.

Suhangon kaivoksen investointipäätöstä odotetaan kesäksi 2024. Kaivokselle rakennetaan parhaillaan tietä.

Kunnanhallitus käsittelee kaivosohjelmaa 11. joulukuuta ja valtuusto päättää siitä 18. joulukuuta.

Kaivosohjelmaan voit tutustua täällä.

Kaivosohjelma on tehty osana Suhangon kaivokseen valmistautuminen -selvityshanketta, joka on rahoitettu Lapin liiton AKKE-rahoituksella.


Lisää hankkeesta tehtyjä uutisia voit lukea täältä:

”Odotukset kaivosta kohtaan ovat korkeammalla kuin koskaan”

Suhangon kaivos toisi lisää töitä Ranualle ja lisäisi ainakin hetkellisesti väkilukua

Ranuan kunta haki kaivosoppia Sotkamosta

Suhankoa odottava Ranuan kunta vieraili Kevitsan kaivoksella

Mikko Pöykkö (kuvassa takana) puhuu kaivosillassa Kerkässä 22. marraskuuta.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Suhangon kaivoksen ympäristö- ja vesitalouslupahakemus tuli nähtäville

Seuraava
Seuraava

Ville Hanhisuanto on Ranuan vuoden 2023 yrittäjä