Suhangon kaivoksen ympäristö- ja vesitalouslupahakemus tuli nähtäville

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on asettanut nähtäville Suhangon kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitalouslupaan sekä toiminnan aloituslupaan ja valmistelulupaan liittyvät asiakirjat. Asiakirjoissa on nähtävillä yhtiön hakemukset, täydennykset ja kirjeenvaihtoa viranomaisten kanssa.

Asiakirjat löytyvät aluehallintoviraston sivuilta: https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2459445.

Asiakirjat ovat nähtävillä 8.12.2023 – 29.1.2024, jolloin niistä voi jättää mielipiteitä tai muistutuksia.

Kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy:lla on voimassa oleva lupa vuodelta 2005, mutta vanhentuneena se pitää päivittää ajan tasalle. Hakemus kaivoksen ja rikastamon ympäristö- ja vesitalousluvan päivittämiseksi on jätetty 28. huhtikuuta 2023 ja siihen sisältyy myös kaivoksen purkuputki. Lisäksi kaivosyhtiö on toimittanut Tukesille kaivoslupahakemuksen käyttöoikeuden saamiseksi purkuputken tarvitsemalle 55 kilometrin pituiselle käytävälle kaivosalueelta Tervolaan.

Parhaillaan kaivosalueelle rakennetaan tietä. Viime kesänä alkaneet työt jatkuvat syyskuuhun 2024 asti.

Kaivosyhtiö valmistelee myös hankelupaa suurjännitejohdolle Petäjäskosken ja Konttijärven välille. Kaivosta varten aiotaan rakentaa 46 kilometrin pituinen voimajohto. Johdon rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2025 ja tavoitteena on saada se valmiiksi vuoden 2026 lopulla, kun tuotanto alkaisi kaivoksella.

Kaivostietä varten tarvitaan runsaasti kiveä, jota löytyy kaivosalueelta.

Kannattavuusselvitys vielä kesken

Kaivoksen kannattavuusselvitystä tehdään parhaillaan ja se pyritään saamaan päätökseen vuoden 2024 aikana. Pato-, kemikaali- ja rakennusluvat haetaan, kun kannattavuusselvitys on valmistunut.

– Ympäristö- ja vesitalouslupa pitää olla ennen investointipäätöstä. Toiveemme on, että päätös tulisi kesällä 2024, mutta se on lupaviranomaisen käsissä. Kun päätös tulee, yhtiö katsoo, miltä hanke näyttää taloudelliselta kannalta ja myös minkälaisen päätöksen lupaviranomainen tekee ja minkälaisia valituksia tulee, projektipäällikkö Juha Rissanen Suhanko Arctic Platinum Oy:stä kertoi Ranuan kaivosillassa 22. marraskuuta.

Kaivoksen investointipäätöstä odotetaan siis kesällä 2024.

Jos kaivos rakennetaan, sinne tulisi kolme avolouhosta, joissa louhinta etenisi vaiheittain useiden vuosien kuluessa. Avolouhokset olisivat syvimmillään noin 210-220 metriä ja pituudeltaan yli kaksi kilometriä. Esiintymien tiedetään kuitenkin jatkuvan syvemmälle. Rikastamon lisäksi kaivokselle tulisi muun muassa valtava rikastushiekka-allas, joka on pinta-alaltaan lähes viisi neliökilometriä eli se vastaisi kooltaan noin 700 jalkapallokenttää.

Yhtiö on hakenut lupaa aloittaa kaivoksen rakentaminen ja tuotanto valituksista huolimatta. Konttijärven louhos ja sen sivukiviläjitykset, tietty osa rikastushiekka-altaasta, purkuputki ja rikastamo sisältyisivät aloitusvaiheeseen. Investointipäätöksen jälkeen rakentaminen kestäisi 2-3 vuotta. Kaivos olisi valmis tuotantoon vuoden 2026 lopussa tai vuoden 2027 alussa.

– Vaikka Suhangon kaivoksen toiminta-ajaksi on laskettu nyt 22 vuotta, alueelta uskotaan löytyvän mineraaleja tätä pidemmäksi aikaa. Kaivos voisi toimia jopa vuosikymmeniä, Rissanen sanoi Ranuan kaivosillassa.

 Ranualla on varauduttu kaivoksen tuloon muun muassa laatimalla kaivosohjelma.

Suhanko Arctic Platinum Oy:n projektipäällikkö Juha Rissanen.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ari-Pekka Johansson ja Jonna Petäjäjärvi Ranuan vuoden 2023 maatalousyrittäjiksi

Seuraava
Seuraava

Ranuan kaivosohjelma valmistui – riittävä työvoiman saanti mietityttää