Vihreän e-metanolin tehdashanke Ranualla kaipaa maanomistajilta päätöksiä

Vihreää e-metanolitehdasta Ranualle suunnittelevien ETFuelsin ja Neovan edustajat vierailivat Ranualla 11.12. lokakuuta. He tapasivat alueen maanomistajia, poromiehiä sekä kunnan väkeä.

Tehdasta ja sen vaatimaa tuulivoimapuistoa suunnitellaan Näätäaavalle, noin 13 kilometrin päähän Ranuan kirkonkylältä Simon suuntaan.

Hankkeen vetäjät kertoivat nyt aiempaa tarkemmin suunnitellusta laitoksesta. Tuotantolaitos levittäytyisi noin 25 hehtaarin eli noin 500 metriä kertaa 500 metriä kokoiselle alueelle. Metanolisynteesitankit nousisivat hieman yli 50 metrin korkeuteen.

Tehdas saisi tuotantoprosessissa tarvitsemansa sähkön suoraan tuulivoimaloista, joita alueelle tulisi enintään 52. Näiden pyyhkäisykorkeus olisi 250-300 metriä. Voimalat tulisivat lähimmillään kahden kilometrin päähän asuinrakennuksista ja vähintään 1,5 kilometrin päähän loma-asunnoista. Näillä etäisyyksillä voidaan varmistaa, että melupäästön ja välkevarjostusten ohjearvoja ei ylitetä ja näiden vaikutukset minimoidaan.

Tehdas tarvitsee hiilidioksidia e-metanolin valmistusta varten ja ETFuels on käynyt keskusteluja eri teollisuuden toimijoiden kanssa hiilidioksidin talteenotosta.

Tehtaalla valmistuva vihreä e-metanoli vietäisiin rekoilla Ranualta Perämeren satamiin. Tehdas tuottaisi vuodessa 100 000 tonnia vihreää metanolia, mikä tarkoittaisi noin 15 rekallista päivässä. Satamista lopputuote laivattaisiin meriliikenteeseen isojen alusten polttoaineeksi.

Tehtaan tuottama vihreä metanoli aiheuttaa noin 91 prosenttia vähemmän päästöjä verrattuna laivojen nykyisiin polttoaineisiin.

Neovan ja ETFuelsin edustajat kuvassa oikealla, kunnan edustajat pöydän päässä ja vasemmalla puolella.

Rahoitus ja asiakkaat on jo hankittu

Tehdashankkeen väki tapasi kuntapäättäjiä ja viranhaltijoita viimeksi Ranualla helmikuussa. Sen jälkeen on pidetty pari Teams-kokousta. Niiden jälkeen hanke on edennyt.

ETFuelsin mukaan rahoitus, tiimi ja asiakkaat on jo hankittu. Hankekehityksen rahoittaa Swen Capital Partners -infrastruktuurirahasto, joka rahoittaa hankkeita tiukkojen vastuullisuus- ja ympäristökriteerien mukaisesti. Rahoituksen saamisen ehtona on ollut hankkeen ympäristövaikutusten huolellinen selvitys.

ETFuels on koonnut tiimin, joka on tehnyt vastaavia hankkeita aiemminkin. Asiakkaina on muun muassa neljä suurta laivayhtiötä.

ETFuels ja Neova käyvät parhaillaan maanvuokraneuvotteluita Näätäaavan ympäristön alueista. Tuulivoimalat ja tehdas vaativat noin 8 200 hehtaarin alueen, joka on pääosin yksityisten maanomistajien hallussa, heitä on noin 40.

Maanomistajien keskuudessa on paljon positiivista kiinnostusta hanketta kohtaan. Uskomme, että saimme vastattua maanomistajia askarruttaviin kysymyksiin maanomistajaillassa ja maanomistajat tiedostavat hankkeesta tulevat hyödyt, Neovan projektipäällikkö Ville Kenttämaa kertoi.

Myös tuulivoimayhtiöt ovat lähestyneet monia maanomistajia, sillä Näätäaavalla tuulee hyvin.

Voimme tarvittaessa joustaa ja jättää kaikista herkimpiä alueita hankkeen ulkopuolelle. Meille sidosryhmäyhteistyö on muutenkin tärkeää ja tavoitteena on saada hankkeelle mahdollisimman laaja hyväksyntä, ETFuelsin toimitusjohtaja Lara Naqushbandi sanoi.

Toimitusjohtajan mukaan ETFuelsilla on valmiudet edetä nopealla aikataululla hankkeessa eteenpäin.

Maanhallinnan varmistaminen on tässä vaiheessa tärkeää, jotta pääsemme käynnistämään ympäristövaikutusten arviointi- ja kaavoitusmenettelyt. Luontoselvitykset voitaisiin siten aloittaa jo tulevana talvena, Naqushbandi kertoi.

Suomessa yhtiöllä on selvityksessä myös muita hankesijainteja Ranuan lisäksi, mutta yhtiö on päättänyt priorisoida Näätäaavan hankkeen ensimmäiseksi.

ETFuelsilla on hankkeita myös Yhdysvaltojen Texasissa ja Espanjassa ja nämä ovat pidemmällä kuin Ranuan hanke. Yhtiö tavoittelee alkuun seitsemän vihreän metanolitehtaan rakentamista Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Havainnekuva vihreän metanolin tehtaasta, joka on tehty ETFuelsin Espanjan hanketta varten. Kuva: ETFuels

Havainnekuva ETFuelsin vihreän metanolin tehtaasta Espanjassa. Kuva: ETFuels

Kunnalta vahva tuki

Ranuan kunnanjohtaja Tuomas Aikkila kertoi, että hankkeella on kunnan vahva tuki ja kunta haluaa vihreän metanolin tehtaan paikkakunnalle.

Tehtaan myötä syntyvät ympärivuotiset työpaikat ovat juuri sitä mitä Ranua tarvitsee saadaksemme lisää työikäisiä muuttamaan paikkakunnalle, Aikkila lisää.

Ranuan valtuusto hyväksyi tehdashankkeen tukikirjeen viime huhtikuussa.

Kunnan tapaamisen jälkeen ETFuelsin ja Neovan edustajat siirtyivät kuulemaan alueen poronhoidosta poromiehiltä sekä keskustelemaan hankkeen ja poronhoidon yhteensovittamisesta.

Mikäli maa-alueet tehdasta ja tuulivoimaloita varten saadaan vuokrattua alkutalven aikana, ympäristövaikutusten arviointi ja ympäristöluvan hakeminen ja kaavoitus voidaan aloittaa tämän vuoden puolella. Myös tuulimittauksia, tarkempi tehdassuunnittelu ja rakennusluvat on tarkoitus hankkia ennen investointipäätöstä.

Tämän hetkisen aikataulun mukaan e-metanolitehtaan investoinnista päätettäisiin vuoden 2027 alussa ja tehdas olisi tuotannossa vuonna 2029. Aiemmin on kerrottu, että investointi on kaikkiaan noin 800 miljoona euroa. Työpaikkoja tehtaaseen tulisi noin 60 ja välillisiä työpaikkoja vielä tätäkin enemmän.

Lue täältä aiempi artikkelimme hankkeesta.

ETFuelsin toimitusjohtaja Lara Naqushbandi ja talousjohtaja Felix Leworthy, Neovan projektipäällikkö Ville Kenttämaa ja projektijohtaja Lauri Alanen sekä konsultti Pekka Tuomela Giron Consultingista.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Väylävirasto: Suhangon kaivostie on erittäin kannattava investointi

Seuraava
Seuraava

Blogi: Kehittämispäällikkö Lapin matkailuparlamentissa