Blogi: Kehittämispäällikkö Lapin matkailuparlamentissa

Lokakuinen aamu kello 6 ja pikku pakkanen. Siitä alkoi matkani työurani toiseen matkailuparlamenttiin Inarin Sajokseen. Edellisestä osallistumisesta oli kulunut jo yli 10 vuotta, mutta edellinenkin taisi olla Inarin kunnassa, sillä kertaa Saariselällä.

Tämän vuoden ensimmäisen päivän isona teemana oli vastuullinen matkailu ja siitä puheenvuoron piti viisi esiintyjää. Visit Finlandin Liisa Kokkari valoitti sitä miten Sustainable Travel Finland -ohjelma on edennyt Suomessa ja mikä Lapin tilanne on. Jäi mieleen, että olemme hyvässä vauhdissa, mutta työtä riittää. Meillä Ranuallahan Ranua Resort vie ohjelmaa vahvasti läpi omassa toiminnassaan, eli olemme hyvin mukana.

Ivalossa toimivan Aurora Villagen yrittäjä Juha Tuunanen kertoi puolestaan, miten he vievät vastuullisuutta oman yrityksensä toimintaan käytännössä. Maatilan poikana mieleeni jäi ratkaisu, jossa he olivat rakentaneet hevostallinsa alle ”kellarin” johon hevosen lanta tuupattiin ja jossa se alkoi palamaan synnyttäen melkoisen määrän lämpöä. Keruuputkilla lämpö saatiin talteen ja se hyödynnettiin tallin lämmitykseen.

Aurora Villagen Juha Tuunanen johtaa Ivalossa sijaitsevaa perheyritystä jossa hevosen lantakin hyödynnetään lämpönä.

Kahvien jälkeen siirryttiin palkitsemaan lappilaisia matkailutekoja. Kunniamaininnat menivät Visit Ylläkselle pyörämatkailun kehittämisestä ja Visit Rovaniemelle vahvasta työstä saavutettavuuden parantamiseksi. Lappilainen matkailuteko -palkinto meni naapuripitäjä Posiolle edelläkävijätyöstä kestävän matkailun edistämisestä matkailukohteena. Onnea Posiolle!

Palkitsemisten jälkeen siirryttiin junayhteyksien pariin. VR:n Juha Hannukainen kertoi junayhteyksistä Lappiin ja niihin liittyvistä matkaketjuista. Kommenttipuheenvuorossaan Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen muistutti, että rata Sallaan jo on olemassa ja asemallakin on palveluita, mutta juna puuttuu.

Tornion Sampo Kangastalo puolestaan kertoi Lapin tunnin junasta, joka syntyy, kun tulevaisuudessa Haaparannalta siirtyy junalla Tornion puolelle. Aikaeron myötä siihen kuluu ”tunti”.

Toisen päivän teemoja olivat turvallisuuspoliittinen ympäristö, huoltovarmuus, taloustilanne, tekoäly ja digitaalinen markkinointi. Kansanedustaja Heikki Autto kertoi Naton tuovan tullessaan paljon kysyntää matkailuyrityksille sesonkien ulkopuolelle sekä harjoitusten että pysyvän läsnäolon kautta. Pokan tie nousi esiin puolustuspoliittisesta näkökulmastakin, mutta sen kunnostamiseen kansanedustaja Autto ei heti luvannut rahoitusta. Maakuntajohtaja Mika Riipi toi esiin Lapin väylien merkityksestä huoltovarmuuden näkökulmasta. Hän piti Pokan tietä merkityksellisenä erityisesti huoltovarmuuden ja matkailun näkökulmasta ja muistutti, että kunnostuksen rahoituskanavana ovat ensisijaisesti Suomen valtion budjetti ja EU-rahoitus.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas toi esiin meidän kaikkien uutisista kuulemamme Suomen talouden madonluvut ja niiden vaikutuksen erityisesti kotimaiseen matkailukysyntään. Isossa kuvassa hän ei kuitenkaan nähnyt syytä siihen, että matkailu vähenisi maailmanlaajuisesti ja siinä kilpailussa Lappi on hyvässä asemassa.

Digitalisaatiopuheenvuoroja tuli Microsoftin Teemu Toivoselta, New Yorkin Janette Roushilta, TikTokin Bhanu Sharmalta sekä Apukka Resortin Kaisa Heiskarilta. Esityksissä tykitettiin ChatGTP:tä ja muita tekoälysovelluksia, TikTokin kasvua ja merkitystä sekä yrityksen oman tekemisen roolia. Yleisöltä kysyttiin tekoälyn käytöstä ja melkein kaikki olivat käyttäneet sitä aika suuri osa käyttää jo nyt jokapäiväisessä työssään. Yksi mieleenpainuvimmista asioista koskien verkossa näkyvyyttä oli Apukan markkinointijohtaja Kaisa Heiskarin kokemuksen pohjalta tehty linjaus: ”Jos tuotteemme ei ole netissä, sitä ei ole olemassa”.

Blogin on kirjoittanut kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö
Edellinen
Edellinen

Vihreän e-metanolin tehdashanke Ranualla kaipaa maanomistajilta päätöksiä

Seuraava
Seuraava

Suhangon kaivos toisi lisää töitä Ranualle ja lisäisi ainakin hetkellisesti väkilukua