ETFuels ja Neova: Ranuan vihreän metanolin tehdas tavoitteena saada käyntiin vuonna 2028
Ranualle suunnitellun vihreän metanolin tehtaan suunnitelmista saatiin lisätietoa maanantaina 6. helmikuuta, kun ETFuelsin ja Neovan edustajat olivat valtuuston iltakoulun vieraana valtuustosalissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun yhtiöiden edustajat tapasivat kuntaa kasvotusten.
ETFuelsista paikalla olivat Englannista saapuneet toimitusjohtaja Lara Naqushbandi ja talousjohtaja Felix Leworthy sekä suomalaisen Neovan projektijohtaja Lauri Alanen ja projektipäällikkö Ville Kenttämaa.
Tehdas valmistaisi vähäpäästöistä vihreää metanolia laivaliikenteen tarpeisiin.
– Merenkulussa vihreitä polttoaineita ei vielä paljoa ole ja ne ovat kalliita. Vihreä metanoli on turvallista, puhdasta ja teknisesti käyttökelpoista jo nykyisillä laivoilla, Ville Kenttämaa kertoi.
Kenttämaan mukaan vihreän metanolin kysyntä on suurta tuotantoon nähden, sillä julkistetut tehdashankkeet kattavat arviolta vain 10 prosenttia markkinoiden tarpeesta vuoteen 2030 mennessä.
Vihreää metanolia tuotettaisiin pääosin tuulivoimalla, mutta myös aurinkovoiman hyödyntäminen on mahdollista. Tehdas ei olisi yhteydessä yleiseen sähköverkkoon, vaan olisi niin sanottu off-grid -ratkaisu.
Vihreän metanolin valmistukseen tarvitaan sähköä, vettä sekä hiilidioksidia. Tehtaalla tehtäisiin vetyä elektrolyysillä sähköstä ja vedestä. Siihen lisättäisiin hiilidioksidia, joka tulisi kumppaneilta esimerkiksi lähimmiltä tehtailta. Metanolisynteesin avulla lopputuotteeksi tulisi metanolia. Metanoli kuljetettaisiin satamaan ja laivattaisiin sieltä edelleen asiakkaille. Asiakkaina olisi esimerkiksi laivayhtiöitä, kauppa-aluksia ja kemikaaliyhtiöitä.
Kolme hanketta Suomessa
ETFuels kartoittaa Suomessa hanketta kolmelle alueelle: Ranualle, Tornioon ja Pohjois-Savoon. Lisäksi sillä on hankkeet Espanjassa ja Yhdysvaltojen Texasissa. Suomessa ja Texasissa tehtaat toimisivat tuulivoimalla, kun taas Espanjassa energia tuotettaisiin pääosin auringosta. ETFuelsin roolina on metanolitehtaan pyörittäminen ja Neova kehittäisi tehtaalle tuuli- ja aurinkovoimalat.
ETFuelsin ja Neovan arvion mukaan hankkeen lupien saaminen eli luvitus veisi arviolta noin neljä vuotta. Hanke vaatii kaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin eli YVA-menettelyn, lisäksi metanolilaitos tarvitsee vielä ympäristöluvan sekä kemikaaliturvallisuus- ja rakennusluvat.
– Ensin meillä pitää olla kunnan ja sidosryhmien tuki, ennen kuin hanketta on järkeä lähteä vetämään. Ehdotamme aiesopimuksen tekemistä kunnan kanssa alkuvuoden eli lähikuukausien aikana, Lauri Alanen Neovasta kertoi.
Alustavan arvion mukaan investointipäätös tehtäisiin vuoden 2026 loppupuolella, jos kaikki luvat on saatu siihen mennessä. Rakentaminen veisi noin kaksi vuotta ja tuotanto alkaisi vuoden 2028 lopulla.
800 miljoonan investointi
Investoinnin suuruus on kaikkiaan noin 800 miljoona euroa. Rakennusaikana työpaikkoja tulisi vajaat 60 ja tehtaan ollessa toiminnassa työpaikkoja olisi suoraan noin 60 ja välillisesti arviolta noin 400.
Tehtaan tuottama vihreä metanoli aiheuttaa noin 91 prosenttia vähemmän päästöjä verrattuna nykyisiin laivojen käyttämiin polttoaineisiin ja lisäksi vähentäisi riippuvuutta Venäjän ja Kiinan energiasta.
Tehtaan tuottaman lämmön hyödyntämistä kaukolämpöverkossa tutkitaan, sillä se riittäisi lämmittämään yli 2 000 omakotitaloa.
Tehdas tuulivoimaloineen rakennettaisiin Näätäaavan ympäristöön, runsaan 20 kilometrin päähän Ranuan kirkonkylästä Simon suuntaan. Näätäaapa on entinen turvetuotantosuo.
Neova edisti tuulivoimahanketta Näätäaavalle alkuvuodesta 2022, mutta laittoi hankkeen jäihin sen jälkeen, kun Ranuan valtuusto päätti kielteisestä tuulivoimalinjauksesta viime huhtikuussa.
Metanolitehdas voimaloineen vaatisi alustavan suunnitelman mukaan noin 7600 hehtaarin alueen, josta vajaat 1000 hehtaaria on Neovan omistamaa. Hankealueen koko elää tuulivoimaloiden määrän mukaan. Alueella on siis useita maanomistajia, joilta kiinteistöjä pitäisi vuokrata.
Voimaloista 250-300 metriä korkeita
Näätäaavan tuulivoimaloiden korkeus olisi noin 250-300 metriä maan pinnasta. Voimaloita tulisi noin 35-50. Niiden lopullinen määrä ja sijainti riippuu maanvuokrauksesta sekä ympäristöselvitysten rajoitteista. Voimalat tulisivat vähintään kahden kilometrin päähän lähimmistä asuinrakennuksista.
Näätäaapa valikoitui paikaksi, koska siellä tuulee alustavien selvitysten mukaan hyvin.
Hankealue sijaitsee Isosydänmaan ja Kuukkaan paliskuntien rajalla. Alue on tunnistettu poronhoidon kannalta merkittäväksi alueeksi ja vaikutukset poroelinkeinolle pyritään minimoimaan.
Kunta saisi tuulivoimaloista merkittävät summat kiinteistöveroa, tuulivoimaloiden määrästä riippuen keskimäärin 1,2-1,7 miljoonaa euroa vuodessa.
Yhtiöt toivovat Ranuan valtuustolta pikaisesti päätöstä hankkeesta.
– Onko hankkeelle riittävästi paikallista tukea? Jos on, voitaisiinko tehdä aiesopimus, yhtiöt kysyivät valtuustolta.
ETFuelsin ja Neovan esitelmien jälkeen päättäjät saivat esittää kysymyksiä.
ETFuelsin tausta ja talous kiinnostivat
Ensimmäinen valtuutettujen kysymys koski ETFuelsin hankkeiden keskinäistä kilpailua. Suomessa yhtiöllä on kolme potentiaalista hanketta.
– Meillä on useampia hankkeita useammassa maassa. Hankkeet kilpailevat keskenään ja parhaat toteutetaan, Felix Leworthy ETFuelsista vastasi.
-Hankkeita arvioidaan sen perusteella, onko saatavana uusiutuvaa energiaa, riittävästi vettä ja onko tukea paikallisesti, alueellisesti ja valtiolta. Espanjassa ja Teksasissa hankkeet ovat pidemmällä, koska siellä tukea on saatu, Lara Naqushbandi lisäsi.
Päättäjiä kiinnostivat myös ETFuelsin tausta ja taloustiedot.
– ETFuels on irlantilainen yritys, jonka kolme perustajajäsentä Felix Leworthy, Lara Naqushbandi ja Anthony Wang perustivat viime vuonna. Perustajilla on laaja tekninen, kaupallinen ja taloudellinen kokemus suurista infrastruktuurihankkeista ja vihreästä metanolista. ETFuelsin omistavat työntekijät, yksityiset sijoittajat ja perheiden sijoitusyhtiöt UK:sta ja Irlannista, Lara Naqushbandi vastasi.
Keskustelussa nousi esiin myös poronhoito, sillä alueella laiduntaa kesäisin noin 1500 poroa.
– Keskustelut ovat vielä aikaisessa vaiheessa. Emme halua projektin häiritsevän paikallista elämää. Olemme valmiina keskustelemaan poronhoitajien kanssa ja pyrimme löytämään ratkaisuja, Lara Naqushbandi vastasi.
Ei voimaloita ilman tehdasta
Valtuutetuilta tuli kysymys, siitä, tekeekö Neova Näätäaavalle tuulivoimapuiston, jos metanolitehdasta ei tulekaan?
– Tuulivoimahanke on käsi kädessä tehtaan kanssa, eli vastaus on ei, Ville Kenttämaa vastasi.
– Projekti perustuu täysin off-grid -ratkaisulle. Myllyillä ei tee mitään, jos ei tule tehdasta. Ne tulevat yhdessä, Felix Leworthy täydensi.
Kysyttävää oli myös aiesopimuksen sisällöstä ja sitovuudesta.
– Aiesopimus ei sido kuntaa mihinkään esimerkiksi kaavoituksessa. Haluamme, että valtuusto ilmaisee, että se haluaa tukea hankkeen edistämistä, Lara Naqushbandi vastasi.
Felix Leworthy lisäsi, että hankkeessa on olennaista nopeus.
– Meille on tärkeä tietää läpinäkyvästi, mitä ja milloin kunta päättää asioista. Meillä on vaikea ymmärtää alueellisia erityispiirteitä, kun toimimme monessa maassa. Osa alueista on nimittänyt projektipäällikön, joka toimii yhtiön ja kunnan välillä.
Tehdasyhtiön kotipaikaksi toivottiin Ranuaa.
– Yritysrakenne on vielä rakentumatta. Vielä ei ole päätetty, tuleeko Suomeen tytäryhtiö, joka sijoittuu Ranualle. Meille on tärkeää, että paikallinen yhteisö hyötyy hankkeesta niin paljon kuin mahdollista. Harkitsemme, että kotipaikka voisi sijoittua Ranualle, Lara Naqushbandi vastasi.
Valtuuston iltakoulu ei tehnyt hankkeesta päätöksiä. Niiden aika on myöhemmin.
Lue myös aiempi artikkelimme hankkeesta sekä Ylen artikkeli kunnan edustajista ja ETFuelsin toimitusjohtajasta.