Mari Kallatsa haluaa hyödyntää kankaat viimeistä palaa myöten
Mari Kallatsan yrityksen nimi, Paloista Design, kuvastaa hyvin hänen filosofiaansa.
– En osaa kokonaisista kangaskaupan kangasrullista tehdä mitään vaan sukellan kankaat kaupan palalaarista. Tavoite on hyödyntää mahdollisimman hyvin kangas viimeisiä paloja myöten.
Kankaita voi käyttää moneen kertaan. Esimerkiksi vanhoista verhoista voi tehdä essuja. Saumurin leikkuujätekin voidaan käyttää esimerkiksi tyynyjen täytteenä.
Häntä harmittaa, se että lasten vaatteita ei usein kannata korjata, koska uusia saa niin halvalla.
– On ikävää, että hyvää kangasta menee paljon hukkaan.
Hän kertoo olleensa aina tarkka käyttämään kankaat mahdollisimman hyvin ja välttämään hukkapaloja.
– Ajattelen asiaa asiakkaan kannalta, että hänen ei tarvitsisi ostaa liikaa kangasta. Vasta aikuisena sain kuulla, että mummoni ompeli myös vaatteita tilauksesta ihmisille. Kun aikuisten vaatteita ei enää kannattanut korjata, hän käänsi kanaan unrin päin ja ompeli siitä vaatteita lapsille. Eli kai tämä on geeneissä, Mari nauraa.
Ompeluyrittäjä on ajan hermolla, sillä kierrätys, kiertotalous ja vaatteiden kestävä käyttö ovat nykypäivän ja yhä enemmän tulevaisuuden trendi.
Yritys alkoi pussukoista
Mari Kallatsa on tehnyt ompeluyrittäjän töitä 3,5 vuotta. Ompeluyritys alkoi värikkäistä ostoskasseista, joita on edelleen myynnissä.
Marin työtä on muuttaa ja korjata vaatteita.
– Moni ei löydä kaupasta sopivan kokoista vaatetta, joten muokkaan niitä asiakkaille sopiviksi.
Vetoketjujen vaihtamisia on paljon. Myös esimerkiksi verho-ompelut, päiväpeitot ja päälliset luonnistuvat näppärästi. Ihan kaikkea hän ei kankaista tee: Mari ei valmista vaatteita alusta asti myyntiin.
– Olen ollut töissä firmassa, jossa tein mittatilaustöinä vaatteita. Se on kuitenkin niin aikaa vievää ottaa mitat, tehdä kaavat ja valmistella, että siitä ei täällä saa kannattavaa liiketoimintaa.
Puoliso tekee puuautoja
Vaatteita saa tuoda korjattavaksi ja muokattavaksi Marin kotiin Tuomaantielle tai Kukka- ja käsityöputiikkiin Virastotielle. Mari on ottanut korjaustöitä vastaan kerran viikossa Paula Erkkilän liikkeessä. Mari ilmoittaa töiden vastaanotosta Facebookissa.
Sakari-puolisolla on verstas toisessa päässä taloa. Siellä hän tekee puusta autoja ja kunnostaa huonekaluja. Mari hoitaa Sakarin tuotteiden ideoinnin, suunnittelun ja myynnin.
Kesäisin talon pihalla olevassa mökissä on molempien tekemien käsitöiden myymälä.
Ei vain käsitöitä
Ompelutöiden lisäksi pariskunta tekee myös muunlaisia töitä.
– Teemme myös vainajan kuljetusta, varastojen ja kuolinpesien siivousta ja tyhjennystä, ruuan ajoa, avustamista ja tukihenkilönä olemista, Mari kertoo.
Mari myös opettaa koululaisten käsityökerhoa sekä kansalaisopiston ompelupiiriä ja kansallispukupiiriä.
Mari on ollut yrittäjänä myös ennen Paloista Designia. Hänellä oli runsaat 10 vuotta Kuvakammari, jossa hän teki kehystystä ja kuvankäsittelyä.
Ennen yrittäjän uraa hän teki monenlaisia hommia: metsänistutusta, maatalouslomituksia sekä konttorihommia pankissa, Kelalla ja kunnalla. Hän on ollut myös R-kioskin ja eläinpuiston matkamuistomyymälän myyjänä.
Yrittäjäksi hän alkoi, koska töihin pääseminen tuntui vaikealta.
– 45 vuoden jälkeen tuntui, että ikä tuli vastaan, kun hain töitä.
Opintoja Sodankylässä ja Torniossa
Ompelukoulun hän on käynyt Sodankylässä, josta valmistui mallipukineiden valmistajaksi vuonna 1988.
– Se oli ainoa ylioppilaspohjainen alan koulutus. Sen jälkeen menin pariksi vuodeksi töihin Annen Shopiin, Kauppisen Annelin ja Kallen omistamaan liikkeeseen.
Tämän jälkeen opinnot jatkuivat. Seuraavaksi suuntana oli kauppakoulu Torniossa.
– Ihan tahallaan en ole mennyt Rovaniemelle opiskelemaan, kun kaikki muut menivät sinne.
Torniossa opiskellessa vierähti melkein kolme vuotta. Sen jälkeen hän palasi Ranualle töihin.
Opiskelut jatkuivat vielä myöhemmin 2000-luvun alkupuolella, kun hän opiskeli sisustusstailaajan erikoisammattitutkinnon.
– Silloin oli kova sisustusbuumi. Teen edelleen myös sisustusstailaamista. Olen saanut hyvää palautetta tekemistäni töistä.
Tuotteita myyntiin myös muualle
Yrittäjyyden parhaita puolia on vapaus.
– Tässä työssä on parasta se, että saa itse suunnitella, miten aikansa käyttää. Teen mielelläni töitä itsekseni, vaikka välillä se on yksinäistä, Mari toteaa.
Paloista Designin korjausompelupalvelu on kehittynyt hyvälle mallille. Tulevaisuudessa Mari haluaa saada omia tuotteitaan eli pussukoita, kasseja ja muita kankaisia kantovälineitä myyntiin ranualaisiin liikkeisiin. Tällä hetkellä niitä on myynnissä Marin kotona.