Ranuan ainoa kukkakauppias myy myös majoitusta ja tarjoaa ohjelmapalveluja

Floristimestari Paula Erkkilä on pitänyt kukka- ja käsityökauppaa Ranuan kirkonkylällä neljä vuotta. Nykyään hän on kylän ainoa kukkakauppias, kun toinen kukkakauppa lopetti viime syksynä S-marketin talossa.

Erkkilä oli aiemmin pitkään töissä nyttemmin suljetussa kukkakaupassa. Yrittäjän uransa hän aloitti sivutoimisena vuonna 2017.

– Asuimme tyttärieni kanssa aiemmin Villa Havulassa, mutta se jäi tyhjilleen, kun tapasin mieheni Joukon. Sain idean, että tästä saisi tosi hyvän majoituspaikan.

Villa Havula sijaitsee parin kilometrin päässä kirkonkylästä. Talo on rakennettu vuonna 1948.

– Tontilla on ollut aikanaan Reino Toljamon kelloliike, Paula Erkkilä kertoo.

Paula Erkkilä pitää siitä, että saa asiakkaalta vapaat kädet.

Villa Havulalla kansainvälisiä vieraita

Villa Havula avattiin remontin jälkeen vuokrattavaksi. Majoitusta saa varattua Booking.comista, Airbnb:stä ja Expedian verkkosivuilta ja sovelluksista. Kaksikerroksiseen taloon mahtuu nukkumaan enintään yhdeksän ihmistä. Vuokralaiset voivat varata myös vanhan ajan pihasaunan.

– Talvi 2019 ennen koronaa oli hyvä joulukuun alusta helmikuulle. Viime vuosi oli myös tosi hyvä, mutta kulunut kesä on ollut vähän edelliskesiä hiljaisempi.

Majoittujia on ollut vuosien mittaan suomalaisten lisäksi ulkomailta monesta maasta.

– Metsästysporukat ovat löytäneet Villa Havulan nyt. Yksi porukka käynyt jo useampana vuonna.

Villa Havulaan mahtuu enintään yhdeksän yöpyjää.

Oma kukkakauppa auki

Sivutoiminen majoitusbisnes jatkui vielä noin vuoden päivät samalla, kun Paula Erkkilä kävi kukkakaupassa töissä. Lopulta hän uskaltautui kokopäiväiseksi yrittäjäksi syksyllä 2018. Kunta auttoi starttirahojen haussa ja muiden yrityksen perustamiseen liittyvien asioiden kanssa. Näin yritys nimeltä Villa Havula Puutarhurin Maja sai alkunsa.

Liikkeessään Erkkilä tekee kukkasidontatöitä kuten kukkakimppuja ja kukkalaitteita. Kukkalähetyksen voi tilata netin kautta osoitteesta e-kukka.fi. Liikkeessä myydään kukkien lisäksi muiden paikallisten tekemiä käsitöitä ja hyvinvointituotteita. Myynnissä on esimerkiksi vaatteita, neulottuja tuotteita, tossuja, koruja, tauluja, voiteita, puutöitä ja kynttilöitä. Tiloissa on myös pieni kahvio.

Liike muutti viime huhtikuussa uusiin tiloihin Osuuspankin talossa. Suurin osa Erkkilän yrityksen liikevaihdosta tulee liikkeestä.

Liike muutti muutama kuukausi sitten uusiin tiloihin.

Turisteille poronnahkapusseja

Liikkeen ja majoituksen lisäksi Paula Erkkilä tarjoaa ohjelmapalveluja. Hän on vetänyt käsityöpajoja turisteille Ranuan eläinpuistolla. Idea tuli Tommi Hinnolta, aiemmalta eläinpuiston toimitusjohtajalta. Turistit ovat tehneet kodassa poronnahkapussukoita Erkkilän opastamana. Pussukka on varmasti eksoottinen tuliainen etenkin ulkomaalaisille turisteille.

Paula Erkkilä kertoo, että yrittäjän työpäivät venyvät välillä pitkiksi.

– Silloin otan työntekijän apuun. Hän toimii kevytyrittäjänä. Lisäksi kiireaikana ja mahdollisina lomapäivinä on floristi töissä. Minulla ei ole vakituista työntekijää.

Toisin kuin monet muut paikalliset yrittäjät, Erkkilä ei usko työvoimapulan koskevan hänen toimialaansa.

– Uskon, että tekijöitä löytyy, vaikka koulutuksen kautta. Ja on muutamia kyselyjä tullutkin, oisko mahdollista saada töitä kukkakaupasta.

Paula Erkkilä käyttää kukkatöissään paljon luonnonmateriaaleja ja häneen voi törmätä metsässä keräämässä käpyjä, sammalta, havuja ja muita luonnon antimia.

Paula näyttää, miten poronnahkapussukka syntyy.

Monta ammattia

Paula Erkkilä on opiskellut useamman ammatin. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on rakennuspiirtäjä ja vuonna 1994 hän kävi floristikoulun. Sen jälkeen hän on ollut kukka-alalla. Vuosien varrella opiskelut ovat jatkuneet työn ohella floristimestariksi ja puutarhuriksi. Puutarhurikoulutuksen jälkeen hän on tehnyt tilauksesta pihasuunnitelmia Ranualla. Myös kunta on tilannut Erkkilältä puutarhurin töitä.

Ennen Ranualle palaamista Paula Erkkilä asui 1990-luvun lopulla Rovaniemellä ja piti siellä kaksi vuotta kukkakauppaa Rinne Marketissa. Kotiseudulleen hän muutti takaisin vuonna 1999.

Erkkilä kertoo olleensa aina yrittäjähenkinen ja pitävänsä luovuudesta ja vapaudesta työssään.

– Kaikki päivät yrittäjänä ovat erilaisia ja asiakaspalvelu on iso osa sitä. Paras asiakaspalaute onkin asiakas, joka antaa vapaat kädet, luottaa ammattitaitoosi ja tulee aina uudestaan asiakkaakseni, Paula kertoo yrityksensä verkkosivuilla.

Liikkeessä on myynnissä myös muun muassa paikallisia vaatteita.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Arja Kallioranta antaa energiahoitoja ja taideterapiaa

Seuraava
Seuraava

Toimitilat, asuntotilanne ja tuulivoima aiheina Yrittäjän päivän tilaisuudessa