Toimitilat, asuntotilanne ja tuulivoima aiheina Yrittäjän päivän tilaisuudessa

Yrittäjän päivä 5.9.2022 huipentui Ranualla yrittäjien tapaamiseen valtuustosalissa. Paikalla oli kahdeksan yrittäjää ja Business Ranuan tiimi.

Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa toimitiloista, asuntotilanteesta, ulkomaisesta työvoimasta sekä kunnan brändityön ja elinkeino-ohjelman tekemisestä.

Kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö nosti esiin työperäisen maahanmuuton, sillä monella alalla tekijöistä on pulaa myös Ranualla.

Ranualle odotetaan sotaa pakenevia ukrainalaisia syksyn aikana. Olisiko heistä töihin ranualaisiin yrityksiin?

Ranuan Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Kuusela arveli, että suurin osa ukrainalaisista palaa sodan jälkeen kotimaahansa, mutta jotkut saattavat jäädä Ranualle.

Kuusela ei usko, että useimmilla ranualaisilla yrityksillä on kovin hyvät valmiudet ottaa töihin ulkomaalaisia.

– Kielitaito ja eri kulttuurien ymmärtäminen ovat ensimmäisiä haasteita.

Pöykkö kertoi, että Business Ranuan järjestää yrittäjille tarvittaessa apua ja koulutusta ulkomaisten työntekijöiden töihin ottamiseen.

Tilaisuudessa oli paikalla toistakymmentä henkilöä.

Kunnan yhtiö voi rakentaa hallin

Ranualla on ollut pitkään pulaa yritysten toimitiloista. Yrittäjät kysyivät, mitä kunta on asian eteen tehnyt.

Mikko Pöykkö kertoi, että kunnassa on selvitetty talli- tai halliosakkeen rakentamista. Rakentajana olisi kunnan omistama Ranuan Infra Oy.

– Tuottovaatimukseksi asetettiin 10 prosenttia. Yhtiö maksaisi kunnalle takausprovisiota. Tiloista tehtäisiin 10 vuoden vuokrasopimus. Kävi ilmi, että rakentamiskustannukset olivat liikaa yrityksille, se on hyvin ymmärrettävääkin tietyllä tavalla. Tärkeintä on se, että jos Ranualle joku yritys haluaa hallin, se voidaan rakentaa.

Hän lisäsi, että hallia ei saa halvemmalla kuntayhtiöltä, vaan se tulee hieman kalliimmaksi verrattuna siihen jos yritys itse tekee sen.

Ranuan Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Kuusela veti tilaisuuden.

Lunastus vaikka heti

Vuokrattavat tilat voisi lunastaa yritykselle koska vain. Yksi ongelma on se, että kunnan yhtiöt eivät saa tukea mistään, kun taas yritys voi saada niitä.

– Jos yritys rakentaa hallin rakentaa tuotannolliseen tekemiseen, todennäköisesti se voi saada tukea. Urakointiyrityksiä on iso osa Ranualla, ja ne eivät taas voi saada tukea hallin rakentamiseen, Pöykkö lisää.

Heikki Kuusela sanoi, että 10 vuoden vuokra-aika kuulostaa aika pitkältä.

Pöykkö lisäsi, että yritys voi lunastaa hallin vaikka heti yhden päivän vuokralla olemisen jälkeen.

Veijo Ranua piti tärkeänä sitä, että kunnan kanta toimitilojen rakentamiseen on nyt myönteinen.

– On äärimmäisen tärkeää, että Mikko voi sanoa yrityksille, että halli voidaan tehdä. Jos yritys on tietyssä kasvun vaiheessa, niin se voi haluta välttää seiniin investoimista. Se, että rakentaminen on kalliimpaa kuntayhtiöllä, ei ole välttämättä tärkeää. Hieno asia kuitenkin, että on meillä tämä on mahdollista, aiemmin meille on vastattu että ei ole.

Pöykkö muistutti, että kunnan päätöksenteko on hidasta myös toimitilojen rakentamisessa.

– Jos yrittäjällä on kiire, niin kannattaa lähteä omalla pörssillä liikenteeseen.

Veijo Ranua nosti esiin uuden tuulivoimahankkeen.

Yksityisten asuntoja tyhjillään

Tilaisuudessa nousi esiin myös kunnan asuntotilanne.

Mikko Pöykkö kertoi, että kunnan omistama Ranuan Vuokra-asunnot Oy:n taloustilanne on heikko, eikä se pysty riittävästi kunnostamaan asuntoja. Monen mielestä yhtiön asunnot eivät ole nykyvaatimusten mukaisia.

Jari Ranua kertoi huomanneensa useita tyhjiä asuntoja myös yksityisten omistamissa taloyhtiöissä.

– Olen 19 taloyhtiön ja 211 asunnon isännöitsijä. Niistä arviolta 10-20 on tyhjillään ja ne ovat kaikki kirkonkylän alueella. Joitakin pidetty jopa vuoden tyhjillään. Miten ne saisi vuokralle, Jari Ranua kysyi.

Pudasjärven rajalle tuulivoimasuunnitelmia

Myös tuulivoima nousi esiin, kun Veijo Ranua kertoi olleensa mukana maanomistajien tilaisuudessa Kuukasjärvellä viime viikolla.

– Pudasjärven ja Ranuan rajalle suunnitellaan 80 tuulimyllyä eli kyseessä on satojen miljoonien investointi. Ranuallahan on päätetty, että myllyjä ei rakenneta tänne tällä vaalikaudella. Voi olla, että kaikki myllyt rakennetaan Pudasjärven puolelle, Veijo Ranua kertoi.

Tilaisuudessa vieraillut Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Marko Vuorinen ja Ranuan Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Kuusela olivat aloittaneet Yrittäjien päivän aamun lukiolta, tavanneet kahdeksan yrittäjää ja Ranuan kunnan johtohenkilöitä.

Ranuan kunta on ilmoittanut tavoitteekseen olla Suomen yrittäjäystävällisin kunta.

– Laskujeni mukaan seitsemän kuntaa Lapista julkistanut halunsa olla yrittäjämyönteisin kunta. Se ei ole huonoin laji kilpailla, Marko Vuorinen sanoi.

Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Marko Vuorinen on ilahtunut siitä, että moni Lapin kunta haluaa Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan ainoa kukkakauppias myy myös majoitusta ja tarjoaa ohjelmapalveluja

Seuraava
Seuraava

Ranuan lukio erikoistuu luontoyrittäjyyteen