Talven matkailukausi on alkanut Ranualla – sesongista tulossa vilkas

Lumet ovat sataneet etuajassa Ranualle, ja talven matkailukausikin on pyörähtänyt käyntiin. Kaudesta odotetaan hyvää.

Kausi näyttää mukavan vilkkaalta. Matkailu on palautunut mukavasti koronavuosista, mutta vielä emme ole koronaa edeltävän huippuvuoden 2019 luvuissa, Ranuan Seudun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Johanna Koivunen kertoo.

Eläinpuistoyhtiön asiakkaat tulevat tänäkin talvena perinteisistä maista eli esimerkiksi eri puolilta Eurooppaa sekä Aasiasta. Singaporesta on ollut turisteja Ranualle jo usean vuoden ajan.

Kiinalaiset eivät ole vielä isommin palanneet. Kiinassa on poistettu matkustusrajoituksia tänä syksynä ja sieltä pääsee pikkuhiljaa liikkumaan ja matkustus alkaa palautua.

Vaikuttaako sota Gazassa Ranuan matkailuun?

Israelilaiset ovat matkustaneet vasta kevättalven puolella ja joitakin peruutuksia on tullut sodan vuoksi.

Aiemmin Ranuan talvituristeista käytännössä lähes kaikki tulivat matkanjärjestäjien kautta, mutta korona muutti tilanteen.

Koronan jälkeen itsenäisten matkailijoiden osuus on kasvanut tosi paljon. Silti suurin osa asiakkaista tulee edelleen matkanjärjestäjien kautta.

Kelkkasafareille on kysyntää jälleen tänä talvena Ranualla.

Riippuvaisia Rovaniemen lennoista

Rovaniemelle lennetään tänä talvena ennätyksellisen monelta eurooppalaiselta kentältä. Se on iso apu myös Ranuan matkailuelinkeinolle.

Rovaniemen kansainväliset lentoyhteydet syöttävät asiakkaita myös Ranualle ja ovat valtava hyöty meille. Ne avaavat uudenlaista markkinaa. Olemme riippuvaisia Rovaniemen lennoista, sillä ilman niitä kansainväliset asiakkaat eivät pääse meille samalla tavalla.

Eläinpuiston alueella jatketaan investointeja vilkkaan matkailukauden keskellä. Parhaillaan rakennetaan rehukeittiö- ja huoltorakennusta.

Tiloihin tulee lisäksi eläintenhoidon ja kiinteistöhuollon toimisto sekä metalli- ja puuverstas. Henkilöstölle se on iso asia, kun tulee uudet ja modernit työskentelytilat, Koivunen kertoo.

Uudet tilat valmistuvat maaliskuun alkuun mennessä. Kyse on investointien toisesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa laitettiin eläinpuiston infraa kuntoon eli uusittiin vesi-. viemäröinti- ja sähkölinjat sekä huoltotie.

Vaikka talvikausi 2023-2024 on vasta alkanut, seuraavaa talvea on jo myyty. Miltä se näyttää Ranualla?

Ennustamme, että matkailu tulee edelleen vilkastumaan, jos yhteydet paranevat ja kehitämme ympärivuotista liiketoimintaa kesäajalle. Uskomme, että etenkin kesäaika tulee vilkastumaan.

Ranuan Seudun Matkailu Oy palvelee asiakkaita talvella yhteensä noin 80 työntekijän voimin. Se on moninkertainen määrä muihin vuodenaikoihin nähden, sillä vakituisia työntekijöitä on runsaat 20.

Opas antaa ohjeita safarille lähteville turisteille Ranuan eläinpuiston vastaanoton luona.

Majatalo odottaa ennätystalvea

Ranuan majatalon Arctic Guesthouse & Igloosin yrittäjä Auvo Leppänen odottaa talvikaudesta ennätyksellisen hyvää.

Talvikausi näyttää paremmalta kuin koskaan aikaisemmin. Kun tämä jatkuisi niin, mikäs siinä! Joulukuu alkaa olla jo täysin myyty ja osa myös tammikuusta. Kausi näyttäisi jatkuvan maaliskuun loppuun saakka.

Auvo ja Outi Leppänen aloittivat majatalon pitämisen Ranuanjärven rannalla vuonna 2019, juuri ennen koronapandemiaa.

Auvo kertoo, että sesonki on alkanut nyt aiempaa aikaisemmin.

Toivottavasti sesonki aikaistuisi jatkossa vieläkin lisää.

Majataloon ja igluihin on tulossa kävijöitä Euroopan lisäksi myös isojen merien takaa.

Asiakkaita on meille aiemmin tutuista maista, eli esimerkiksi Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta. Nyt on tulossa aika paljon asiakkaita Amerikan suunnalta ja myös Kiinasta tulee varauksia. Arabi-Emiraateistakin tulee asiakkaita, heillä on kova hinku tulla Lappiin.

Majatalon vieraista käytännössä kaikki ovat omatoimimatkailijoita.

Meillä aloitti vasta uusi myyntityöntekijä, joka on haalinut matkanjärjestäjiä. Hän tekee kansainvälistä myyntiä kaudelle 2024-2025.

Majatalon erikoisuus ovat järven rannassa olevat iglut, jotka talvella ovat jään päällä ja kesäisin niitä voi liikutella sähkömoottoreilla ympäri järveä.

Arctic Guesthouse & Igloosilla on luvassa kaikkien aikojen talvi.

Kiinalaiset iglun kyydissä järvellä

Iglut ovat herättäneet mielenkiintoa matkanjärjestäjissä. Heitä kiinnostaa tietää, minkälaisia ne ovat kesällä. Kiinalainen matkanjärjestäjä hoksasi meidän paikan käydessään Ranuan eläinpuistolla. He tulivat käymään ja Jari Romppainen antoi heille iglukyytiä Ranuanjärvellä. He tykästyivät ja alkavat myydä kesämatkoja meille, Auvo iloitsee.

Majatalon asiakkaille on tarjolla yöpymisen lisäksi myös uutta ohjelmapalvelua.

Ilvesluodon Antti alkoi hoitaa omana yrityksenä aktiviteettipuolta. Antilla on eläinpuiston takana mökki ja lampi, jonka hän pitää luisteluratana läpi talven. Hän tarjoaa myös mäenlaskua ja kelkkasafareita. Meillä löytyy omat huskyt. Nyt meillä on tuplattu kapasiteetti eli löytyy kaksi valjakkoa, joilla voi juosta joka päivä.

Arctic Guesthouse & Igloos on palkkaamassa pari henkilöä lisää talveksi ja tarvittaessa lisää.

On aika haastavaa löytää työntekijöitä Ranualta. Onneksi meillä on kaksi Ukrainasta tullutta naista, jotka hoitavat siivouspuolta.

Yrityksessä on vakituisesti töissä kolme henkilöä yrittäjä mukaan luettuna.

Matkailuyhdistyksen väellä vielä hiljaista

Ranuan Matkailuyhdistyksestä kerrotaan, että toistaiseksi on vielä hiljaista, mutta kysyntä kasvaa kevättä kohti mentäessä.

Osa Matkailuyhdistyksen jäsenistä palvelee pääasiassa kotimaan matkailijoita, toisilla asiakkaat taas tulevat ulkomailta, esimerkiksi Sveitsistä, Itävallasta ja Saksasta.

Ranuan varmasti eksoottisimpaan matkailukohteeseen, Japanitaloon, vieraat ovat tervetulleita myös talvella. Varaukset tulee kuitenkin tehdä etukäteen.

Jääkarhu kerää jälleen runsaasti uteliaita katsojia eläinpuistoon,

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan eläinpuiston ympäristöön halutaan lisää kasvua

Seuraava
Seuraava

Nuohoojan toive asiakkaille: Laittakaa tikkaat kuntoon