Nyt se on päätetty – Ranualle rakennetaan biokaasulaitos

Ranualle aletaan rakentaa biokaasulaitosta tulevana kesänä. Investoinnista päätti Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n hallitus torstaina 11. huhtikuuta.

Investointipäätös sai vauhtia, kun ympäristöministeriö myönsi viime viikolla yhtiölle harkinnanvaraista valtionavustusta biokaasulaitoksen ja kiertotalousympäristön rakentamiseksi. Avustuksen suuruus on 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, jotka ovat enintään 4,1 miljoonaa euroa.

Pohjois-Suomen Biokaasu Oy on 21 maatilan omistama yritys, jonka tarkoituksena on tuottaa liikennebiokaasua mädättämällä lietelantaa ja ylijäämärehua. Omistavat maatilat sijaitsevat Ranualla, Pudasjärvellä ja Simossa. Laitos on maan suurin maanviljelijöiden omistama biokaasulaitos.

Ranualta saa liikennebiokaasua aikaisintaan kesällä 2025. Biokaasulaitoksen kaasun tuotanto olisi 7000 MWh vuodessa, mikä vastaa noin 600 000:ta litraa dieseliä.

Laitos tarvitsee vielä ympäristö- ja rakennusluvat. Ympäristölupahakemus on lähdössä kommenttikierrokselle ja jätetään lähiaikoina kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Luvan myöntää Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta.

Alustava havainnekuva Ranuan biokaasulaitoksesta.

Takana 1,5 vuoden työ

Laitos aiotaan rakentaa vanhan kaatopaikan vastapäätä Pudasjärventien suuntaan, yhdelle uusista Kolomaan teollisuusalueen tonteista. Laitoksen yhteyteen tulee biokaasun tankkauspiste. Yhtiön myymä biokaasu on markkinointinimeltään PasGas.

Yhtiön mukaan toimiva biokaasulaitos ei haise. Kaikki purku ja lastaus laitoksella tapahtuu suljetussa tilassa tai suljetulla yhteydellä ja ylipainekaasut ohjataan aktiivihiilisuodatuksen läpi.

Biokaasulaitoksen avulla maatilat voivat pienentää energialaskujaan ja lannoituskulujaan.

Hankkeen puuhamiehet ovat erittäin tyytyväisiä siihen, että laitos rakennetaan.

– 1,5 vuoden työ viljelijöiden kanssa kantoi kauneimman mahdollisen hedelmän investointiavustuspäätöksen myötä, kiittelee projektia alusta lähtien vetänyt Mika Impiö.

Projektipäällikkö Mika Impiö.

Emännän auto vaihtuu

– Tämä on pieni askel yhteiskunnalle, mutta suuri asia Pohjois-Suomen energiaomavaraisuudelle, kommentoi Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan-Erik Impiö.

Hänen mukaansa investoinnin myötä rahaa jää kiertämään aluetalouteen ja varsinkin maa- ja metsätalouteen, eikä kaikkea lähetetä etelään tai Lähi-Itään.

– Odottavaisin mielin odotetaan seuraavia käänteitä. Vuodenvaihteessa joutuu lähteä emännälle autoa vaihtamaan, Jan-Erik Impiö lisää.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan-Erik Impiö.

Ranuan kunnanjohtaja Tuomas Aikkila iloitsee merkittävästä investoinnista paikkakunnalle.

– Ranuan kuntastrategiaan on kirjattu, että selvitetään biokaasun ja muiden kestävien energiamuotojen hyödyntämismahdollisuudet. Maanviljelijät ja hankkeen vetäjät ovat tehneet hienon työn ja nyt investointipäätös on tehty. Ranuan kunta toivottaa onnea ja menestystä Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:lle, Aikkila sanoo.

Myöhemmin laitokselle aiotaan rakentaa toinen linja, joka alkaa tehdä kaasua ranualaisten jätevesilietteistä. Tällä hetkellä Ranuan jätevesilietteet kompostoidaan.

Biokaasua saa tankata Ranualla aikaisintaan vuoden 2025 kesällä.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ahman pennuista ja kulaaneista toivotaan uusia vetonauloja Ranuan eläinpuistoon

Seuraava
Seuraava

Blogi: 5 vinkkiä digimarkkinointiin