Ranua valmistautuu kaivoksen avaamiseen

Suhanko Arctic Platinum Oy valmistelee parhaillaan Suhangon kaivoksen avaamista Ranualle. Ranuan kunta puolestaan valmistautuu mahdolliseen kaivoksen avaamiseen hankkeella. Kunta on juuri hakenut Lapin liitolta rahoitusta ensi vuoden kestävään selvityshankkeeseen.

Selvityshankkeen avulla Ranuan kunta yhdessä kaivosyhtiön sekä ranualaisten yrittäjien, asukkaiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa pystyy selvittämään, ennakoimaan ja valmistautumaan Suhangon kaivoksen avaamisen tuomaan muutokseen ja vastaamaan esimerkiksi palvelujen ja työvoiman saatavuuden tarpeisiin.  Hanketta vetämään palkataan kaivosasiamies.

Hankkeen kustannusarvio on runsaat 127 000 euroa. Mahdollisen rahoituspäätöksen jälkeen hanketta rahoittavat Lapin liitto 80 prosenttia ja Ranuan kunta 15 prosenttia. Ranualaisilta yrityksiltä on pyydetty sitoumukset 5 prosentin yksityisrahoitukseen.

Päätös vuoden 2024 alkupuolella

Suhangossa on Euroopan suurin palladiumesiintymä. Palladiumia käytetään hybridi- ja bensiinikäyttöisten autojen katalysaattoreissa pakokaasupäästöjen vähentämiseksi. Suhangon monimetalliesiintymät sisältävät myös merkittävät määrät kuparia, nikkeliä ja platinaa, jotka ovat kriittisiä pyrkimyksissä siirtyä puhtaiden uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Kaivosyhtiö selvittää parhaillaan kaivoshankkeen kannattavuutta. Yhtiön tavoitteena on tehdä vuoden 2024 alkupuolella investointipäätös ja aloittaa kaivoksen rakennustyöt. Rakennusvaiheen on arvioitu kestävän 2-3 vuotta ja työllistävän noin 1 000 henkilöä. Toimivan kaivoksen suora työllistävyysvaikutus on noin 400 henkilötyövuotta ja arvioitu toiminta-aika yli 20 vuotta.

Kaivosyhtiön johtajia ja omistajan edustajia kävi viime talvensa Ranualla. Kuvassa Erkki Kantola (vasemmalla), Olivia Chant-Tuft, Jim Bannantine, Garry Hemming ja Juha Rissanen.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Yrittäjä! Ilmoittaudu, jotta saat kunnalta tarjouspyyntöjä

Seuraava
Seuraava

Arja Kallioranta antaa energiahoitoja ja taideterapiaa