Rakennusyrittäjä ei stressaa: ”Jos hommia ei ole kuukauteen, sitten pilkitään tai metsästetään”

Rakennus Kaliper Oy on kahden lapsuudenystävän omistama rakennusliike, joka toimii pääasiassa Rovaniemellä ja Ranualla.

Yrityksen omistavat Janne Petäjäjärvi ja Aleksi Kaikkonen. Yritystä oli perustamassa myös Heikki Linna, mutta hän luopui sittemmin yrityksestä ja siirtyi muihin töihin.

– Yrityksen nimi Kaliper tulee perustajien sukunimistä Kaikkonen, Linna ja Petäjäjärvi. Vaikka Heikki lähti, nimi jäi, toimitusjohtaja Janne Petäjäjärvi kertoo.

Janne ja Aleksi olivat yhtä aikaa ammattikoulussa Rovaniemellä. Molemmat asuivat tuolloin Rovaniemellä ja tekivät rakennusalan töitä valmistumisensa jälkeen.

– Minulla tuli koti-ikävä ja muutin takaisin Ranualle. Kuljin Ranualta Rovaniemellä töissä pari vuotta, kunnes leipäännyin kulkemiseen, Janne sanoo.

Pitkään kypsynyt ajatus johti oman yrityksen perustamiseen vuonna 2018. Aleksi jäi Rovaniemelle ja tekee töitä siellä. Jannen työmaat ovat pääasiassa Ranualla ja hän tekee lähinnä remontteja. Aleksi puolestaan tekee uudiskohteita.

Janne remontoi pesuhuonetta ja saunaa omakotitalossa Ranuan kirkonkylällä.

Liikuteltavat pienrakennukset

Alun perin miehillä oli erilainen suunnitelma.

– Ajatuksena oli hankkia tilat, joissa voitaisiin rakentaa liikuteltavia pienrakennuksia. Investointi tällaiseen oli aika iso. Laskeskelimme, että tehdään ainakin alkuun perusrakennushommaa ja muuta voi katsoa, kun kassaa on saatu kerrytettyä. Enää emme ole puhuneet siitä. Perushommaa on riittänyt hyvin.

Janne kertoo, että Ranualla ihmiset ovat teettäneet mukavasti remontteja. Töitä on tiedossa Ranualla ensi vuoteen asti.

Aleksin mukaan Rovaniemellä kalenteri on täynnä loppuvuodeksi.

– Tarjontaa on ollut enemmän, mitä on pystytty ottamaan.

Rovaniemellä Rakennus Kaliper on ollut tekemässä omakotitalojen lisäksi muun muassa Rustan kaupan ja Ounasrinteen päiväkodin.

Aleksi Kaikkonen on yleensä töissä Rovaniemellä, mutta tässä hän tekee koolausta omakotitalon piharakennukselle Ranualla.

Lama ei huoleta

Vaikka Suomeen on povattu lamaa, rakennusyrittäjät kiistävät olevansa huolissaan.

– En ole omasta puolestani huolestunut, mutta isossa kuvassa on aika paljon tummia pilviä. Miten hintojen nousu vaikuttaa, on iso kysymysmerkki.  Onneksi minulla on sellaisia asiakkaita, joilta riittää töitä ja pakettiautomies pysyy leivän syrjässä. Luotan, että tekevälle löytyy aina kynsimistä ja voin tehdä muutakin, vaikka pukata lunta, Janne kertoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että yritys on tarkoitus pitää pienenä eikä töihin ole palkattu useita työntekijöitä.

– Ollaan tosi arkoja oltu työntekijöiden palkkaamiseen. Halutaan, että toiminta pysyy mahdollisimman kevyenä, ettei tulisi mahahaavaa. Pyritään pitämään homma pienenä mutta silti yritys terveellä pohjalla. Jos hommia ei ole kuukauteen, sitten vaikka pilkitään tai metsästetään. Jos meillä olisi 10 työntekijää, olisin kusessa heidän kanssaan, jos tulee vaikeuksia.

Yrittäjät eivät aluksi aikoneet palkata lainkaan vakituista työntekijää, kunnes Aleksin pikkuveli Jonne Kaikkonen halusi töihin.

– Hänet oli pakko ottaa, kun saatiin niin hyvä työntekijä. Hän myi itse itsensä meille. Jonne on lähinnä kasannut Designtalon talopaketteja reissuhommissa. Olemme Designtalon alihankkija.

Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila ja Business Ranuan tiimi kävivät yritysvierailulla Rakennus Kaliperin työmaalla 17. maaliskuuta. Keltaisissa takeissa vasemmalta oikealla: Jonne Kaikkonen, Aleksi Kaikkonen ja Janne Petäjäjärvi.

Veken entiseen kauppaan asuntoja

Toimitusjohtajalla on varsinaisten töiden lisäksi työmaa Ranuan Keskustiellä, entisen Veken Kalusteen kiinteistössä. Rakennus Kaliper on ostanut kiinteistön ja entiseen liiketilaan remontoidaan asuntoja.

– Työn alla on pari yksiötä ja kaksio. Nämä valmistuvat hitaasti, koska näpistelen näitä aina silloin kun ei ole tärkeämpiä hommia. Valmistumisaikataulusta ei vielä osaa sanoa.

Yrittäjä myöntää, että on hankkinut kiinteistön Suhangon kaivosta silmällä pitäen. Kaivosyhtiö päättää rakentamisesta ensi vuonna. Ranualla on jo nyt pulaa hyväkuntoisista asunnoista.

– Kaivos olisi lottovoitto Ranualle ja toisi kylälle eloa. Kunhan se hoidetaan oikein, ettei Talvivaara kakkosta tulisi.

Janne kertoo, että töitä riittää ainakin ensi vuodelle asti.

Tuulivoimalle kyllä

Janne on mukana myös kuntapolitiikassa. Hän on kokoomuksen varavaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen. Tuulivoima on ollut pitkään kiistellyin aihe kuntapolitiikassa. Kannatatko tuulivoimaa?

– Jossain määrin kyllä, mutta ei missään nimessä joka paikkaan. Yksi järkevä paikka tuulivoimaloille voisi olla Suhangon kaivoksen lähellä, muualle niitä ei silloin tarvittaisi. Ei voi olla niin, että joidenkin ihmisten takia kielletään tuulivoima kokonaan.

Monien yrittäjien tavoin Janne sanoo yrittäjyyden hienoimmaksi puoleksi vapauden päättää, milloin tekee töitä ja milloin viettää vapaita. Liialliseen työntekoon on helppo sortua yrittäjänä, joten vapaita on syytä pitää säännöllisesti.

– Jos vapaata ei onnistu pitämään, syyllinen löytyy peilistä. Yksi yrittäjä sanoi minulle ennen kuin aloin yrittäjäksi, että jos ei kohtuudella 160 työtuntia kuukaudessa riitä, niin sitten pitää tehdä ihan muuta. 160 tuntia työtä pitää riittää ja aikaa jää myös muuhun.

Rovaniemen työmaat pitävät Aleksin kiireisenä loppuvuoteen asti.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Suhangon kaivostiehanke liikkeelle – valtio pyytää tarjouksia

Seuraava
Seuraava

Suhangon kaivokselle haetaan viimeistä lupaa huhtikuussa