Hillamarkkinat täyttää 50 vuotta

Ranuan Hillamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974. Kuluvan vuoden Hillamarkkinoilla 3.-4. elokuuta 2024 juhlistetaan 50 vuotta täyttävää tapahtumaa.

Ohjelmaa on jälleen koko perheelle ja kaikenikäisille.

Lauantaina muun muassa palkitaan Hillamarkkinaidean isä Ari Sivula, nähdään Mandi Koskelan ja muiden tyttöjen tankotanssia sekä Oulun Northern Lights Cheerleadingin Marmorien esitykset sekä päästään toritansseihin Trio Ässien tahtiin.

Sunnuntaina esiintyvät mestaritaikuri Markus Tervo ja lastenmusiikkia esittävät Mimi ja Kuku sekä julkistetaan Hillatyttö ja Hillatohtori. Tapahtumassa kuullaan myös muun muassa Ranuan Yrittäjät ry:n ja Ranuan kunnan tervehdykset.

Juontajina ovat Jokivarren Mertaranta, Tapio Jokela ja Jouko Liftländer. Kaksikko juonsi tapahtuman myös viime vuonna.

Hillamarkkinapäällikkö Keijo Ruonala tapahtuman järjestävästä Ranuan Lions Clubilta sanoo, että juhlavuosi näkyy muun muassa teemaan kuuluvilla tuotteilla.

– Kun ensimmäisistä Hillamarkkinoista on kulunut 50 vuotta, Ranuan Lions Club myy aiheeseen liittyviä paitoja ja kasseja. Lapsille ja lapsenmielisille on 50-vuotisilmapallo.

Torimyyjille on luvassa tänä vuonna lahja.

– Toripaikan lunastaneet saavat ranualaisten yrittäjien tuotepaketit. Ne jaetaan sunnuntaiaamuna. Torimyyjiä haastatellaan sunnuntaina.

Tankotanssin kaksinkertainen maailmanmestari Mandi Koskela esittelee taitojaan Hillamarkkinoilla.

Tavoitteena 80-100 toripaikkaa

Ranuan Lions Clubin tärkein tulonlähde markkinoilla ovat toripaikat, jonka myyjät vuokraavat tapahtuman ajaksi myyntipisteiksi. Ruonala kertoo, että tavoitteena on saada 80-100 myyjää tapahtumaan.

Perinteiseen tapaan Lions Ladyt pitävät kahviota ja myyvät ruokaa.

Vuosi sitten Ranualla puhuttiin sitä, pitäisikö Hillamarkkinoita aikaistaa. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan tänäkin vuonna tapahtuma järjestetään elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Emme uskaltaneet siirtää markkinoita. Jos tapahtumaa siirtää, vakituisilla markkinamyyjillä on lyöty jo seuraava vuosi lukkoon ja torikauppiaitten määrä notkahtaisi ainakin aluksi.

Hillamarkkinapäällikön mukaan tapahtumaa on kuitenkin uudistettava.

– Minulla ajatuksena on muuttaa tapahtumaa enemmän festivaalien suuntaan yhteistyökumppaneiden kanssa.

Monenlaisen markkinamyytävän ohessa myyntiin tulee myös vielä hillaa, vaikka tässä vaiheessa kesää ei ole tietoa, kuinka hyvin sato onnistuu.

– Hillan satokausi näyttää aikaistuivan entisestään. Jos hillaa tulee vähän, sen hinta nousee.

Hillamarkkinayleisöä vuodelta 2023.

Kävijätavoite 6000

Hillamarkkinoille on asetettu 6000 kävijän tavoite kahdelle päivälle. Tavoite on maltillinen, sillä viime vuonna kävijöitä oli noin 8000.

Oheistapahtumiakin on useampia. Ennen markkinoita Peuransarvessa järjestetään disko perjantai-iltana. Ässät esiintyvät Hillariehassa Peuransarvessa lauantai-iltana ja sunnuntaina sama orkesteri soittaa päivätanssit samassa paikassa. Perinteistä saappaanheittoa unohtamatta.

Uusia tapahtumia ovat kolmipäiväinen frisbeegolf-turnaus ja uudenlainen rantalentopalloturnaus, jonka järjestää urheiluseura Ranuan Peura.

Ranuan Peuran puheenjohtaja Santeri Ahola kertoo, että urheiluseuran vastuulla on perinteisesti ollut Hillarieha iltatansseineen sekä kaljateltta.

Vaikka sato jäisi kehnoksi, hillaa on myynnissä jokaisilla Hillamarkkinoilla.

Kaljateltta pois, tilalle lentopallokenttä hiekasta

Tällä kertaa kaljatelttaa ei tule, vaan anniskelu tapahtuu Peuransarven sisältä. Uloskin jää alue, jossa voi nauttia juomia, Ahola kertoo.

Turnaus pelataan Peuransarven takana ja sitä varten paikalle ajetaan hiekkaa, sillä ilman sitä ei oikein voi pelata beach volleyta.

– Paikalle tulee katsomoalue, jossa voi juoda lonkeroa juoda ja katsoa pelejä.

Beach volleyta on pelattu Hillamarkkinoiden aikaan viimeksi vuonna 2022 Ikosen puistossa Hillabalooza-tapahtumassa. Nyt järjestettävä turnaus ei liity Hillabaloozaan, vaikka sen järjestäneeltä Heikki Kuuseltalta onkin saatu hyviä vinkkejä. Vuoden 2024 rantalentopalloturnauksen nimi julkaistaan myöhemmin.

Parina edellisenä kertana Ranuan Peuran järjestämää voimamieskisaa ei tule tänä vuonna. Kisalle etsitään uutta ajankohtaa.

Ahola kertoo, että takavuosina Hillamarkkinat olivat Ranuan Peuralle merkittävä tulonlähde.

– Tulot Hillamarkkinoista ovat pienentyneet jopa kolmannekseen paremmista vuosista. Hillamarkkinoiden kävijämäärä on laskenut ja kävijöiden keski-ikä on noussut. Myös kulujen ja hintojen nousu vaikuttaa.

Hillamarkkinoiden järjestäminen vaatii Ranuan Lions Clubilta ja Ranuan Peuralta useita kymmeniä talkoolaisia.

– Toivotaan, että porukkaa tulisi paljon, Peuran puheenjohtaja sanoo.

Lisätietoa tapahtumasta saat Hillamarkkinoiden verkkosivuilta.

Hillamarkkinoilla on myynnissä monenlaista tavaraa.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Lupland haluaa tarjota turisteille luontoelämyksiä, aktiviteetteja ja paikallista kulttuuria

Seuraava
Seuraava

Kari Väärälä on kolmannen polven ammattiautoilija