Hillamarkkinat houkutteli viime vuotista enemmän kävijöitä

Ranuan Hillamarkkinoilla kävi enemmän väkeä kuin viime vuonna. Järjestäjien arvion mukaan kahtena päivänä markkinoilla pyörähti yhteensä noin 8000 ihmistä. Viime vuonna kävijämäärä jäi noin 5000:een sateisen sään takia.

Tänä vuonna viikonlopun sää oli ennustettua parempi, sillä lauantaina ei tullut pelättyjä sateita ja sunnuntaina aurinko lämmitti koko päivän.

Hillamarkkinat järjesti tänäkin vuonna Ranuan Lions Club. Hillamarkkinapäällikkö Keijo Ruonala on tyytyväinen vuoden 2023 markkinoihin.

Minusta markkinat menivät erinomaisen hyvin, niin järjestelyt kuin sääkin. Yleisö oli tyytyväinen ja kauppiaat myös. Taloudellisesti markkinat menivät kohtuullisesti järjestäjien näkökulmasta.

Myyjiä oli paikalla viime vuotista enemmän, yhteensä noin 80. Viime vuonna myyjien määrä jäi 60:een. Myyjien maksamat vuokrat kauppapaikoista ovat tärkeimpiä tulonlähteitä järjestäjälle.

Yhden markkinavieraan vaiherikas matka on jäänyt hillamarkkinapäällikön mieleen viikonlopulta.

Hän lähti ajamaan Kempeleestä Ranualle ja seurasi Googlen ohjeita. Jossakin vaiheessa hän oli ajautunut 50 vuotta sitten käytetylle metsäautotielle ja lähtenyt ajamaan sitä. Lopulta auto oli jämähtänyt suohon. Lähellä asuva isäntä oli onneksi pelastanut miehen vetämällä traktorilla pakettiauton suosta pois. Eksynyt matkaaja pääsi lopulta aamuyöllä markkinapaikalle, Keijo Ruonala kertoo.

Keijo Ruonala valitsi hillatytöksi tällä kertaa Taiga Järvenpään.

Tapahtuman aikaistaminen harkinnassa

Hillamarkkinapäällikkö myöntää, että perinteisessä tapahtumassa on kehittämistä ja uudistamista.

Toripaikkojen varausjärjestelmän ja ylipäätään nettisivujen uudistaminen on ajankohtaista. Pohdimme myös Hillamarkkinoiden aikaistamista kahdella viikolla.

Jos Hillamarkkinat järjestetään ensi vuonna kaksi viikkoa nykyistä aikaisemmin, se sijoittuisi heinäkuulle keskelle hilla-aikaa. Nyt hillakausi alkaa olla jo ohi, kun markkinat järjestetään. Ammattimyyjiä tapahtuman siirto voi kuitenkin karkottaa.

Ammattimyyjillä ensi kesä on jo buukattu. Esimerkiksi Forssan markkinat olisivat samaan aikaan. Kun kyselin myyjiltä kommentteja Hillamarkkinoiden aikaistamisesta, ainakin muutama vastasi, etteivät he pääse silloin Ranualle. Meidän on pohdittava, otetaanko tietoinen riski.

Ranuan Lions Club ei ole vielä päättänyt mahdollisesta Hillamarkkinoiden aikaistamisesta. Päätösten aika on syyskuussa.

Ensimmäiset Hillamarkkinat järjestettiin vuonna 1974. Ensi vuonna siitä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Markkinat on järjestetty siitä lähtien joka vuosi, poikkeuksena on koronavuodet 2020 ja 2021, jolloin markkinat jäivät pitämättä.

Vielä ei ole päätetty, onko juhlan aika ensi vuonna, kun 50 vuotta tulee kuluneeksi ensimmäisistä markkinoista, vai onko se sitten, kun on 50. kerta Hillamarkkinoita. Joka tapauksessa sitten pitää järjestää isot pirskeet!

Ranuan kunta oli mukana vuoden 2023 Hillamarkkinoilla. Kunnan osastolla oli muun muassa Ranuan tietäjä -visa, jonka voitti Anu Sarajärvi.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan biokaasulaitos maksaisi runsaat kolme miljoonaa euroa – tuotanto voisi alkaa jo 2025

Seuraava
Seuraava

Business Ranua muutti kunnanvirastolle