14-vuotias Mandi Koskela on Vuoden 4H-yrittäjä

Tankotanssin kaksinkertainen maailmanmestari Mandi Koskela on valittu Vuoden 2023 4H-yrittäjäksi. Ranualainen Mandi nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo.

Mandi oli mukana 13–17-vuotiaiden 4H-yrittäjien kilpasarjassa. Tankotanssiesitysten lisäksi hän pitää lapsille ja nuorille tankotanssikursseja Ranualla.

– Kesän 2023 alussa sovin Ranuan kansalaisopiston kanssa opettavani seuraavan lukuvuoden tankotanssia Ranualla. Edellisenä vuotena tankotanssiryhmiä oli kaksi, mutta osallistujamäärä kasvoi niin kovasti, että sain perustaa kolmannen ryhmän lukuvuodelle 2023–2024. Oppilaita oli melkein 40. Otan kaikki huomioon kerhoissani ja pidän hyvää huolta heistä, Mandi kertoo.

Mahdi ohjaamassa tankotanssikerholaisia Ranuan Peuran salissa. Kuva: Koskelan perhe

Hän kertoo oppineensa neuvottelemaan yhteistyöyritysten kanssa, tekemään laskuja sekä ohjaamaan erilaisia oppilaita ja erilaisia ryhmiä.

Mandi haluaa jatkaa kerhotoimintaa. Hän pitää kuitenkin tärkeänä panostaa myös kouluun ja omaan treenaamiseen.

– Idea 4H-yrityksen perustamiseen lähti siitä, että jotkut tapahtumat halusivat, että esiintyjällä on mahdollisuus laskuttaa heitä. Mietittiin äidin kanssa, miten se voisi olla mahdollista ja 4H-yritys oli siihen hyvä vaihtoehto, 14-vuotias urheilija ja yrittäjä kertoo. 

Tuomariston huomion kiinnitti se, että Mandi oli keksinyt tehdä vapaa-ajan harrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa, joka innostaa lapsia liikkumiseen ja uuden urheiluharrastuksen pariin.

Mandi on tankotanssin A-sarjan kolminkertainen suomenmestari ja kaksinkertainen maailmamestari. Menestys on tullut polesport -luokassa. Mandi jättää polesport-luokan väliin tänä vuonna ja panostaa taiteellisiin kisoihin Norjassa ja Thaimaan Bangkokissa.

Käy lukemassa myös Ylen juttu Mandista ja katso video.

Vanhempien 4H-yrittäjien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Valtakunnalliseen Vuoden 4H-yritys –kilpailuun osallistui yli 80 yrittäjää. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, 13–17-vuotiaat ja 18–28-vuotiaat. Voittajat valitsi yrittäjyyden asiantuntijoista koostuva tuomaristo.

Mandin tankotanssikerhot ovat todella suosittuja.

Mandi kokeilee nyt kilpailla toisenlaisessa tankotanssiluokassa kuin aiemmin. Kuva: Olotila Productions

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Blogi: 5 vinkkiä digimarkkinointiin

Seuraava
Seuraava

Ranuan matkailu nousi huimasti – ylsi jo koronaa edeltäviin lukuihin