Yrittäjäkolmikko päätti nopeasti alkaa Ranuan Shellin omistajiksi

Ranuan Shellin edellisen yrittäjän konkurssi sulki huoltoaseman lokakuussa 2010. Uudet yrittäjät päättivät nopeasti ostaa paikan.

– Kun huoltoasema meni kiinni, Ranuan yrittäjien hallituksen kokous oli seuraavana päivänä. Me kaikki kolme olimme tuolloin yhdistyksen hallituksessa ja olimme sitä mieltä, että kyllä kylällä pitää kaksi lämmintä asemaa olla. Sen jälkeen soittelimme toisillemme ristiin. ”Oon vähän miettinyt”, johon toinen: ”No niin miekin”. Ja niin päätimme alkaa Shellin yrittäjiksi, Jari Kelahaara muistelee.

Lapin Raja Oy perustettiin joulukuussa 2010. Jo ennen joulua polttoainetta myytiin automaatilla. Huoltoaseman remontti alkoi uuden vuoden jälkeen.

– Remontti tuntui laajenevan koko ajan. Tammikuun loppupuolella sanoin, että kukaan ei hajota enää mitään, vaan nyt kaikki keskittyy paikkojen kasaamiseen. Avajaisia edeltävänä iltana meillä ei ollut vielä tiskiä. Teimme töitä koko yön ja saimme tiskin valmiiksi avajaisaamuna kuuden aikaan, Kelahaara kertoo.

Shell Ranua avattiin uusien yrittäjien voimin helmikuussa 2011.

Toimitusjohtaja Aimo Kortesalmi omistaa puolet yhtiön osakkeista.

Kesä vilkkainta aikaa

Jari Kelahaaran lisäksi Shellin yrittäjinä ovat Sauli Saarijärvi ja Aimo Kortesalmi. Aiemmin mukana oli myös Kalervo Liimatainen, mutta Kortesalmi on ostanut hänen osuutensa yhtiöstä. Aimon poika Tero Kortesalmi on huoltoaseman myymäläpäällikkö. Hänen lisäkseen palkkalistoilla on neljä vakituista työntekijää, kesäksi palkataan vielä neljä työntekijää lisää.

– Kesä on meillä isoin sesonki. Heinäkuussa myynti tuplaantuu verrattuna tammikuuhun ja helmikuuhun, Tero Kortesalmi kertoo.

Aimo ja Jari kertovat, että he eivät sekaannu huoltoaseman päivittäiseen toimintaan, vaan jättävät sen Teron tehtäväksi.

– Shellin ja St1:n kauppiaskisassa olemme olleet kolmen parhaan sakissa useampaan kertaan. Tero päässyt palkintomatkoille katsomaan formuloita Monacoon ja Espanjaan ja rallia Portugaliin, Aimo sanoo.

Aimo kertoo, että yrittäjät harvoin tyrmäävät Teron ideoita toiminnan kehittämisestä. Uusimpana on terassi, joka rakennettiin kesällä 2020.

– Tero on Excelin käytön nero. En ole vielä keksinyt asiaa, mitä Tero ei voisi Excelillä laskea, Aimo naurahtaa.

Jari Kelahaara on yksi kolmesta Shellin yrittäjästä.

32 kelkkaa pihassa

Seuraavaksi huoltoasemalle on tulossa lisää parkkialuetta. Lapin Raja Oy on hankkinut vajaat 900 neliötä lisää maata nykyisten parkkipaikkojen vierestä.

– Kaadamme puita, vaihdamme maata ja teemme lisää parkkipaikkoja, Aimo ja Jari kertovat.

Yrittäjien mukaan etenkin rekkakuskit ja talvisin moottorikelkkailijat ovat kaivanneet lisää tilaa huoltoaseman pihalle.

– Vasta oli yhtenä lauantaina 32 kelkkaa yhtä aikaa pihassa, Aimo lisää.

Vaikka polttoaineiden hinnat ovat nousseet hurjasti, huoltoasemayrittäjät eivät tee sillä tiliä.

– Polttoaineilla ei ole tehty tiliä ainakaan 20 vuoteen, vaikka 70-80 prosenttia liikevaihdosta tulee polttoainemyynnistä, Tero sanoo.

Tulosta tehdään muiden tuotteiden myynnillä. Shellillä myydään muun muassa keittolounasta, pikaruokaa ja päivittäistavaroita.

– Toivotaan, että tankkaaja tulee munkkikahville, koska silloin hän jättää yrittäjälle enemmän rahaa, Aimo jatkaa.

Tero Kortesalmi vetää Ranuan Shellin käytännön toimintaa.

Työntekijöistä pulaa

Monen muun yrityksen tapaan Lapin Raja Oy on kärsinyt työntekijäpulasta.

– Kesäksi onneksi lopulta löytyi työntekijät, vaikka Tero hakikin niitä kauan, Aimo sanoo.

Jarin mukaan ongelma on se, että moni ranualainen nuori lähtee peruskoulun jälkeen muualle opiskelemaan.

– Jos palkkaa yhden täysiaikaisen työntekijän, tarvitaan lisäksi yksi osa-aikainen ja siihen opiskelijat ovat juuri hyviä, Tero lisää.

Teron mukaan ulkomaisesta työvoimasta ei ole välttämättä apua, jos kielitaito ei ole riittävä.

– Suomen kielen taidon pitää olla hyvä. Esimerkiksi dieselille on seitsemän eri nimeä.

Lapin Raja Oy:n talossa on huoltoaseman lisäksi muutakin toimintaa: paikkakunnan ainoa autopesuri, korjaamo, autokauppa ja katsastus torstaisin. Lisäksi tontille on tulossa Ari Hangasvaaran autokoulun Cap Group Oy:n ajosimulaattori.

Huoltoasemalta tankataan myös ihmisiä.

Teksti ja kuvat: Perttu Ruokangas

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Kuriirin uudet tuulet: Päätoimittaja vaihtuu ja lehti kehittää uusia palveluja

Seuraava
Seuraava

Suhangon kaivoksen avaamisesta päätetään ehkä 2024