Kuriirin uudet tuulet: Päätoimittaja vaihtuu ja lehti kehittää uusia palveluja
Ranuan ja Posion paikallinen lehti Kuriiri elää muutoksen aikoja.
Lehden päätoimittaja Pasi Haarahiltunen on jäämässä eläkkeelle. Eläkeikä tulee täyteen ensi syksynä, mutta vielä ei ole tiedossa, minä päivänä päätoimittaja jää pois töistä. Uutta päätoimittajaa ei ole vielä valittu. Haarahiltunen tuli päätoimittajaksi Tauno Impiön jälkeen vuonna 2011.
– Lehti oli tuolloin Alma Median omistuksessa. Alman silloinen johtaja palkkasi minut viimeisinä töinään ja sai potkut saman tien, Pasi Haarahiltunen virnistää.
Kuriiri oli Alman pienin yksikkö.
– Alman helmoissa työskentely pienessä lehdessä oli pikkuisen hankalaa. Kuljin Helsingissä ja Tampereella kehittämisseminaareissa ja olin siellä kerrotuista uudistuksista aina sitä, mieltä että hyvä homma, tehdään näin. Kun palasin toimitukseen, teimme hommat kuten ennenkin.
Aika pian Kuriirista ehdotettiin lehden ostamista ja Alma suostui.
– Meillä oli sen verran hulluutta, että ostettiin lehti.
Kaupat tehtiin vuonna 2015.
– Sen jälkeen on ollut mukava toimia. Kun teet minkä tahansa liikun, kannat itse vastuun.
”Se on Kuriiri nyt ranualaisilla”
Paikallisella Kuriirilla oli aluksi neljä omistajaa, mutta Mika Sarajärvi luopui osakkuudesta muutettuaan paikkakunnalta. Sen jälkeen omistajia on ollut kolme: Jari Ranua, Pasi Haarahiltunen ja Paula Pirttijärvi Posiolta.
– Sillä on iso merkitys, onko lehti paikallisessa omistuksessa vai jonkun valtakunnallisen kasvottoman mediayhtiön. Kun ostimme lehden, kuulin paikallisen isännän marssineen terveyskeskuksen odotushuoneeseen tokaisten: Se on Kuriiri nyt ranualaisilla, Haarahiltunen kertoo.
Kuriiri-lehden edeltäjä oli Ranualainen, jonka perustivat aikanaan meijeri, seurakunta ja kunta. Lehti muuttui Kuriiriksi vuonna 1984 ja Pohjolan Sanomat alkoi julkaista sitä.
Runsaassa vuosikymmenessä media on ollut murroksessa, kun sosiaalinen media on yleistynyt, ihmisten ajankäyttö on muuttunut ja mainosrahoista on yhä isompi kilpailu. Silti jokin pysyy.
– Työ on periaatteessa pysynyt samana eli ihmisten kanssa ollaan tekemisissä. Sitä pitäisi ehtiä tehdä enemmänkin. Teknisesti asiat ovat toki muuttuneet.
Positiivisuus hautaa epäkohdat
Haarahiltusen mukaan nykyään korostetaan paljon positiivisuutta.
– Moni on sitä mieltä, että epäkohtiakaan ei saisi nostaa esiin, mutta vain epäkohtien korjaamisen kautta asiat paranevat.
Pienellä paikkakunnalla journalistin työ on erilaista kuin isoissa kaupungeissa, sillä kaikki tietävät ja tuntevat toisensa.
– Asioilla on aina vähintään kaksi puolta. Pitää muistaa kysyä se toinenkin puoli. Monta hyvää skuuppia menee siinä, kun kysyy toisen mielipiteen.
Päätoimittajan ohje on kirjoittaa asiassa pysyen eikä mennä henkilöihin. Hän myöntää, että kaikkia kirjoittelu ei aina ole miellyttänyt.
– On tultu lankoja pitkin parikin kertaa.
Haarahiltunen korostaa, että Kuriiri kuuluu Medialiittoon.
– Medialiittoon kuuluminen tarkoittaa sitä, että noudatamme Journalistin ohjeita. Meidän sisällöistä voi tehdä kantelun Julkisen sanan neuvostoon.
Päätoimittajan lisäksi toimituksessa tulee muutoksia myös ensi vuonna, kun Posion toimittaja Paula Pirttijärvi tulee eläkeikää.
Striimaukset alkaneet hyvin
Kuriirin uudistuksia on myös laajentua uusille aloille. Lehti on hakenut uusia tulonlähteitä, koska tilaajien määrä on vähentynyt ja Posti on nostanut hintojaan. Uusin aluevaltaus on suorien nettilähetysten eli striimien tekeminen.
Kuriirilainen Oy on striimannut tähän mennessä yhden Ranuan valtuuston kokouksen, Ranuan elinvoimaseminaarin ja Posion kuntastrategian julkistamisen. Yhtiö striimaa Ranuan valtuuston kokouksia ainakin kahden vuoden ajan. Striimejä tekevät toimitusjohtaja Jari Ranua ja asiakaspalvelija Mervi Säkkinen.
– Tähänastiset striimit ovat onnistuneet hyvin, vaikka olemmekin vielä noviiseja. Toki teknisiä ongelmiakin on ollut, mutta ei paljoa, Jari Ranua kertoo.
Lehteä kustantava Kuriirilainen Oy alkaa markkinoida striimejä myös muille tahoille. Suorien verkkolähetysten lisäksi kalustolla voi tehdä myös tallenteita tilaisuuksista.
Jari Ranua on ollut Kuriirissa vuodesta 1987, ensin ilmoitusvalmistajana. Nyt hän tekee toimitusjohtajan töitä, striimaa verkkolähetyksiä ja myy muun muassa ilmoituksia,
– Ala on ollut niin isossa murroksessa, että on ollut mielekästä tehdä työtä. Tuskin olisin tässä, jos työ olisi samanlaista kuin silloin aloittaessa.
Posti nosti taas hintoja
Postin hinnoittelu kismittää paikallislehdessä.
– Toukokuun alussa Posti nosti hintojaan 15 prosenttia, yksipuolisesti ja neuvottelematta. Postin hintojen nousu on koko Suomen laajuinen ongelma ja se syö kannattavuutta. Tämä on oravanpyörä: kun keksitään uusia tulonlähteitä, jotka parantaisivat kannattavuutta, Posti huolehtii hintoja nostamalla, että ei se parane, Jari Ranua tuskailee.
Kuriirilainen on tehnyt viime aikoina myös muita tuotteita, kuten esimerkiksi kehitellyt yritykselle uuden brändin ja koonnut yritysluettelon Posiolle.
– Pystymme toimimaan hyvin paikallisten yrittäjien ja yrittäjäjärjestön kanssa. Yritysluettelo voidaan tehdä myös Ranualle.
Ranua myöntää, että Kuriirissa on paineita nostaa ilmoitus- ja tilaushintoja. Uusia asioita on tulossa ensi vuonna.
– Ensi vuoden alussa tulee merkittäviä uudistuksia tilaustuotteisiin. Vielä emme paljasta, mitä. Nämä uudistukset on pakko tehdä, jotta voimme toimia paikallisena lehtenä jatkossakin.
Ranua korostaa, että Kuriiri on paikallinen lehti muutenkin kuin sisällöltään.
– Käytämme paikallisia palveluja läheltä meitä aina kuin se on mahdollista.
Kuriiri jaetaan maksutta jokaiseen talouteen Posiolla ja Ranualla keskiviikkoisin, muualle sen saa tilattuna paperisena tai digitaalisena versiona.
Teksti ja kuvat: Perttu Ruokangas