Tuula Nurmela selvittää suobiomassan mahdollisuuksia

Tuula Nurmela on aloittanut projektipäällikkönä Ranuan kunnan vetämässä suobiomassa-hankkeessa.

– Meillä on Ranualla erilaisia luonnonvaroja, joiden järkevä käyttö pitää olla mahdollista. Hankkeessa selvitetään, miten suon biomassaa voisi hyödyntää, Nurmela sanoo.

Biomassaan kuuluvat muun muassa turve, varvut, sammaleet ja hilla. Näistä voisi kehittää hyvinvointituotteita ja -palveluita tai elintarvikkeita. Mahdollisista tuotteista tehdään kansainvälinen markkinointiselvitys. Hankkeessa tarkastellaan myös Suomen ja EU:n lainsäädäntöä.

Ranualla riittää suobiomassaa, sillä kunnan pinta-alasta noin 60 prosenttia on soita.

– Minusta me emme ole vain raaka-aineen tuottajia vaan myös jalostajia. Jos saamme suosta korkean jalostusasteen tuotteita, paikkakunnalle jäisi enemmän euroja. Tällä hetkellä luonnontuotteet kiinnostavat ihmisiä. Se on meidän valttikortti, mitä pitää vain rohkeasti hyödyntää, Nurmela lisää.

Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa -hanke on Ranuan kunnan ja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) yhteishanke. GTK on tehnyt hankkeessa tutkimusta ranualaisilla soilla. Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston tukea.

Hankkeen edellinen työntekijä jäi pois töistä ja hanke oli kymmenen kuukautta ilman vetäjää. Hankkeelle on haettu jatkoa marraskuun loppuun asti. Alun perin hankkeen piti päättyä toukokuun lopussa.

Tuula Nurmela on koulutukseltaan agrologi (amk). Hän oli aiemmin töissä kyläaktivaattorina Ranuan toimivat kylät-hankkeessa, joka päättyi toukokuun lopussa. Suobiomassahankkeen projektipäällikkönä hän aloitti 1.6.2022.

Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä.

Tuula Nurmela veti aiemmin kylähanketta.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Hillamarkkinoille odotetaan 10 000 kävijää

Seuraava
Seuraava

Hillauutisia: Hilla kukkii Ranualla