Tutkijoiden kairat upposivat suohon Ranualla – soiden hyödyntämistä tutkitaan GTK:n kanssa
Ranuan soilla vieraili neljän miehen tutkimusryhmä viime viikolla. Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) työntekijät kävivät kahdella suolla ja yhdellä turvetuotantoalueella keräämässä näytteitä. Näytteitä otettiin Hoikkasuolta, Särkisuolta ja Aitamaantaussuon turvetuotantoalueelta.
-Suot on valittu GTK:n 1980-luvulla tekemien kartoitusten perusteella, geologi Janne Kivilompolo GTK:sta kertoo.
Näyte kairattiin käsin noin 1-2 metrin syvyydestä ja suosta otettiin noin kilon painoinen näyte turvetta. Lisäksi tutkijat keräsivät suon pinnasta rahkasammalnäytteitä.
Näytteet lähetetään tutkittavaksi laboratorioon.
-Laboratoriotulosten perusteella valitaan paikka, josta otetaan myöhemmin pilot-näyte eli testausnäyte. Sen tuloksia esitellään todennäköisesti ensi vuoden puolella Ranualla, tutkija Juha Ovaskainen sanoo.
Tutkimusavustajat Kauko Ylitalo ja Pentti Törmänen kairaavat, geologi Janne Kivilompolo ja tutkija Juha Ovaskainen tutkivat kairauksen tuloksia.
Suosta voi nousta hyvinvointipalveluja ja –tuotteita
Tutkimukset liittyvät hankkeeseen, jossa selvitetään, minkälaisia hyvinvointituotteita ja -palveluja sekä elintarvikkeita Ranuan soilta ja turvemaista voisi saada. Hankkeen tarkoitus on edistää uuden tuotekehitys- ja tutkimustoiminnan kehittymistä soiden ympärille ja sitä kautta saada Ranualle lisää uusia yrityksiä ja työpaikkoja.
Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa –hanke on Ranuan kunnan ja GTK:n yhteinen.
Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston tukea. Viime toukokuussa alkanut hanke päättyy ensi keväänä.
Tutkija Juha Ovaskainen ja geologi Janne Kivilompolo GTK:sta tarkastelevat maan uumenista kairattua turvetta.
Teksti ja kuvat: Perttu Ruokangas