“Suosta on moneksi” osa 6 - Luonnontuotealan yrittäjyys

“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja – palveluissa sekä elintarvikkeissa – hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Luonnontuotteiden hyödyntämisellä on Lapissa pitkät perinteet, mutta niiden kaupallinen hyödyntäminen on varsin nuorta. Luonnontuoteala on kuitenkin Lapissakin voimakkaassa kasvussa. Alalla vielä vähän veturiyrityksiä, mutta kasvuhakuisten yritysten määrä on lisääntynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Luonnontuotealasta on tullut elämäntapapuuhastelun sijaan ammattimaista yritystoimintaa, jolla on merkittävä kansainvälinen potentiaali.

Luontoalan yrittäjyyttä harjoitetaan eri muodoissa ja usealla toimialalla

  • raaka-ainetuotannossa

  • elintarvikealalla

  • luonnon arvoaineiden eli kemiallisten yhdisteiden hyödyntämisessä

  • hyvinvointi- ja matkailualalla sekä

  • muussa luontoa ja luonnon raaka-aineita ja jatkojalosteita hyödyntävässä elinkeinotoiminnassa.

Luontoalan yrittäjä voi siten esimerkiksi olla raaka-aineen kerääjä, puoliviljelijä, elintarvike-, hoitopalvelu-, käsityö- tai matkailuyrittäjä. Kaikkien näiden yritysten yhteisenä ja keskeisenä tuotantotekijänä on suomalainen luonto. Luontoyrittäjyydessä korostuvatkin erityisesti luonnon aineettomat arvot ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö.

Suobiomassojen hyödyntäminen luonnoontuotealan yrityksissä

Suobiomassoista jalostetut tuotteet

Kysyntä hillasta jalostetuille tuotteille on suuri, mutta tarjonnasta on edelleen puutetta. Ratkaisuksi syntyneessä Hillakoulussa on opeteltu jalostamaan luonnontuotteita.

Jatkojalostaminen tuo arvonlisää, johon Ranualla toivotaan lisää toimijoita. Verkostoituminen ja yhteistyö toisien toimijoiden ja yrittäjien kanssa on tärkeää.

Suobiomassojen hyödyntäminen palveluissa

Luonnontuotteita voidaan hyödyntää palveluissa usealla tavalla. Turve - ja hillatuotteita voidaan käyttää erilaisissa hoidoissa, kuten kasvo - ja saunahoidoissa.

-> Nauti rentouttavasta ja puhdistavasta turvesaunasta. Turvehoito on satoja vuosia käytetty kansanperinnehoito. (Hillasauna)

Suon hyödyntäminen matkailussa

Suot matkailun kohteena on hyvä tapa saada suon tarinaa ja soiden hyötyjä ihmisten tietouteen. Ranualla on muutamia yrittäjiä, jotka hyödyntävät soita palveluissaan matkailijoille, mutta mahdollisuuksia soiden hyödyntämiseen on enemmän.

-> Lähde tutustumaan oppaan johdolla Varpusuon soidensuojelualueelle. Istut mättäälle kuuntelemaan suon tarinaa ja nautit hiljaisuudesta. (Metsa Kolo)

Turvetta kylpy - ja hyvinvointituotteissa käyttäviä yrittäjiä
Suomessa on useita kymmeniä yrittäjiä, jotka hyödyntävät turvetta toiminnassa. Liikevaihdoksi hoitoturpeiden alalla Suomessa palvelut mukaan lukien arvioidaan 1–5 miljoonaa euroa ja tulevaisuudennäkymät nähdään positiivisina. Suomalainen hoitoturve on laadultaan hyvää ja sitä riittää vientiin asti.

Kiinnostaako luonnontuotealan yrittäjyys Ranualla?

Ranua on rohkeasti uudistuva ja yritteliäs kunta, jonka elinvoima kumpuaa aktiivisesta yhteisöstä sekä monipuolisesta elinkeinoelämästä ja rikkaasta luonnosta. -> Business Ranua auttaa

Tutustu myös tarkemmin menestystarinoihin ja yritystoiminnan mahdollisuuksiin eri toimialoilla -> Business Lapland

Luonnontuotteiden parissa on monipuolisia yritysmahdollisuuksia myös nuorille. Luonnontuotteiden keruu, jalostus ja myynti, sekä raaka-aineista valmistettavien tuotteiden myynti on hyvä esimerkki luonnontuotealan 4H-yrityksestä. -> 4H-yritys

Hankkeet yritystoiminnan kehittäjinä

  • Luonnontuotealalla on toteutettu ja toteutetaan edelleen hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yritystoimintaa eri teemoilla, esim.

    • kehittää ja käynnistää alueella luonnontuotealan yritystoimintaa

    • Edistää verkostoitumista tutkimuksen ja yritysten välille

    • kehittää uusia toimintatapoja luonnontuotteiden tuoteketjuille raaka-aineen keruusta tuotteksi kuluttajalle asti

    • erilaisia pilotti-hankkeita, joissa pääsee testaamaan uusia tuotteita ja innovaatioita

    • luomun edistäminen

  • REDU - hankkeet

  • Lapin AMK - hankkeet

Ranuan pinta-alasta yli 60 % on erityyppistä suota.

Lähteet ja linkkejä:

aitoluonto.fi



Ranuan kunnan, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osittain rahoittaman yhteishankkeen päätavoitteena oli selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja –palveluissa sekä elintarvikkeissa.

Suosta on moneksi - artikkelisarja koostuu osasta.

1.         Mitä suobiomassa on?

2. Ranuan soiden mahdollisuudet

3.         Mitä lainsäädäntö sanoo suobiomassojen käytöstä?

4.         Suobiomassojen kestävä käyttö

5.         Matka raaka-aineesta tuotteeksi

6.       Luonnontuotealan yrittäjyys

Edellinen
Edellinen

Pyöräkuormaajasta näkee hyvin kylän elämää

Seuraava
Seuraava

“Suosta on moneksi” osa 5 Matka raaka-aineesta tuotteeksi