“Suosta on moneksi” osa 6 - Luonnontuotealan yrittäjyys
“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja – palveluissa sekä elintarvikkeissa – hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.
Luonnontuotteiden hyödyntämisellä on Lapissa pitkät perinteet, mutta niiden kaupallinen hyödyntäminen on varsin nuorta. Luonnontuoteala on kuitenkin Lapissakin voimakkaassa kasvussa. Alalla vielä vähän veturiyrityksiä, mutta kasvuhakuisten yritysten määrä on lisääntynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Luonnontuotealasta on tullut elämäntapapuuhastelun sijaan ammattimaista yritystoimintaa, jolla on merkittävä kansainvälinen potentiaali.
Luontoalan yrittäjyyttä harjoitetaan eri muodoissa ja usealla toimialalla
raaka-ainetuotannossa
elintarvikealalla
luonnon arvoaineiden eli kemiallisten yhdisteiden hyödyntämisessä
hyvinvointi- ja matkailualalla sekä
muussa luontoa ja luonnon raaka-aineita ja jatkojalosteita hyödyntävässä elinkeinotoiminnassa.
Luontoalan yrittäjä voi siten esimerkiksi olla raaka-aineen kerääjä, puoliviljelijä, elintarvike-, hoitopalvelu-, käsityö- tai matkailuyrittäjä. Kaikkien näiden yritysten yhteisenä ja keskeisenä tuotantotekijänä on suomalainen luonto. Luontoyrittäjyydessä korostuvatkin erityisesti luonnon aineettomat arvot ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö.
Suobiomassojen hyödyntäminen luonnoontuotealan yrityksissä
Turvetta kylpy - ja hyvinvointituotteissa käyttäviä yrittäjiä
Suomessa on useita kymmeniä yrittäjiä, jotka hyödyntävät turvetta toiminnassa. Liikevaihdoksi hoitoturpeiden alalla Suomessa palvelut mukaan lukien arvioidaan 1–5 miljoonaa euroa ja tulevaisuudennäkymät nähdään positiivisina. Suomalainen hoitoturve on laadultaan hyvää ja sitä riittää vientiin asti.
Kiinnostaako luonnontuotealan yrittäjyys Ranualla?
Ranua on rohkeasti uudistuva ja yritteliäs kunta, jonka elinvoima kumpuaa aktiivisesta yhteisöstä sekä monipuolisesta elinkeinoelämästä ja rikkaasta luonnosta. -> Business Ranua auttaa
Tutustu myös tarkemmin menestystarinoihin ja yritystoiminnan mahdollisuuksiin eri toimialoilla -> Business Lapland
Luonnontuotteiden parissa on monipuolisia yritysmahdollisuuksia myös nuorille. Luonnontuotteiden keruu, jalostus ja myynti, sekä raaka-aineista valmistettavien tuotteiden myynti on hyvä esimerkki luonnontuotealan 4H-yrityksestä. -> 4H-yritys
Hankkeet yritystoiminnan kehittäjinä
Luonnontuotealalla on toteutettu ja toteutetaan edelleen hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää yritystoimintaa eri teemoilla, esim.
kehittää ja käynnistää alueella luonnontuotealan yritystoimintaa
Edistää verkostoitumista tutkimuksen ja yritysten välille
kehittää uusia toimintatapoja luonnontuotteiden tuoteketjuille raaka-aineen keruusta tuotteksi kuluttajalle asti
erilaisia pilotti-hankkeita, joissa pääsee testaamaan uusia tuotteita ja innovaatioita
luomun edistäminen
Ranuan pinta-alasta yli 60 % on erityyppistä suota.
Lähteet ja linkkejä:
Ranuan kunnan, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osittain rahoittaman yhteishankkeen päätavoitteena oli selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja –palveluissa sekä elintarvikkeissa.
Suosta on moneksi - artikkelisarja koostuu osasta.
1. Mitä suobiomassa on?
2. Ranuan soiden mahdollisuudet
3. Mitä lainsäädäntö sanoo suobiomassojen käytöstä?
4. Suobiomassojen kestävä käyttö
5. Matka raaka-aineesta tuotteeksi
6. Luonnontuotealan yrittäjyys