“Suosta on moneksi” osa 5 Matka raaka-aineesta tuotteeksi

“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja – palveluissa sekä elintarvikkeissa – hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Suobiomassojen valmistus

Suobiomassoja voidaan hyödyntää elintarvikkeina, kosmetiikassa, rohdos,- lisäaine - ja lääkeaineena, tekstiileissä ja bioteollisuuden tuotteissa. Luontoyrityksissä luonnontuotteista valmistetaan perinteisesti esimerkiksi mehuja, hilloja, makeisia ja tilaviinejä sekä erilaisia säilykkeitä ja kuivattuja tuotteita. Perinteisten valmisteiden ohella biomassoista voidaan jalostaa muita arvokkaita tuotteita tai erottaa niistä ainesosia mm. lääke- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Myös jalostuksen sivuvirroille voidaan löytää potentiaalisia käyttökohteita. Suobiomassan matka raaka-aineesta tuotteeksi vaatii paljon erilaisia menetelmiä ja laitteistoa riippuen siitä, mikä lopputuote on.

Suobiomassoista saatavia raaka-aineita voitaisiin hyödyntää samalla tavoin ja yhtä monipuolisesti kun esimerkkitaulukko

Kaaviossa on esitetty teknologia - ja menetelmävaihtoehtoja raaka-aineen jalostuksen välituotteiksi

Raaka-ainetuotannossa tarvittavaa teknologiaa ovat raaka-aineen puhdistus- ja kauppakunnostusteknologiat, sekä kuivaus-, seulonta-, varastointi- ja kuljetusteknologiat.

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa sallitaan biologiset, mekaaniset ja fysikaaliset menetelmät. Yleisesti hyväksyttyjä eristys- ja prosessointimenetelmiä ovat mm. uuttaminen, erilaiset puristeet ja jauheet ja höyrytys. Uuttamisen tulee tapahtua luonnollisten liuottimien avulla.

Luonnontuotteiden valmistajat ja myyjät kiinnittävät entistä enemmän huomioita myös pakkauksiin, sillä ne muodostavat tärkeän osuuden tuotteiden brändäyksestä ja markkinoinnista. Luonnontuotteiden imagoon sopii erinomaisesti kestävän kehityksen mukaiset ekologiset pakkaukset. Esimerkiksi pakkausten biolähtöisyys, biohajoavuus tai kierrätettävyys ja uudelleen käytettävät pakkaukset ovat merkittävässä roolissa valittaessa luonnontuotteille pakkauksia.

Turpeen jalostus eri tuotteiksi

Mikäli turpeesta halutaan tuottaa kosmetiikkaan tai lisäravinteisiin kelpaavaa jalostetta, on otettava huomioon muutamia perusvaatimuksia.

  1. Raaka-aineketjun jäljitettävyys ja laadunhallinta

    • Jäljitettävissä tarkka nostopaikka ja ajankohta

    • Syntyneet tiedot laatupoikkeamista noston tai varastoinnin yhteydessä

    • Raaka-ainetta käsiteltävä niin, ettei siihen pääse korjuukoineista tai maan pinnalta mitään ylimääräistä

  2. Tuotantotilojen vaatimukset, hygienia ja omavalvonta

    • Toimintaan sopivat ja helposti puhdistettavat tuotanto - ja varastointitilat

    • Hyvä ilmanvaihto ja hygienia

    • Mikäli valmistetaan lisäravinteita on tuotantotilojen - ja välineiden sovittava elintarvikekäyttöön

  3. Käytettyjen liuottimien ja apuaineiden laatu

    • Sekä elintarviketuotteissa, että kosmetiikassa käytetyillä raaka-aineilla on oltava riittävä puhtaus

    • Tekniseen käyttöön tarkoitetut kemikaalit oltava elintarvike/lääkelaatua (Ph. Eur.)

  4. Dokumentaatio

    • Yritys joutuu tekemään yhteistyötä eri valvontaviranomaisten kanssa, ja myös henkilöstön koulutustasolle asetetaan erilaisia vaatimuksia riippuen siitä millaista tuotantoa ollaan tekemässä.

    • Elintarviketuotannon (myös lisäravinteet) osalta tuotannon ja vastuuhenkilöiden osalta edellytetään:

      • Hygieniapassi, toimitilan ilmoittaminen elintarvikehuoneeksi, omavalvontasuunnitelma

    • Kosmetiikkavalmisteille edellytetään

      • Tilojen ja tuotannon rekisteröinti TUKES, toiminnalla on oltava vastuullinen toimija, ja henkilökunnalla riittävä koulutus ja ammattitaito, kaikista käytetyistä tuotteista oltava turvallisuusselvitys ja kuluttajatuotteet on rekisteröitävä EU:n yhteiseen tietokantaan.

Turpeen käyttö kosmetiikkatuotteessa

Kosmetiikkakäyttöön tarkoitettu hoitoturve käsitellään homogenisaattorilla ja siitä seulotaan maatumattomat puunpalat pois.

Valmis hoitoturve säilytetään tiiviissä, elintarvikekelpoisissa tynnyreissä viileässä.

On tärkeää, ettei hoitoturve varastoinnin ja käsittelyn aikana päästä kuivumaan, eikä jäätymään.

Humiiniaineet, turvevaha ja hartsi

Humiiniaineiden, turvevahan ja hartsin mahdollisella tuottamisella on myös lisävaatimuksia. Humus- ja fulvohapon erotusprosessi tapahtuu vahvan lipeän ja happoliuoksen avulla, joten tuotantovälineiden tulee olla haponkestäviä. Turvevahan ja turvehartsin tuottaminen tehdään liuotinuuton avulla ja uutossa käytetty asetoni on herkästi syttyvä neste, joten tuotantotilan ja kaikkien sähkölaitteiden on oltava ATEX-luokiteltuja (räjähdyssuojattuja).

Ravintolisävalmisteiden ja lääkinnällisten tuotteiden valmistus- ja tuotantoprosessit ovat monivaiheisia

Elintarvikelain mukainen omavalvonta velvoittaa, että toimijalla on riittävät ja oikeat tiedot ravintolisistä, joita hän tuottaa, jalostaa tai valmistaa elintarvikkeeksi.

Rohdosvalmisteille edellytetään lääketehtaaksi rekisteröintiä ja vastuullista johtajaa, jolla on riittävä koulutus.

Lähteet ja linkkejä:

Turvetuotteiden valmistus (YouTube SonnenMoor, Saksa)

Hoitoturve – tutkimus ja kehitys (Polar True Oy)

Turpeen ja turpeen fraktioiden uudet sovellutukset

Teknologiaa kehittämällä jalostusarvoa luonnontuotteisiin - raportti

Ranuan kunnan, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osittain rahoittaman yhteishankkeen päätavoitteena oli selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja –palveluissa sekä elintarvikkeissa.

“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen kehittämistarpeista.

1.         Mitä suobiomassa on?

2. Ranuan soiden mahdollisuudet

3.         Mitä lainsäädäntö sanoo suobiomassojen käytöstä?

4.         Suobiomassojen kestävä käyttö

5. Matka raaka-aineesta tuotteeksi

6.         Luonnontuotealan yrittäjyys

        

Edellinen
Edellinen

“Suosta on moneksi” osa 6 - Luonnontuotealan yrittäjyys

Seuraava
Seuraava

“Suosta on moneksi” osa 4 Suobiomassojen kestävä käyttö