“Suosta on moneksi” osa 5 Matka raaka-aineesta tuotteeksi
“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja – palveluissa sekä elintarvikkeissa – hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.
Suobiomassojen valmistus
Suobiomassoja voidaan hyödyntää elintarvikkeina, kosmetiikassa, rohdos,- lisäaine - ja lääkeaineena, tekstiileissä ja bioteollisuuden tuotteissa. Luontoyrityksissä luonnontuotteista valmistetaan perinteisesti esimerkiksi mehuja, hilloja, makeisia ja tilaviinejä sekä erilaisia säilykkeitä ja kuivattuja tuotteita. Perinteisten valmisteiden ohella biomassoista voidaan jalostaa muita arvokkaita tuotteita tai erottaa niistä ainesosia mm. lääke- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Myös jalostuksen sivuvirroille voidaan löytää potentiaalisia käyttökohteita. Suobiomassan matka raaka-aineesta tuotteeksi vaatii paljon erilaisia menetelmiä ja laitteistoa riippuen siitä, mikä lopputuote on.
Suobiomassoista saatavia raaka-aineita voitaisiin hyödyntää samalla tavoin ja yhtä monipuolisesti kun esimerkkitaulukko
Kaaviossa on esitetty teknologia - ja menetelmävaihtoehtoja raaka-aineen jalostuksen välituotteiksi
Raaka-ainetuotannossa tarvittavaa teknologiaa ovat raaka-aineen puhdistus- ja kauppakunnostusteknologiat, sekä kuivaus-, seulonta-, varastointi- ja kuljetusteknologiat.
Luonnonkosmetiikan valmistuksessa sallitaan biologiset, mekaaniset ja fysikaaliset menetelmät. Yleisesti hyväksyttyjä eristys- ja prosessointimenetelmiä ovat mm. uuttaminen, erilaiset puristeet ja jauheet ja höyrytys. Uuttamisen tulee tapahtua luonnollisten liuottimien avulla.
Luonnontuotteiden valmistajat ja myyjät kiinnittävät entistä enemmän huomioita myös pakkauksiin, sillä ne muodostavat tärkeän osuuden tuotteiden brändäyksestä ja markkinoinnista. Luonnontuotteiden imagoon sopii erinomaisesti kestävän kehityksen mukaiset ekologiset pakkaukset. Esimerkiksi pakkausten biolähtöisyys, biohajoavuus tai kierrätettävyys ja uudelleen käytettävät pakkaukset ovat merkittävässä roolissa valittaessa luonnontuotteille pakkauksia.
Turpeen jalostus eri tuotteiksi
Mikäli turpeesta halutaan tuottaa kosmetiikkaan tai lisäravinteisiin kelpaavaa jalostetta, on otettava huomioon muutamia perusvaatimuksia.
Raaka-aineketjun jäljitettävyys ja laadunhallinta
Jäljitettävissä tarkka nostopaikka ja ajankohta
Syntyneet tiedot laatupoikkeamista noston tai varastoinnin yhteydessä
Raaka-ainetta käsiteltävä niin, ettei siihen pääse korjuukoineista tai maan pinnalta mitään ylimääräistä
Tuotantotilojen vaatimukset, hygienia ja omavalvonta
Toimintaan sopivat ja helposti puhdistettavat tuotanto - ja varastointitilat
Hyvä ilmanvaihto ja hygienia
Mikäli valmistetaan lisäravinteita on tuotantotilojen - ja välineiden sovittava elintarvikekäyttöön
Käytettyjen liuottimien ja apuaineiden laatu
Sekä elintarviketuotteissa, että kosmetiikassa käytetyillä raaka-aineilla on oltava riittävä puhtaus
Tekniseen käyttöön tarkoitetut kemikaalit oltava elintarvike/lääkelaatua (Ph. Eur.)
Dokumentaatio
Yritys joutuu tekemään yhteistyötä eri valvontaviranomaisten kanssa, ja myös henkilöstön koulutustasolle asetetaan erilaisia vaatimuksia riippuen siitä millaista tuotantoa ollaan tekemässä.
Elintarviketuotannon (myös lisäravinteet) osalta tuotannon ja vastuuhenkilöiden osalta edellytetään:
Hygieniapassi, toimitilan ilmoittaminen elintarvikehuoneeksi, omavalvontasuunnitelma
Kosmetiikkavalmisteille edellytetään
Tilojen ja tuotannon rekisteröinti TUKES, toiminnalla on oltava vastuullinen toimija, ja henkilökunnalla riittävä koulutus ja ammattitaito, kaikista käytetyistä tuotteista oltava turvallisuusselvitys ja kuluttajatuotteet on rekisteröitävä EU:n yhteiseen tietokantaan.
Lähteet ja linkkejä:
Turvetuotteiden valmistus (YouTube SonnenMoor, Saksa)
Hoitoturve – tutkimus ja kehitys (Polar True Oy)
Turpeen ja turpeen fraktioiden uudet sovellutukset
Teknologiaa kehittämällä jalostusarvoa luonnontuotteisiin - raportti
Ranuan kunnan, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osittain rahoittaman yhteishankkeen päätavoitteena oli selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja –palveluissa sekä elintarvikkeissa.
“Suosta on moneksi” – artikkelisarja on hankkeen tuottama artikkelisarja, jossa esitellään hankkeen aikana saatua tietoa suobiomassojen kehittämistarpeista.
2. Ranuan soiden mahdollisuudet
3. Mitä lainsäädäntö sanoo suobiomassojen käytöstä?
4. Suobiomassojen kestävä käyttö
5. Matka raaka-aineesta tuotteeksi
6. Luonnontuotealan yrittäjyys