Pyöräkuormaajasta näkee hyvin kylän elämää

Mikko Haarahiltusen keltainen pyöräkuormaaja on tuttu näky Ranuan kirkonkylällä. Hän huolehtii monen kiinteistön lumitöistä.

Mikko on ollut yrittäjänä runsaat viisi vuotta ja sitä ennen hän oli töissä samoissa hommissa Pentti ”Lontsu” Lohella. Mikon lapsuudenkoti sijaitsee Pentin naapurissa.

– Kun olen pienestä pitäen pyörinyt Pentin ympäristössä, alaan on periaatteessa kasvanut. Pentin kanssa meillä on ollut eräänlainen oppipoika-oppi-isä -suhde. Pentin kanssa ollaan sukulaisia, hän on minun äitin eno.

Kun talvella töitä tuo lumi, kesällä hän purkaa kuormia, vetää putkistoja, tasaa mursketta ja tekee muita pihahommia.

– Työ on muuttunut viime vuosina, kun nykyään kesälläkin on enemmän hommia. Hyvänä lumitalvena voi tienata hyvin, mutta parina viime vuonna lunta ei ole ollut kovin paljoa, yrittäjä kertoo.

Mikko kertoo pitävänsä työstään, koska se on monipuolista.

– Yhtään samanlaista päivää ei ole ollut eikä ole olemassa tiettyä rutiinia. Päivän aikana voin olla kymmenessä eri kohteessa, joissa tehdään eri hommia. Kone on myös näköalapaikka, täältä näkee hyvin kylän elämää.

Mikon koneen hytti on hyvin varusteltu. Sieltä löytyy jopa jääkaappi.

Aina valmiina töihin

Työt tulevat yleensä yhteistyökumppaneiden kautta.

– Minun nimi on heillä tiedossa aina jotakin kautta ja sitten firma tai yksityishenkilö soittaa töihin. Kuljetusfirmat ja rekkamiehet ovat tulleet tutuiksi.

Alalla on kilpailua Ranualla. Se tarkoittaa sitä, että töihin on oltava aina valmis lähtemään.

– Jos rekkakuskilla on kuorma purku sunnuntai-iltana, se on pakko ottaa vastaan. Pienellä paikkakunnalla ei voi valikoida töitä vaan kaikki on tehtävä. Lyhyellä varoitusajallakin pitää lähteä etenkin talvella, tämä on oikeastaan jatkuvaa kyttäämistä.

Pyöräkuormaajan pitäminen on kallista, kertoo Mikko Haarahiltunen.

Polttoaineen hinta tuplaantui

Mikko kertoo, että kulut ovat nousseet rajusti.

– Kustannukset ovat nousseet ihan törkeästi. Polttoaineen hinta on tuplaantunut vuoden aikana. Vaikka olen nostanut hintoja, en voi millään viedä kaikkia nousseita kustannuksia hintoihin.

Ison koneen pitäminen on muutenkin kallista.

– Huollot ja kuukausierät pitää maksaa koko ajan. Kone on pakko pitää kunnossa, että arvo säilyy. Eikä sillä pääse töihin, jos se on rikki.

Mikko tykkää tehdä töitä pyöräkuormaajalla, mutta ajat ovat taloudellisesti tosi tiukat.

– Mielellään tekisi tätä hommaa jatkossakin, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos tämä ei joskus kannata, niin sitten pitää osata tehdä muutoksia. Ja se on aina vaikeaa.

Ranualla saa elää rauhassa

Yrittäjä kehuu Ranuaa asuinpaikkana.

– Täällä saa aika rauhassa elää eikä elämän rytmi ole niin nopea kuin kaupungissa. Olen asunut yhteensä noin 8 vuotta muualla eli Oulussa, Ylivieskassa ja Rovaniemellä. Enää en lähde täältä pois.

Mikko muistuttaa Ranuan olevan vireä paikkakunta pieneksi Lapin kunnaksi. Silti jatkuva väkikato huolestuttaa.

– Se on kyllä hurjaa hommaa. Luulin joskus, että kyllä se tästä pysähtyy, mutta vielä ei ole käynyt niin.

Hyvä lumitalvi tietää parempaa tiliä lumitöiden tekijöille.
Edellinen
Edellinen

Suhangon kaivostien rakentaminen voi alkaa alkukesällä – tavoitteena tehdä päätös kaivoksen rakentamisesta 2024

Seuraava
Seuraava

“Suosta on moneksi” osa 6 - Luonnontuotealan yrittäjyys