Suhankoon varautuminen puhutti yrittäjien aamukahveilla

Yrittäjien aamukahveilla perjantaina 19.8. Café & Bistro Bubossa puhuttiin yrittäjille suunnatuista koulutuksista, tekeillä olevista kunnan elinkeino-ohjelmasta ja brändityöstä sekä Suhangon kaivokseen valmistautumisesta.

TE-palvelujen yrittäjille tarjoamia koulutuksia esitteli Merja Aikio-Paavola etäyhteydellä.

Viestintäkoordinaattori Perttu Ruokangas kertoi kunnan brändityöstä. Työhön on kilpailutuksen myötä hankittu konsultiksi rovaniemeläinen Flatlight Creative. Brändityötä varten kerätään tietoa kyselyllä, jonka vastausaika päättyy perjantaina sekä syyskuussa järjestettävällä työpajalla, johon on kutsuttu kuntapäättäjiä, yrittäjiä ja kunnan työntekijöitä. Brändikäsikirja valmistuu marraskuuhun mennessä ja sen jälkeen kunnalle luodaan visuaalinen ilme.

Kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö kertoi, että elinkeino-ohjelman tekemiseen otetaan mukaan laaja joukko paikallisia yrittäjiä sekä rahoittaja, kuten pankkeja, Finnvera, Lapin liitto ja Lapin ely-keskus. Elinkeino-ohjelman konsultti kilpailutetaan ja työ valmistuu jouluksi.

Kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö (oikealla) puhuu, kuuntelemassa yritys- ja hankeasiantuntija Juha Kutuniva (vasemmalla), Markus ja Veijo Ranua, Reetta Niemelä, Paula Erkkilä, Johanna Ailunka ja Kari Väärälä.

Kannattaako varautua kaivoksen tuloon?

Suhangon kaivokseen valmistautumisesta Pöykkö kertoi, että kyseessä on hanke, jolle haetaan rahoitusta vuoden ajaksi. Kunnanhallituksen odotetaan päättävän hankkeesta syyskuussa. Hankkeen aikana on tarkoitus tehdä Ranuan kaivosohjelma, jossa kuullaan Suhangon kaivosyhtiön ja Ranuan yrittäjien tarpeita mahdollisimman hyvin.

Yrittäjä Kari Väärälä kysyi, missä määrin kannattaa varautua, jos kaivosta ei rakennetakaan.

Pöykkö vastasi, että varautuminen kannattaa, vaikka kaivosta ei tulisikaan

– Ja jos tulee myönteinen päätös, olemme valmiita.

Etäyhteydellä mukana ollut kunnanhallituksen puheenjohtaja Mirva Salmela sanoi, että luottamushenkilöillä on vahva tahtotila, että varautumista täytyy tehdä, vaikka kaivoksen tulosta ei olla varmoja.

– Ollaan liian myöhässä, jos suunnitelmia aletaan laatia vasta sitten kun päätökset on tehty, Salmela lisäsi.

Jari Kelahaara (takana), Päivi Torvinen, Heikki Kuusela ja Ilkka Siitonen olivat mukana yrittäjien aamukahveilla.

Yrittäjät haluavat mukaan kaivoksen rakentamiseen

Ranuan Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Kuusela totesi, että paikalliset yrittäjät haluavat hyötyä kaivoksesta ja saada siitä tietoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Miten päästään bisneksiin ja työhön kiinni, miten voitaisiin valmistautua yrittäjinä. Osaamista ja potentiaalia on kuitenkin. Ensin kaivokselle tulee tie, sitten purkuputken rakentaminen. Miten niihin bisneksiin päästään kiinni, se yrittäjiä kiinnostaa.

Puhetta tuli myös Ranuan koulujen yrittäjyyskasvatuksen lisäämisestä. Opinto-ohjaaja Päivi Torvinen kiitteli yrittäjiä siitä, kuinka myönteisesti he ovat suhtautuneet TET-harjoittelua tekeviin yläkoululaisiin. Koululaiset ovat pian hakemassa jälleen yrityksistä paikkoja, joissa he pääsisivät tutustumaan työelämään.

Kun puheeksi nousi Ranuan muuttotappio, Heikki Kuuselalta tuli idea.

– Haettaisiin kunta, joka on kääntänyt muuttotappion muuttovoitoksi ja käytäisiin tutustumassa siihen. Sieltä saisi vinkkiä Ranualle.

Aamukahvitilaisuudessa oli mukana toistakymmentä osallistujaa.

Ranuan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Heikki Kuuselalla oli idea Ranuan muuttotappion pysäyttämiseksi.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ilkka Karttunen on kopterikuvauksen uranuurtaja ja Ranuan Pelle Peloton

Seuraava
Seuraava

Sade verotti kävijöitä Hillamarkkinoilta