Saadat Karimin tie vei Pakistanin miljoonakaupungista Ranualle Cafe Bistro Bubon omistajaksi

Cafe Bistro Bubon uusi omistaja Saadat Karim on tehnyt ison elämänmuutoksen ostettuaan ravintolan Ranualta. Karim on kotoisin Pakistanin Lahoresta, jossa asukkaita on arviolta vähintään kymmenen miljoonaa.

– Tulin Suomeen vuonna 2005 opiskelijaksi Hankenin kauppakorkeakouluun. Opiskelin pari vuotta, sitten olin pari vuotta töissä serkkujeni ravintolassa. Tein töitä kokkina, tarjoilijana ja myös kaikkea muuta mitä ravintolassa tehdään. Vuonna 2011 aloin opiskella ylempää korkeakoulututkintoa Metropolia ammattikorkeakoulussa.

Ensimmäisen ravintolansa Karim osti vuonna 2013 Helsingissä.

– Olin muutaman vuoden yrittäjänä ja sitten otin tauon ja opiskelin opettajaksi Haaga-Helia Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Opetin vierailevana opettajana Helsinki Business Collegessa ennen koronaa ja samalla minulla oli pieni lounaspaikka Helsingin Pasilassa lähes kaksi vuotta.

Sen jälkeen Karim muutti takaisin Pakistaniin, kun hänen siskonsa sairastui vakavasti. Vuonna 2022 hän palasi takaisin Suomeen. Palattuaan hän ajoi taksia ja teki ravintolatöitä pari vuotta ennen kuin tuli tilaisuus ostaa Cafe Bistro Bubo Ranualta.

Saadat Karim otti Cafe Bistro Bubon haltuunsa isänpäivän 2025 jälkeen.

Helsingissä bisnes ei suju

Bubon ostamiseen kaukana Helsingistä on useita syitä.

– Serkut ja veljet valittavat, että bisnes ei suju Helsingissä. Siihen on syynä kova kilpailu, yleinen taloustilanne sekä kalliit vuokrat ja korkeat ylläpitokustannukset. Minulla asuu ystävä Rovaniemellä, joka kehotti tulemaan sinne, koska bisnes on siellä hyvää. Veljeni, joka tuli pari vuotta sitten Suomeen, motivoi minua ostamaan ravintolan. En ollut aluksi kovin innostunut, sillä ravintolan omistaminen vaatii töitä 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Aloimme veljeni kanssa katsoa myytäviä ravintoloita, ja huomasimme, että Bubo on myynnissä. Meillä oli pitkät neuvottelut Jari Björkbackan kanssa ja lopulta ostin ravintolan. Näin päädyin tänne hyvällä tavalla.

Yrittäjällä on pitkä kokemus ravintola-alalta. Karim laskee, että hänellä on täysipäiväisestä ravintolatyöstä kokemusta yli 15 vuotta.

– Minulla oli vain parin vuoden tauko, kun olin opettajana, mutta silloinkin autoin välillä serkkujeni ravintolassa.

Bubossa on vilskettä etenkin talven sesonkina.

Moni sukulainen ravintola-alalla

Kariminin perhe ja suku ovat Helsingissä.

– Vaimo ei ole vielä tullut Ranualle. Hän haluaa odottaa, että olen ensin kotiutunut Ranualle. Helsingissä on paljon sukulaisia, heillä on ravintoloita ja afrikkalaistyylinen markkinapaikka. Suurin osa sukulaisista on yrittäjiä ja loput ovat palkkatöissä.

Karim on ehtinyt tehdä ja opiskella paljon 47-vuotiaaksi maahanmuuttajaksi. Kotimaassaan hän oli kirjanpitäjä, mutta niitä töitä ei löytynyt Suomesta, vaikka hän on opiskellut Suomessa ulkoista laskentatoimea. Koska suku on ravintola-alalla, hän päätyi Suomessa töihin ravintoloihin.

Bubossa hänellä on töissä kolme vanhaa työntekijää ja lisäksi hän on tuonut mukanaan veljensä ja ystävänsä.

Bubon salaattipöytä on runsas.

Kotiinkuljetuksia ja ilta-aukioloaikoja suunnitteilla

Ravintoloitsijalla on suunnitelmia Bubon tulevaisuuden varalle.

– Olemme miettineet useampia asioita. Nyt teemme samoin mitä Jari ja Eija ovat tehneet, eli vielä ei tule paljon uutta. Haluamme oppia ravintolan rutiinit, tavat ja rytmin. Ehkä muutaman kuukauden jälkeen voisin lisätä intialaista, pakistanilaista ja ehkä kiinalaista ruokaa. Täällä käy talvella paljon kiinalaisia asiakkaita ja vaimoni tekee herkullista kiinalaista ruokaa. Sesongin jälkeen suunnittelemme ruuan kotiinkuljetuksia viikonloppuisin. Kokeilemme jossakin vaiheessa myös pitää ravintolaa auki viikonloppuiltaisin.

Vaikka ruokalistoihin on tulossa muutoksia, suomalaisia ruokia pidetään yhä listalla joka päivä.

– Lounaalla joihinkin lisätään yksi ruoka intialaista tai kiinalaista.

Hintoihin suunnitellaan myös muutoksia.

– Talvella ehkä nostetaan hintoja turistien vuoksi ja kesällä ehkä lasketaan. Vähän samalla tavalla kuin Ranua Resortin ravintolassa.

Yrittäjä asuu vuokra-asunnossa Ranuan kirkonkylällä. Ranua on aivan toisenlainen kuin hänen aiemmat asuinpaikkansa.

– Minulla on Ranuasta hyviä kokemuksia. En ole asunut aiemmin näin pienellä paikkakunnalla. Kylä on pieni ja ihmiset ovat avoimempia kuin Helsingissä. Helsingissä ihmiset keskittyvät omiin asioihinsa eivätkä puhu ulkopuolisille ja kaikilla on kiire. Se on samanlaista kaikissa isoissa kaupungeissa joka puolella maailmaa, Karim päättää.

Pizzat pysyvät valikoimassa.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Seuraava
Seuraava

Blogi: Vanhaa päättyy, uutta syntyy – uutisia Ranuan elinkeinoelämästä vuonna 2025