Ranuan Hevospalvelut odottaa matkailun ennätystalvea
Ranuan Hevospalvelut Oy on tarjonnut jo vuosia ohjelmapalveluja turisteille. Kyösti ”Köpi” Kaikkonen ja hänen vaimonsa Saaraliisa ”Tike” Kaikkonen kyydittävät turisteja ja paikallisia hevosen vetämässä reessä pitkin lumisia Ranuan maisemia. Matkalle lähdetään yleensä eläinpuistolta. Suosituimpia ovat retket, joilla hevoskyydillä pääsee ihailemaan revontulia.
Talven turistisesonki on merkittävin tulonlähde yhtiölle, sillä liikevaihdosta noin 80 prosenttia tulee muutaman talvikuukauden aikana.
– Tämän talven ennakkomyynti on ollut kaikkein paras eli talvi näyttää hyvältä, kun koronarajoitukset alkavat löysäämään.
Vaikka yleinen taloustilanne näyttää synkältä, yrittäjää se ei toistaiseksi suuremmin huoleta.
– Kyllä se oman varjonsa tuo. Luulen, että kun matkailu on monen vuoden jälkeen saatu auki, se pysyy ja jopa kasvaa.
Suurin osa asiakkaista tulee Ranuan Eläinpuiston eli Ranua Resortin kautta. Asiakkaita tulee myös Arctic Guesthouse & Igloosin kautta sekä suorilla tilauksilla. Sesonki alkaa yleensä marraskuussa ja jatkuu tasaisen vilkkaana maaliskuuhun saakka.
– Ennen koronaa turisteja oli tulossa jo syys-lokakuulle, mutta sitten tuli pandemia. Toivoisimme lisää asiakkaita syksylle. Rekikautta voisi jatkaa huhtikuulle, mutta tilauslennot ja reittilennot ulkomaille loppuvat ennen sitä, Köpi kertoo.
Ponipiha eläinpuistolla
Uusin tuote on poniajelut. Niitä varten eläinpuistolle on rakennettu ponipiha, jolla asuu kaksi ponia.
– Olemme olleet siellä kahtena päivänä viikossa ja joulun aikaan ollaan viitenä päivänä viikossa ajeluttamassa asiakkaita.
Yrittäjä haluaisi tuoda samalla esille suomalaista pihattokulttuuria.
– Eli miten hevoset pärjäävät pihatossa eikä tarvitse olla koko ajan olla lämmin karsina. Se on outo asia monille ulkomaalaisille, että eläimet pärjäävät ulkona pakkasessa ja lumessa. Monissa maissa hevoset voivat olla viikkotolkulla sisällä tallissa.
Turistien kuljettamisen lisäksi Köpi on talvisin lämmittänyt Kuhan koulua, ensin isänsä aliurakoitsijana ja viime vuodet oman yhtiön laskuun. Koulun lämmitys on parhaillaan kilpailutettavana seuraavalle kaudelle.
Kesällä leirejä lapsille
Kaikkosilla on toimintaa myös kesällä, jolloin kirkonkylällä sijaitsevalla hevostilalla järjestetään hevosleirejä lapsille.
– Leirit ovat olleet suosittuja. Viime kesänä leiriläisiä kävi 40. Leireille tullaan esimerkiksi Oulusta, Rovaniemeltä, Pudasjärveltä ja Kuusamosta. Viime kesänä järjestimme neljä leiriä, Tike sanoo.
Lisäksi tilalla järjestetään hevoskerhoja ja ratsastusta.
Kun hevoshommia on vähemmän syksyllä, Köpi ja Tike ovat tehneet jonkin verran metsän raivuuta. Nyt Köpi on hankkinut linja-autokortin ja miettii, voisiko ajaa keikkahommia huhti-toukokuussa ja elo-marraskuussa.
– En ole vielä kysynyt liikennöitsijöiltä, miten tämä onnistuisi. Olen kuullut, että kuskeista on pulaa.
Pienessä perheyrityksessä tulot on otettava monesta suunnasta ja monenlaisista hommista.
– Se etu pienessä yrityksessä on, että voi kokeilla, osaanko jotakin ja jos en onnistu, niin heitän sen pois ja kokeilen jotakin uutta. Siinä mielessä tässä on helppoa olla yrittäjänä, kun ei ole rajoitteita siinä, mitä voi tehdä.
Isänpäivälahja muutti hevosmieheksi
Kaikkosten tilalla on viisi suomenhevosta, kaksi lapinlehmää, kaksi kania ja kanoja. Lisäksi Kaikkosilla on kaksi ponia eläinpuistossa.
Metsänkoneenkuljettajaksi kouluttautunut mies on tehnyt aiemmin motolla töitä kahdeksan vuotta.
Tiken kotona on ollut aina hevosia, mutta Köpistä tuli hevosmies, kun hän pääsi ensi kerran hevosen selkään.
– Sain rouvalta lahjaksi tunnin hevosella ratsastamista isänpäivänä 2010. Seuraavana vuonna kävin ratsastamassa kaverin hevosella. Tulin siihen tulokseen, että omalla on helpompi harjoitella ja hommattiin ensimmäinen oma hevonen, Osaran Onni eli Osku. Mietittiin, että millä hevonen tienaisi leipänsä. Ensin pidimme kerhoja ja sitten aloimme tarjota kyytejä eläinpuiston asiakkaille. Siitä se touhu alkoi leviämään.
Ensimmäiseen joulusesonkiin kahdella hevosella
Hevostila aloitti toiminimellä vuonna 2013 ja saman vuoden joulusesonkia varten ostettiin toinen hevonen.
– Kolme viikkoa joulun ympärillä oli vilkasta. Olin samaan aikaan eläinpuistolla kiinteistönhoitajana. Vuoden 2017 syksyllä jäin hommasta pois ja aloin täysipäiväiseksi hevosmieheksi. Lopetin siis oikeat työt, Köpi vitsailee.
Vuonna 2017 yhtiömuoto muutettiin osakeyhtiöksi. Vaikka yritys on nimellisesti Köpin, Tike tekee yhtä lailla yhtiössä töitä.
– Somessa voi näyttää siltä, että minä teen kaikki työt, mutta Tike ottaa enemmän kuvia. Yhtä isolla panoksella tehdään töitä yrityksessä.
Energian, polttoaineiden ja kaiken muun hintojen nousu näkyy myös hevostilalla. Hevosten ylläpito, tärkeimpänä ruoka ja kuivikkeet, ovat kallistuneet.
– Pitää miettiä koko ajan, että hevosille on töitä, jotta niitä voi pitää.