Pula työvoimasta estää ranualaista Kotihoiva Hillaa laajentamasta

Ranualainen hoiva-alan yritys Kotihoiva Hilla Oy on laajentanut muutamassa vuodessa Ouluun ja Pudasjärvelle. Yritys tarjoaa kotipalvelua, kotisairaanhoitoa, omaishoidon vapaiden sijaisuuksia ja muita arjen palveluja. Yksityishenkilöt ovat tärkeimmät asiakkaat, lisäksi Pudasjärvellä Oulunkaari kuntayhtymä ostaa palveluja.

Yhtiön omistavat lähihoitaja Ilkka Siitonen Ranualta ja sairaanhoitaja Merja Sarajärvi Kempeleestä. Alun perin he suunnittelivat hoivayrittäjäksi alkamista toisistaan tietämättä. Merja oli tehnyt aiemmin uraa myynnissä ja markkinoinnissa, ja aikoi vaihtaa hoitoalalle. Myöhemmin Ilkka tuli käymään Merjan aviomiestä Elias Sarajärveä tapaamaan. 

– Kerroin Eliakselle omista suunnitelmistani alkaa hoivayrittäjäksi. Elias kertoi vaimollaan olevan samanlaisia suunnitelmia, Ilkka Siitonen kertoo. 

Näin yhteistyö sai alkunsa. Kotihoiva Hilla Oy perustettiin keväällä 2017. Aluksi mukana oli kaksi muuta yrittäjää, Merjan poika Aleksi Sarajärvi sekä Petteri Karttunen. Aleksi ja Petteri jäivät alkuvuosien jälkeen pois yrityksestä. Ilkka ja Merja ovat olleet kahdestaan yrityksen omistajina kolme vuotta. 

Ouluun ja Pudasjärvelle yritys laajensi kolme vuotta sitten ostamalla oululaisen Wanha Hertta Oy:n. Yhtiöstä tuli Kotihoiva Hilla Oy:n tytäryhtiö, joka sai myöhemmin nimen Hoiva Hilla Oy. 

Merja hoitaa taloushallinnon ja vastaa Oulun toimipisteestä. Ilkan vastuulla ovat Ranua ja Pudasjärvi.

Työntekijöitä kolmella paikkakunnalla on yhteensä 17, kesällä enemmänkin. Osaavasta työvoimasta on kova pula.

Ilkka Siitonen on toimitusjohtaja, joka omistaa yhtiön osakkeista 51 prosenttia.

Työvoimapula katastrofin luokkaa

 – Työvoimapula on katastrofin luokkaa meidän alalla. Meillä ei ole yhtään särkymävaraa nyt, Ilkka sanoo.

Ilkan mukaan Pudasjärvellä olisi töitä vaikka kuinka paljon, mutta työvoimaa tarvitaan lisää.

Yrittäjillä olisi laajentumishaluja, mutta työvoimapula on esteenä.

– Meidän vahvuus on ammattitaitoiset ja luotettavat työntekijät. Emme voi kuitenkaan kasvattaa yrityksen toimintaa, kun emme tiedä mistä saisi palkattua lisää työvoimaa, Merja Sarajärvi lisää.

Yrittäjät lupaavat työntekijöille paremman palkan kuin julkisella puolella ja lisäksi vakuutukset myös vapaa-ajalle.

– Meille on tullut toisesta yrityksestä töihin ihmisiä, joilla on ollut jopa kaksi palkkaluokkaa huonompi palkka aiemmin, Merja kertoo.

Hän muistuttaa, että vanhukset on hoidettava, vaikka työntekijöitä sairastuisi.

– Yrittäjät venyvät lopulta. Onneksi Oulussa on ollut opiskelijoita, joita on käytetty tuuraamaan poissaoloja.

Yrittäjä Merja Sarajärvi omistaa yrityksen osakkeista 49 prosenttia.

Oulussa kova kilpailu

Toimintaympäristö on erilainen Oulussa ja Pudasjärvellä. Kun Oulussa on noin 40 yksityistä hoiva-alan yritystä, Pudasjärvellä niitä on vain kaksi. Oulussa kannattavuus syntyy tarkoilla laskelmilla.

– Varsinkin Oulussa pitää tarkasti laskea reitit, mistä kannattaa asiakas kannattaa ottaa ja minkälaista asiakasta tarvitaan. Pudasjärvellä on kaikki lähempänä ja laskutettavaa tulee enemmän. Oulussa ei saa laskuttaa matkoista, Merja kertoo.

Yritys tekee Pudasjärvellä alihankintaa Oulunkaarelle, Oulussa käytössä on palveluseteli, jolla vanhukset hankkivat yrityksen palveluja. Palveluseteli on kunnan asiakkaalle maksama tuki tietyn palvelun, kuten kotihoidon hankkimiseen.

Myös Ranuan kunnan kanssa yhteistyö on lähtenyt viriämään aiempaa paremmin. Ilkka on ollut hiljattain kaksi viikkoa terveyskeskuksen vastaanotossa alihankintana helpottamassa hoitajapulaa.

Ilkka Siitonen ja Juha Karttunen jakamassa Ranuan kunnalle ruokaa. Takana kunnan kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö.

Naapurikunnat kiinnostuneita

Yrittäjät kertovat, että naapurikunnissa on kiinnostusta yritystä kohtaan. He eivät kuitenkaan paljasta, mitkä kunnat ovat kyseessä.

Hyvinvointialueiden aloittamista ensi vuonna yrittäjät odottavat toiveikkaina.

– Odotan innolla, mitä sote on tuo tullessaan. Ranualaisille se avaa uusia mahdollisuuksia, kun palvelusetelituotanto laajenee, Ilkka Siitonen kertoo.

 Tällä hetkellä Ranualla ei ole käytössä palveluseteliä kotiin vietäviin palveluihin. Kotihoiva Hillalla on jo valmiina luvat alkaa palveluseteliyrittäjäksi sekä Lapin että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla.

Sekä Ilkka että Merja tekevät edelleen asiakaskäyntejä, vaikka yritys on kasvanut alkuajoista.

– Asiakaskäynnit on yhä mukana, ei pelkkää paperinpyörittelyä jaksaisi. Asiakaskäynnit antavat merkityksen tälle työlle, Merja sanoo.

– Eilen ajettiin Ranuan kunnalle ruokaa, tänään tehtiin asiakkaan kanssa maatilavierailu ja illalla laitan mummoja nukkumaan, Ilkka kertoo päivästään.

Jussi Toljamo on yrityksen pitkäaikaisin työntekijä. Hän on nykyään töissä Oulussa, mutta on tuttu monille Ranuan ikäihmisille, koska on työskennellyt myös Ranuan kotihoidossa.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan soissa piilee uusia bisnesmahdollisuuksia

Seuraava
Seuraava

Yrittäjä! Ilmoittaudu, jotta saat kunnalta tarjouspyyntöjä