Peräpohjolan Leaderin tukea ei voi saada enää mökkien rakentamiseen – tukea saatavilla silti moneen tarkoitukseen

Peräpohjolan Leaderin yritystukia esiteltiin Ranuan matkailuillassa 20. syyskuuta Ranuan valtuustosalissa. Leaderin yritystuet on tarkoitettu alkaville ja maaseudun yrityksille, jotka työllistävät enintään viisi henkilötyövuotta.

Yrityksellä pitää olla edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan eikä kilpailutilanne saa vääristyä tuen myötä. Ranuallakin tietyillä aloilla voidaan joutua katsomaan, ettei tueta liian paljon samankaltaista toimintaa alueella, Peräpohjolan Leaderin toiminnanjohtaja Marjut Ahola (os. Petäjäjärvi) kertoo.

Yksi tärkeä liite tukihakemukseen on liiketoimintasuunnitelma. Sen tekeminen voi olla vierasta monelle, jotka eivät ole hakeneet tukia.

Business Ranua on olemassa muun muassa sitä varten, että liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja muihin tukiasioihin saa apua.

Revontulikausi on jo alkanut myös Ranualla, mutta talven matkailukauden starttia vielä odotellaan. Kuva: Jari Romppainen

Tukea aloittamiseen, kehittämiseen ja investointeihin

Peräpohjolan Leader myöntää investointitukien lisäksi vakioituina kertakorvauksina suunnittelu-, kokeilu-, käynnistys-, kehittämis- ja omistajanvaihdostukia. Investointituissa yrityshankkeen kustannusarvio voi olla enintään 70 000 euroa.

Ahola kertoo, että kertakorvaukset ovat uusia tukimuotoja, joita aletaan hakemuksesta myöntämään vuoden 2024 alusta lähtien.  Esimerkiksi osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen voi saada 5000 euron kertakorvauksen ja päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen 7500 euron kertakorvauksen. Tukea voi käyttää esimerkiksi asiantuntijaosaamisen hankkimiseen.

Investointitukea voi saada enintään 40 prosenttia ja energiainvestointeihin tukiprosentti on enintään 30.

Peräpohjolan Leaderin toiminnanjohtaja Marjut Ahola. Kuva: Juha Kutuniva

Yritysryhmälle hankkeita

Oma lukunsa ovat yritysryhmähankkeet, joissa on oltava mukaan 4-10 yritystä.

Nämä yritykset voivat olla eri toimialoilta. Hankkeen hakijana ja hallinnoijana tulee olla kehittämisorganisaatio, joka Ranualla on Business Ranua. Tuen avulla yritykset voivat kehittää esimerkiksi markkinointia, Ahola selvitti.

Ranuan kunnan kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö sanoi, että Business Ranua lähtee mielellään hallinnoimaan hanketta, mutta idea ja tahtotila siihen täytyy tulla yrittäjiltä, ei kunnasta.

Se on juuri oikea linja, tämän pitää lähteä ruohonjuuritasolta eli yrittäjistä. Toivon että myös ranualaisilta yrityksiltä tulisi hyviä hankeideoita yritysryhmähankkeisiin.

Yritysryhmähankkeiden kustannusarvio voi olla enintään 100 000 euroa ja tukea voidaan myöntää maksimissaan 75 prosenttia. Tällaisen hankkeen valmisteluun voi saada lisäksi 5000 euron valmistelurahan.

Osa matkailuillan puhujista ja osallistujista oli mukana Teamsilla, osa valtuustosalissa. Kuva: Juha Kutuniva

Tukihakemus Hyrrään

Majoitustoiminnan tukemiseen tuli ainakin yksi muutos alkaneelle ohjelmakaudelle.

Mökkien tai kiinteiden iglujen rakentamista ei nyt rahoiteta tällä kaudella. Uudenlaisia, kevyempiä majoitusratkaisuja kuten jurttia, voidaan rahoittaa. Peräpohjolan Leader on rahoittanut aiemmin aika paljon mökkejä toiminta-alueelleen, Ahola kertoo.

Matkailuyrityksen on mahdollista silti hakea Leader-tukea esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen asiakkaille.

Leader-tukia haetaan sähköisessä Hyrrä-järjestelmässä.

Ota aina ensin yhteyttä Peräpohjolan Leaderin henkilökuntaan ennen kuin aloitat hakemuksen täyttämisen. Tukien hakemiseen on käytössä hakujaksot, joista tämän hetkinen päättyy 22.10.2023.

Turistit lähdössä moottorikelkkasafarille Eläinpuistolta viime talvena.

Odota tukipäätös ensin

Kun yrittäjä on jättänyt hakemuksen, Ahola kehottaa odottamaan Peräpohjolan Leaderin hallituksen mahdollisen puollon lisäksi Lapin ely-keskuksen viranomaispäätöksen tuesta ennen kuin aloittaa työt hankkeessa.

Hakekaa rahoitusta, jotta nähdään, että sille on tarvetta. On riski, että rahoitusta seuraavalla ohjelmakaudella leikataan, jos sille ei ole käyttöä, Ahola päättää.

Tarkempia tietoja yritystuista saa Peräpohjolan Leaderin verkkosivuilta.

Peräpohjolan Leaderin lisäksi yritystukia myöntää Lapin ely-keskus, jonka tukilinjaukset voivat poiketa Leaderista.

Ranuan matkailuillassa kuultiin lisäksi House of Laplandin esittely sekä matkailuyrityksille kehitetystä riskienhallintamallista.

Paikan päällä ja etänä matkailuiltaan osallistui yhteensä noin 20 ranualaista matkailualan toimijaa. Illan järjesti Business Ranua.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Sotaa paenneista ukrainalaisista lähes 20 aikoo jäädä Ranualle

Seuraava
Seuraava

Ranuan uusi päiväkoti nousi harjakorkeuteen