Marjatohtori: Nyt on mustikan ja puolukan aika

Punainen teltta on ollut tuttu näky Ranuan Hillatorilla tänäkin kesänä. Yrittäjä Reijo Sääskilahti on ollut torilla koko kesän.

-Olen torilla elokuun loppuun tai niin kauan kuin hillaa riittää, Sääskilahti sanoo.

Vaikka torilla on hiljaista, muutamia asiakkaita pysähtyy teltalle elokuisena maanantain aamupäivänä.

-Hiljaisinakin päivinä menee joka päivä 50-100 kiloa hillaa.

Ranuan korkeudella hillakausi on jo ohi. Myös Sodankylän tienoilla hillan keruu on loppunut, Ylä-Lapissa poiminta vielä jatkuu.

Suurimman osan, noin 90 prosenttia hilloista Sääskilahti ostaa Ranualta.

-Lisäksi olen ostanut jonkin verran hilloja tänä vuonna Kemijärveltä ja Posiolta. Sodankylästäkin olen aiempina vuosina ostanut, mutta nyt sieltä ei tullut meille marjaa, koska poiminta loppui suunnilleen samaan aikaan kuin täällä.

Tuhansia kiloja hillaa

Hillasato oli tänä vuonna hyvä. Sääskilahti arvioi, että kesä oli 7. tai 8. paras hänen 25-vuotisella marjayrittäjän urallaan.

Hän ei paljasta tarkalleen, kuinka paljon on ostanut hillaa tänä kesänä, mutta puhuu tuhansista kiloista.

Sääskilahti ei myy ostamiaan hilloja teollisuudelle.

-Hillat menevät kotitalouksiin. Suurimman osan ostavat ohikulkijat. Ostajia ovat myös torikauppiaat ympäri Suomea ja Ranuan hillaa menee heidän kauttaan myyntiin esimerkiksi Tampereelle, Lahteen ja Jyväskylään.

Hillamarkkinoilla aikanaan marjatohtoriksi nimitetty yrittäjä ei ehtinyt tänä kesänä itse poimia hilloja.

- Kävin soilla seuraamassa hillan kypsymistä kukinnasta raakileeseen ja kypsään, mutta en ehtinyt ollenkaan niitä poimia. Ennen poimin niitä toripäivän jälkeen iltasella, mutta nyt ei enää jaksa, vaikka se olisikin mukavaa hommaa.

Nyt Sääskilahti ostaa mustikkaa, jonka on oltava puhdistettua. Kun puolukka-aika koittaa, silloinkin hän ostaa puhdistettua marjaa.

Rengaskauppaa ja suntion hommia

Sääskilahti ei elätä itseään pelkästään marjoilla. Hän tekee myös rengasmyyntiä ja asennusta.

-Välillä olen tehnyt rengashommia myös marja-aikaan, kun teltta on laitettu kiinni. Lisäksi olen tuurannut velipoikaa suntion hommissa, yleensä talvisin.

Sääskilahti paiski aiemmin töitä huoltoasemalla. Niistä ajoista miehelle on jäänyt lempinimi Esson Reijo.

- Olin ensin 10 vuotta appiukolla töissä ja sitten yrittäjänä 15 vuotta. Kun menin Markulle töihin vuonna 1977, työpaikka ja vaimo tulivat samalla iskulla.

Vaimo Oili Sääskilahti on mukana yrityksen toiminnassa, hän muun muassa paistaa usein lättyjä teltalla. Pariskunnan lapsenlapsia on nähty auttamassa teltalla tänäkin kesänä. Poika Jani Sääskilahti puolestaan ostaa ja myy hillaa naapuriteltassa.

Uusia asuntoja tarvitaan Ranualle

Pitkän linjan yrittäjä on ollut 8 vuotta valtuutettuna ja istunut myös muissa kunnan luottamustoimissa. Hänen mielestään Ranualle pitää saada nopeasti hyväkuntoisia asuntoja.

-Kunnan rivitalot ovat korjauksen ja purkamisen tarpeessa. Uutta pitäisi saada tilalle. Moni haluaisi muuttaa Ranualle, mutta tarjolla ei ole riittävän hyväkuntoisia tai terveitä asuntoja. Tyhjiä asuntoja löytyy, mutta ne ovat liian huonossa kunnossa.

Toriltakin hän löytää kohennettavaa.

-Isot hillat torin laidalla tarvitsisivat uutta väriä ja putsausta. Lisäksi tarvittaisiin opasteet karavaanareille ja muille isoille ajoneuvoille, jotta he osaisivat pysäköidä vanhalle torille.

62-vuotias Sääskilahti ei haikaile eläkkeelle jäämistä.

-Haluan jatkaa marjan ostoa ja myyntiä niin kauan kuin pää ja jalat pelaavat, sillä tämä on samalla elämäntapa ja harrastus.

Reijo Sääskilahti on tunnettu hillakauppiaana.

Teksti ja kuvat: Perttu Ruokangas

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Yli 120 Ranuan koululaista pääsee Yrityskylään