Kasvun tiellä: Cafe & Bistro Bubon remontti on valmis
Ranuan eläinpuistolla toimiva Cafe & Bistro Bubo on saanut valmiiksi uusimman remonttinsa. Remontin aikana laitettiin ravintolasalin lattia uusiksi. Lisäksi Murrr Murrr linnan entinen aulatila otettiin käyttöön, jotta kahvilan ja lounasbuffetin toiminnot selkiytyisivät laajemmalle alueelle. Lisäksi astiapalautuspisteet ja lounaslinjastoa uusittiin. Tilat omistava Ranuan Infra Oy teki lattiaremontin yhteistyökumppaneineen, muuten remontista vastasivat yrittäjät henkilökuntansa kanssa.
Ravintola oli remontin takia suljettuna yli kuukauden ajan, 22.4.-2.6.2025.
Yrittäjät Eija Ja Jari Björkbacka kertovat, että laajennus oli tarpeellinen toimintojen selkeyttämiseksi ja esimerkiksi anniskeluluvan kannalta. Nyt ravintolalla on yksi suuri, yhtenäisen anniskelualue.
Ravintolasalin alkuperäinen laattalattia oli todella huonokuntoinen ja hankala puhtaana pidettävä, joten se poistettiin ja tilalle tuli helppohoitoinen ja kestävä epoksilattia.
Yrittäjien mukaan remontti sujui hyvin aikataulussa ja lopputulos on toivotunlainen.
– Saimme kaivattua tilantuntua ja selkeyttä tiloihin. Sekä työskentely-, että varmasti myös asiakkaan näkökulmasta asiointi uudistuksen jälkeen on helpompaa ja sujuvampaa. Lisäsimme myös toisen kassapisteen ruuhka-aikoja helpottamaan, Björkbackat kertovat.
Investoinnin rahallinen arvo oli noin 20 000–30 000 euroa.
Eija ja Jari Björkbacka ovat tehneet kaksi remonttia vuoden välein.
Asiakaspaikkojen määrä kolminkertaistui
Laajennuksen myötä ravintolassa on entistä enemmän tilaa, yhtenäinen anniskelualue ja kodikkaampi ravintolasali. Asiakaspaikkoja on sisällä 150 ja terassilla lisäksi noin 30. Asiakaspaikkojen määrä on kolminkertaistunut, sillä ennen remontteja niitä oli 60.
Edellisestä remontista ei ole kauaa aikaa, sillä edellisen kerran remonttia tehtiin viime vuonna. Tuolloin rakennettiin kabinetti, jota käytetään lisätilana lounailla sekä kokous-, ja juhlatilana.
Yrittäjillä on edelleen suunnitteilla toiminnan laajentaminen Ranualla.
– Pienimuotoista ohjelmapalvelua on suunnitteilla talvisesonkiin. Lisäksi olemme lisänneet Ranualla leivottavien tuotteiden määrää pikkuhiljaa, sen markkinointiin tullaan keskittymään seuraavaksi enemmän.
Yrittäjien tytär Peppi Björkbacka palvelee kassalla.
Kasvua hitaasti, mutta varmasti
Bubon taustayhtiö Paavalniemen Konditoria & Catering Oy:lla on mennyt hyvin, liikevaihto ja tulos ovat molemmat nousujohteisia. Esimerkiksi vuodesta 2023 lähtien nousua on ollut 10 prosenttia, vaikka vuonna 2024 ravintola oli noin kuukauden ajan kiinni remontin takia.
– Raaka-ainekustannusten raju nousu tuottaa päänvaivaa, mutta toistaiseksi olemme siitä huolimatta onnistuneet kasvamaan hitaasti, mutta varmasti.
Ravintola-ala on kärsinyt pitkään työntekijäpulasta. Bubolle on tästä huolimatta saatu hyvin työvoimaa.
– Työntekijöiden kanssa meillä on käynyt onni, vakiotiimimme on loistava, luotettava ja tiivis porukka ja myös lisätyöntekijöitä on ollut hyvin saatavilla. Emme pystyneet tänäkään kesänä laittamaan kesätyöntekijähakua lainkaan, sillä tulijoita on ollut enemmän kuin mitä pystymme ottamaan.
Alkaneesta kesästä Bubolla toivotaan vilkasta, ainakin viime kesän lukemiin pääsemistä.
– Viime kesänä pääsimme myynnillisesti samaan kuin kesällä 2023, mutta kävijämäärä vaikutti olevan alhaisempi kuin edeltävinä kesinä. Kotimaisen matkailijan ostovoimaan selkeästi vaikuttaa kustannusten raju nousu ja varmasti kesälomareissuillakin pihistetään silloin esimerkiksi juuri ulkona syömisestä.
Bubolle on tiedossa varauksia jo ensi talvelle.
– Matkanjärjestäjät ovat yhä isommissa määrin ottaneet yhteyttä varatakseen meiltä ruokailuja. Kulunut talvisesonki oli todella vilkas ja kesti ajallisesti pidempään kuin aiemmin. Ensi talvesta odotamme jopa vilkkaampaa.
Leivonnaisten määrää on lisätty ja pyritään lisäämään edelleen.
Rakkaudella tehtyä ruokaa
Eija ja Jari Björkbacka haluavat tehdä ravintolastaan erityisen satsaamalla palveluun ja asiakkaisiin.
– Ruoan teemme rakkaudella ja satsaamme hyvään makuun, alusta lähtien itse tehtyyn ja kotimaisiin raaka-aineisiin, niin paljon kuin vain buffet-konseptimme antaa myöden. Toivomme, että pystymme palvelemaan asiakkaita niin, että jokaiselle meillä kävijälle jäisi tunnejälki Bubosta kotoisana ja lämpimästi vastaanottavana paikkana. Toivomme, että jokainen asiakas tuntee olevansa se päivän tärkein asiakas.
Ravintolassa on yrittäjien lisäksi kolme kokoaikaista työntekijää. Lisätyöntekijöitä noin 10. He ovat lähinnä opiskelijoita, jotka tekevät töitä koulun ohella.
Cafe Bistro Bubo avattiin Ranuan eläinpuistoalueen Murrr Murrr linnaan tammikuussa 2021.
Lue täältä aiempi artikkelimme yrityksestä täältä.
Pizza käy kaupaksi lounasaikaan.