Jari mökkeili Simojärvellä ja päätti ostaa yrityksen Ranualta

Mökkeily Ranuan Simojärvellä johti palkollisen yrittäjäksi. Näin voisi kiteyttää Jari Palviaisen yrittäjätarinan.

Hän on työskennellyt aiemmin Destialla 27 vuotta. Sen jälkeen Palviainen siirtyi isompiin saappaisiin Andament-konsernin johtajaksi viideksi vuodeksi.

– Konsernin seitsemän yhtiön yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 100 miljoonaa euroa. Andament teki teitä, siltoja, jätevedenpuhdistamoita, vesilaitoksia, tuulivoimaloita sekä betoni- ja teollisuusrakentamista, Palviainen kertoo.

– Olin siihen aikaan monessa yritysjärjestelyssä mukana. Tilitoimiston tuolloin omistaneilla Raija ja Jussi Huhtamäellä on mökki meidän mökin lähellä. Pian olin välittämässä toimistoa uusille omistajille.

Palviainen kertoi, että hänen kaverinsa Oulusta oli jo harkitsemassa yrityksen ostamista, mutta hän alkoikin itse miettiä asiaa.

– Sanoin kaverille, että mitä jos minä ostan tämän. Hän vastasi, että osta pois. Jussin ja Raijan kanssa tehtiin kaupat kesäkuun lopussa 2019 ja heinäkuun alusta aloitin yrittäjänä.

Jari Palviainen mietti pitkään uutta nimeä yritykselle.

Uudeksi nimeksi Alvilla

Huhtamäet perustivat Ranuan Tilitoimiston vuonna 1981. Toimisto oli aluksi Huhtamäen kotona Tuomaantiellä sitten Teboilin rakennuksessa ja jo puretussa Hotelli Huminassa. Nykyinen toimitila kaksikerroksisessa valkoisessa tiilitalossa rakennettiin vuonna 1989. Nimi vaihtui ajan mittaan Liiketoimintapalvelu Huhtamäeksi.

Palviainen on tyytyväinen yrityksen hankintaan.

– Paljon kovempi homma olisi ollut perustaa yritys tyhjästä.

Uusi omistaja halusi vaihtaa myös yrityksen nimen. Hän mietti pitkään hyvää nimeä, mutta sitä ei vain löytynyt. Kolme vuotta myöhemmin eli keväällä 2022 uusi nimi ideoitiin Kuriirin väen kanssa. He tarjoavat yrityksille myös viestintäpalveluja.

Uudeksi nimeksi tuli Liiketoimintapalvelu Alvilla Ky.

– Nimi on saanut hyvän vastaanoton.

Seija Paukkeri, Maija Kuukasjärvi, Kati Sääskilahti ja Maarit Väärälä ovat Alvillan työntekijöitä.

Enemmän kuin tilitoimisto

Alvillan nimessä oleva liiketoimintapalvelu -sana kertoo, että kyseessä on paljon enemmän kuin tilitoimisto. Yrityksen palveluihin kuuluu kirjanpitoa, talous- ja palkkahallintoa, liikkeenjohdon konsultointia, kiinteistöyhtiöiden isännöintiä, infra-alan asiantuntijapalveluja ja tieisännöintiä. Kirjanpito ja palkanlaskenta muodostavat merkittävimmän osan liikevaihdosta.

Yrityksestä löytyy apua esimerkiksi yrityksen perustamiseen, yritysjärjestelyihin, sukupolvenvaihdoksiin, veroneuvontaan ja veroilmoitusten tekoon.

– Hoidamme talouden hallinnan, jotta asiakas voi keskittyä tärkeimpään eli omaan liiketoimintaansa. Asiakasta palvelee nimetty kirjanpitäjä, joka tuntee asiakkaan. Kirjanpitäjä tarvittaessa hoitaa asioinnin myös eri viranomaisten kanssa, Palviainen kertoo.

Asiakkaina on erityyppisiä yrityksiä, kiinteistöyhtiöitä ja yksityisiä ihmisiä. Ranualaisten lisäksi asiakkaita on muuallakin Pohjois-Suomessa. Yritysasiakkaita on yli sata.

Liiketoimintapalvelu Alvilla Ky:ssä on töissä viisi ammattilaista.

Kahvimukiin on printattu yrityksen historiaa: Ranuan Tilitoimiston avaamisesta kertova ilmoitus.

Pula toimitiloista pahenemassa

Palviainen tuntee työnsä puolesta laajasti Ranuan yrityksiä. Korona ja Venäjän sota Ukrainassa ovat heijastuneet hänen mukaansa yllättävän vähän ranualaisiin yrityksiin.

– Joissakin yrityksissä ne ovat heijastuneet enemmän kuin toisissa. Koronatuet on auttaneet tosi paljon yrityksiä. Joillekin korona-aika on tuonut jopa uutta bisnestä.

Palviainen kertoo, että yritysten sukupolvenvaihdoksia tehdään Ranualla melko vähän.

– Yrityksiä kuolee turhaan, kun yrittäjä ikääntyy eikä ole jatkakaa. Pitäisi selvittää, löytyisikö yritysjärjestelyn kautta jatkajaa.

Yritysten toimitiloista on ollut pitkään pulaa Ranualla ja tilanne heikkenee entisestään.

– Sijoittajat ja grynderit eivät tahdo tulla Ranualle. Niiden pitäisi saada tila myytyä heti, eivätkä he usein ala vuokraamaan tiloja. Katseet kääntyvät kuntaan. Voisiko kunta kanavoida varojaan toisin?

Ei pulaa tekijöistä

Työvoimapulasta Palviaisen yritys ei kärsi tällä hetkellä.

– Olemme saaneet aika hyvin työvoimaa. Tarvetta tulee kolmen vuoden sisällä, kun eläkkeelle jäävän työntekijän tilalle tarvitaan kokenut ammattilainen.

Yrittäjä on mukana kahden yhtiön hallituksessa. Hän on oululaisen A-Perustus Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Betoni- ja infrarakentamiseen erikoistuneen yrityksen liikevaihto tulee olemaan reilusti yli 30 miljoonaa euroa tänä vuonna. Hallituspaikka on myös Ranuan Seudun Matkailu Oy:n hallituksessa. Paikallinen luottamushenkilötoiminta on myös tuttua, sillä hän on Ranuan Yrittäjät ry:n hallituksen sihteeri vuoden loppuun ja puheenjohtajana Kortteen seudun metsästysseura ry:ssä.

60-vuotias Jari Palviainen on kotoisin Oulusta. Hänellä on koti Oulussa, mutta hän kertoo käytännössä asuvansa Kortteenperän mökillään. 

Jari Palviainen on tyytyväinen yrityksen ostamiseen.
Edellinen
Edellinen

Ranualaisyrittäjä vei ukrainalaiset metsäretkelle

Seuraava
Seuraava

Tarjolla hillareissu kunnanjohtajan kanssa – Ranualle haetaan kaivoskoordinaattoria