Ranualaisyrittäjä vei ukrainalaiset metsäretkelle

Ranualainen yrittäjä Ilpo Leppänen tarjosi sotaa paenneille ukrainalaisille luontoelämyksen viime viikolla.

Mukana matkalla oli komeista valokuvistaan tunnettu Jari ”Jarcce” Romppainen.

– Aluksi tavoite oli tehdä reissu jo viikkoa aiemmin, sää olikin pilvinen. Sen jälkeen tarkoitus oli siirtää se viime lauantaille. Lauantain sää näytti pilviseltä mutta perjantaina taivas näytti olevan selkeänä. Luontoäiti olikin eri mieltä siitä päivästä ja siirsimme retken päivää aiemmaksi perjantai-iltaan, Ilpo Leppänen kertoo.

Revontulet näyttäytyivät jo ennen lähtöä, kun seurue oli vielä Arctic Guesthouse & Igloosin majatalolla.

Makkaraa kuutamolla

Majatalolta 16 ukrainalaista vietiin autoilla Honkivaaraan.

– Honkivaarassa ei nähty tulia, mutta kuutamo oli komea. Paistettiin makkaraa, juotiin lämpimät mehut ja vieraat pääsivät tutkimaan alueen luontoa. Se oli oikein mukava reissu.

Suurimmalla osalla vieraista ei ollut isäntien kanssa yhteistä kieltä.

– Pääsimme Romppaisen Jarin kanssa puhumaan englantia. Oikeastaan vain yksi ukrainalaisista osasi puhua englantia, hän tulkkasi muille.

Leppänen kertoo, että ukrainalaiset olivat tyytyväisiä kolmituntiseen luontoelämykseen Ranuan metsissä. Revontulten näkeminen ei ollut heille ensimmäinen kerta, sillä he olivat nähneet komeat loimotukset Ranualla jo aikaisemmin omin päin.

Kuu valaisi Honkivaaraa retkellä.

Seikkailuja luonnossa

Revontuliretket ovat yksi Leppäsen yrityksen, Lapland Adventure & Huntingin tarjoamista ohjelmapalveluista eli seikkailuista luonnossa. Tarjolla on myös muun muassa opastettua metsästystä, kalastusta, vaellusta ja veneilyä.

– Järjestämäni revontuliretket kestävät normaalisti kolme tuntia, jos pysymme Ranuan alueella. Jos täällä on pilvistä ja revontulia mennään etsimään vaikka Rovaniemelle, menee helposti kauemmin ja päälle tulee lisätuntitaksa.

Leppänen sanoo, että tähän mennessä hän on järjestänyt yhteensä 10-20 revontuliretkeä. Yritys on perustettu vajaat kaksi vuotta sitten.

– Yritys perustettiin korona-aikaan, kun Suomeen ei päässyt, kun rajat olivat kiinni. Se on estänyt yritystoimintaa. Aasian maista olisi tulossa vaikka kuinka paljon väkeä, mutta Ukrainan sodan vuoksi matkoja ei ole ollut.

Makkara maistui luonnon helmassa.

Asiakkaat ulkomailta

Yrittäjä tähtää ulkomaalaisiin asiakkaisiin.

– Käytännössä vähintään 95 prosenttia asiakkaista on ulkomailta. Kun firma perustettiin, ekan kesän koronasulun aikana suomalaiset ottivat jokusen kalastusreissun ja vuokrasi läskipyöriä.

Syksyn ja alkutalvena aikana asiakkaita on ollut Yhdysvalloista, Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Hollannista.

– Jostakin Etelä-Amerikan maasta, mistä en ole kuullutkaan, tullut pariskunta olisi halunnut lähteä revontuliretkelle, mutta tulikin pilvinen sää.

Leppänen on käynyt metsästyspainotteisen luonto-ohjaajakoulun. Valmistuttuaan 2017 hänen oli tarkoitus perustaa Ranualle firma, mutta hän lähtikin ottamaan vauhtia rapakon takaa Kanadaan.

– Menin käymään kaverin häissä ja sillä reissulla sattui silmään sopiva nainen, ja siitä se sitten lähti. Huonolla kielitaidolla poristiin Google Kääntäjän avulla, minä en osannut englantia eikä Julianne osannut suomea. Pakon sanelemana on alkanut kielikin taittua.

Ilpon yrityksen kohderyhmää ovat ulkomaalaiset asiakkaat.

Preerialta Ranualle

Pariskunta meni naimisiin ja asettui asumaan Kanadan preerialle.

– Vaimo olisi halunnut Suomeen jo aiemmin, mutta minä halusin jäädä Kanadaan. Lähdettiin kokeilemaan, miltä asuminen siellä maistui. Kanada on hieno maa ja kulttuurissa on paljon samaa kuin Suomessa.

Kolmen vuoden jälkeen perhe muutti Ranualle, Ilpon kotikonnuille.

Julianne Leppänen on saanut Kanadassa sairaanhoitajan koulutuksen, mutta Ranualla hän on tehnyt töitä keittiöllä ja siivoushommissa.

– Vaikka Kanadassa on hyvä koulutus, sillä on vaikea tehdä sairaanhoitajan töitä Suomessa, jos ei osaa kiitettävästi suomea.

Tällä hetkellä Julianne on vanhempainvapaalla perheen kuopuksen kanssa.

Synkältä näyttävästä maailmantilanteesta huolimatta yrittäjä katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

– Omat verkkosivut on alettu löytää. Teen yhteistyötä Ranuan eläinpuiston ja majatalon kanssa. Myös Ranua Finlandin aluemarkkinoinnin kautta on alkanut tulla näkyvyyttä. Tämä talvi on jo semmoinen, että se antaa suuntaa tulevaisuuteen positiivisessa mielessä.

Ilpo Leppänen on luottavainen yrityksen tulevaisuuden suhteen.

Kuvat: Jari Romppainen

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Majoittaja, oletko rekisteröitynyt ympäristöterveydenhuollon rekisteriin?

Seuraava
Seuraava

Jari mökkeili Simojärvellä ja päätti ostaa yrityksen Ranualta