Itävallasta Ranualle muuttanut Alexandra Paulomo odottaa turisteja Keski-Euroopasta Saariharjun metsään

Poro käyskentelee aivan talon vieressä, Alexandra Paulomon kotipihalla. Olemme Saariharjulla, 30 kilometrin päässä Ranuan kirkonkylältä Posion suuntaan.

Saarijärven rannalla on päärakennuksen lisäksi kaksi mökkiä ja sauna. Tämä oli aikanaan AKT:n Oulun yhdistyksen lomanviettopaikka.

Paulomo on syntynyt Helsingissä, mutta muutti teini-ikäisenä Itävaltaan. Työkseen hän on toiminut tapahtuma- ja matkanjärjestäjänä, sekä tuonut maahan pohjoismaalaisia turisteja, ensin työntekijänä ja myöhemmin oman yrityksensä kautta. Yrittäjän uraa kesti Itävallassa yhdeksän vuotta.

Lopulta hän sai tarpeekseen Salzburgin metelistä ja vilinästä. Hän päätti muuttaa Ranualla, mistä hänen isoisänsä oli ostanut metsää 80-luvulla. Paulomo toi muuttokuormansa ja päiväkoti-ikäisen poikansa perintömaille Saariharjun maisemiin. Sen lisäksi hankittiin liikekiinteistö - ensin talo tyhjennettiin, remontoitiin, sisustettiin ja mökit tuunattiin. Metsä Kolo, 22 vuodepaikan matkailuyritys avattiin kesällä 2020, keskellä koronakurimusta.

- Paikka on tarkoitettu etupäässä keskieurooppalaisille, jotka pääsevät maistamaan suomalaista, leppoista onnellisuutta ja helppoa elämää luonnon helmassa, Lapin Metsäläinen Oy:n yrittäjä Paulomo kertoo.

Alexandra Paulomo odottaa maailman aukeamista pandemian jälkeen.

Paikka niille, jotka haluavat pois turistirysistä

Toistaiseksi ulkomailta ei kuitenkaan ole käynyt liikaa asiakkaita Metsä Kolossa, mutta heitä ei ole juuri muutenkaan näkynyt Lapin matkailukohteissa – kiitos pandemian. Kotimaisia vieraita on kuitenkin ollut jonkin verran.

- Meillä on käynyt yöpymässä metsästäjiä ja marjanpoimijoita muun muassa Espoosta ja Helsingistä ja lähikaupungeista.

Seuraavaksi Metsä Koloa pitäisi saada myydyksi kohdemaihin Keski-Euroopassa.

- Tämä on enemmän tarkoitettu oman polun kulkijoille, jotka haluavat pois turistirysistä. Piilopaikka trenditietoisille, kestävän kehityksen kannalla oleville ihmisille, jotka arvostavat laatua ja terveitä materiaaleja.

Suomenruotsalainen entinen suurkaupungin asukas kertoo suorittaneensa Ranualla metsästyskortin ja päässeensä juuri kylän hirviporukkaan.

- Naapurin kanssa kytättiin pellolla pari tuntia. Saaliiksi sain kaksi ihanaa, pientä herkkutattia! En varmaan vielä pariin vuoteen uskalla ampua, mutta ensimmäinen kokemus metsällä oli minun näköiseni.

Metsästysseura lupasi Paulomolle, että hän saa tuoda neljä ulkomaalaista metsästämään.

Illanistujaiset Saarijärven rannassa elokuun auringossa.

- Olen puhunut heitä ympäri vuoden ajan, yrittäjä virnistää tyytyväisenä.

Vaikka pienelle kylälle muuttaminen ilman sukulaisia ja ystäviä oli hankalaa, saariharjulaiset ottivat tulokkaat pian osaksi yhteisöä.

- He ovat tuoneet minulle esimerkiksi vihanneksia ja sieniä. Luottomieheni on 71-vuotias Kalevi, ja eräs toinen naapuri korjasi äsken auton renkaan.

 

Metsäkeittiö ja savilattiaisia puutaloja

Vaikka asiakkaita ulkomailta vielä odotetaan Saariharjulle, yrittäjällä on jo laajennussuunnitelmia.

- Seuraavaksi tavoite on muuttaa yksi saunarakennus pieneksi mökiksi, johon voi majoittua.

Paulomo haluaisi rakentaa pihalle metsäkeittiön. Rakennuksessa olisi iso ruokapöytä ja ruokaa voisi valmistaa avotulella.

- Keskieurooppalaiset tykkäävät keskustella viinilasin ääressä tuntikausia. Siellä voisi tarjota esimerkiksi riistaa ja rieskaa.

Vielä tätäkin isompia suunnitelmia on mielessä.

- Jos maailma palautuu, mielessä on suuri laajennus eli useampi paritalo, jotka rakennettaisiin huippuekologisesti puusta ja lattiat olisivat savesta. Tarkoitus on sijoittaa talot sievästi luontoon.

Metsä Kolossa voi yöpyä myös puuteltoissa, jotka viritetään puiden väliin.

Teksti: Perttu Ruokangas

Kuvat: Alexandra Paulomo & Perttu Ruokangas

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Yrittäjä voi saada jopa 50 tuntia maksutonta valmennusta – Business personal trainer on tarkoitettu uusille yrittäjille

Seuraava
Seuraava

Viestintäkoordinaattori Perttu Ruokangas haastattelussa - katso video