Fysioterapeutti Jaska Ilvesluoto on kävelevä Ranuan sukukirja

Jaska Ilvesluoto on kuntouttanut fysioterapeutin uransa aikana tuhansia ranualaisia. Ensin Ranuan kunnan palveluksessa ja vuodesta 1998 lähtien yrittäjänä.

Tässä ammatissa on oppinut tuntemaan melkein kaikki ranualaiset. Olen ollut niin kauan alalla, että olen oikeastaan kävelevä Ranuan sukukirja, Ilvesluoto vitsailee.

Parhaimmillaan miehellä oli yli 10 000 asiakaskontaktia vuodessa, kun hän ohjasi ryhmäliikuntaa ja teki kuntoutusta.

Ennen Ranualle palaamista hän ehti työskennellä fysioterapeuttina vuoden verran Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä. Ranuan kunnan palveluksessa meni vuosi, jolloin hän alkoi miettiä yrittäjäksi ryhtymistä.

Valittelin kunnan pientä palkkaa ja mietin kollegani tapaan yksityisyrittäjäksi alkamista. Peisan Timon sanat ratkaisivat: takaan, että yrittäjällä hommat eivät lopu. Niin lähdin yrittäjäksi enkä ole katunut.

Yrittäjäurani alussa minut työllisti yrittäjien kuntoutus ja kuntotestit. Hyvin pian homma muuttui Kelan vaikeavammaisten ja sotaveteraanien kuntouttamiseen. Hommia oli välillä liikaakin, hän myöntää nyt.

Veteraanikuntoutusten määrä on kutistunut murto-osaan takavuosista.

Veteraanit olivat aikanaan yksi päätyöllistäjiä, nyt heidän joukkonsa on harventunut vähiin. Valtio maksoi kaikki heidän kuntoutuksensa kulut.

Jaska Ilvesluoto on kuntouttanut monta ranualaista uransa aikana.

Selkä- ja olkapääkipuiset työllistävät eniten

Nykyään eniten työllistävät selkä- ja olkapääkipuiset ihmiset. Fysioterapian lisäksi yrittäjän palveluihin kuuluvat niksautukset, manipuloinnit ja hieronnat sekä personal training eli henkilökohtainen valmennus. Ja tietysti kuntosali. Ilvesluoto alkoi kuntosaliyrittäjäksi vuonna 2003 ensin Peuransarven talossa ja viitisen vuotta sitten Hillakulmassa. Aiemmin sali oli nimeltään Ranuan kuntosali, mutta nyt virallinen nimi on Liikuntakeskus Come On Fit Club Oy. Saman yhtiön samanniminen sali on myös Kiimingissä. Kuntosaliyhtiön omistavat Jaska ja tämän veli Ilari Ilvesluoto.

Molemmilla meillä on ansiotyö muualla kuin salin pitämisessä. Vaikka kuntosalin velat ovat oleellisesti vähentyneet, niin aina riittää laittamista ja uusimista. Omillaan pysytään, Jaska Ilvesluoto kertoo.

Hänen mukaan fysioterapia tuo yrittäjälle suurimman osan tuloista. Kuntosali tukee fysioterapiapalvelua.

Ranualaisten lasten ja nuorten liikkumattomuus huolestuttaa yrittäjää. Kun Ranua oli aikaisemmin koululaisten kuntotesteissä maan huippuja, nyt sijoitus on paljon surkeampi.

Huonokuntoisten lasten ja nuorten osuus on kasvanut. Kuntosali ei tunnu olevan kovin monen nuoren juttu. Moni nuori ei ole palannut liikkumaan koronan jälkeen. Eläkeläiset sen sijaan käyvät ahkerammin salilla Ranualla, mutta heidänkin määrä on huolestuttavasti vähentynyt.

Yrittäjä innostui opiskelemaan yliopistossa aikuisiällä. Hän valmistui terveystieteiden maisteriksi Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2011.

Opiskelin lääketieteen opintoja melkein kandiin saakka, mutta sitten hyppäsin hallintopuolelle. Ajattelin, että lääkärin hommat pöydän takana eivät ole minun juttu.

Jaska ja Ilari Ilvesluodon yhtiöllä on kuntosalit Ranualla ja Kiimingissä.

Kuntapolitiikkaa ja tv-ohjelmia

Ilvesluoto on ollut monessa mukana yrittäjyyden lisäksi. Hän oli yhden kauden kuntapäättäjänä 2005-2009 keskustan sitoutumattomana valtuutettuna.

Se oli mielenkiintoista ja tykkäsin, mutta yrittäjälle se tiesi tappiota enkä enää asettunut ehdolle.

Hän ottaa edelleen kantaa politiikkaan Facebookissa. Ilvesluoto esimerkiksi vastustaa tuulivoiman rakentamista Ranualle, koska myllypuistot ovat katastrofi luonnolle ja luonnon monimuotoisuudelle. Suhangon kaivosta hän ei vastusta, koska se on turhaa. Toisaalta kaivos piristäisi myös hänen liiketoimintaansa.

Miehen tanssi- ja lauluharrastus ovat vieneet hänet televisioon saakka. Ilvesluoto on nähty tanssiohjelmissa kuten esimerkiksi HulaHula Suomi-ohjelmassa Ylellä.

Hän haki myös kykyjenetsintäkilpailu Talentiin Neloselle vuonna 2004. Mies olisi päässyt jatkoon, mutta kieltäytyi menemästä kuvauksiin.

Vaikka tykkään ihmisistä eikä minua ujostuta esiintyä isollekaan yleisölle, julkisuudesta en tykkää yhtään. Television tanssiohjelmista ihmiset oppivat tunnistamaan ja lapset tulivat pyytämään nimmareita. Alkoi tuntua, että sekin on liikaa, Ilvesluoto muistelee.

Yrittäjän elämä jatkuu Ranualla julkisuudelta rauhassa. 52-vuotiaan Ilvesluodon toinen iso työ ovat sijoituslapset, joita Ilvesluodoilla on kotona useampi. Hänen sydämensä sykkii lapsille ja nuorille. Talossa on tilaa, kun omat lapset ovat jo aikuisia.

Lastensuojelupuoli kiinnostaa minua. En kuitenkaan kokonaan ole vaihtamassa sille alalle. Teen nykyisiä hommia ainakin 58-vuotiaaksi, jolloin jään "eläkkeelle. Sitten katson, mitä teen sen jälkeen.

Alla Jaskan kotialbumin kuvia Hula Hula Suomi -ohjelman kuvauksista.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Suhangon kaivostien rakentaminen alkaa – tien rakentaa GRK

Seuraava
Seuraava

Ranuan kunnanjohtaja vieraillut jo 50 paikallisessa yrityksessä