Arkkitehti Jari Hintsalalla on maine nopeana ammattilaisena: ”Tekemättömät työt rasittavat päätä ja sydäntä”
Jari Hintsala on suunnitellut monenlaisia rakennuksia eri puolille Suomea. Hän suunnittelee muun muassa omakoti-, pari- ja rivitaloja sekä vapaa-ajan asuntoja, liiketiloja ja hoivakoteja. Eniten töitä on Rovaniemen ja Oulun seudulla. Kotipaikkakunnalla Ranuallakin riittää tekemistä. Tällä hetkellä Ranuanjärven rannalle rakennetaan neljää omakotitaloa, joiden suunnitelmat ovat Jarin käsialaa. Myös Ranuan eläinpuiston uusi huoltorakennus on Jarin suunnittelema.
Yhden miehen arkkitehtitoimiston työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Aina näin ei ole ollut.
Jari Hintsala valmistui arkkitehdiksi keskelle lamaa vuonna 1992. Hän oli vielä opiskelija, kun perhe muutti vaimon työn perässä Oulusta Ranualle. Opinnot hän suoritti loppuun Ranualta käsin. Yritys Arkkitehtitoimisto Jari Hintsala perustettiin vuonna 1993.
Lama-Suomessa vastavalmistuneelle arkkitehdille ei ollut alan töitä tarjolla Ranualla, joten Jari oli pitkään koti-isänä. Hän teki opettajan sijaisuuksia kouluilla ja yhden jakson toimistoinsinöörinä kunnalla. Kun arkkitehdin töiden saaminen oli edelleen vaikeaa, mieleen hiipi ajatus vaihtaa alaa. Jari opiskeli vuoden muotoilua ja kävi myös ohjelmistosuunnittelijan koulutusta 2000-luvun alkuvuosina.
– Tällä alalla verkostoituminen ja kontaktien luominen on tärkeää, mutta se on hidasta.
Posion hoivakoti muutti suunnan
Vuonna 2006 tuli tilaisuus suunnitella hoivakoti Posiolle. Se oli ensimmäinen isompi suunnittelukohde, joten Jari pyysi avuksi oululaista arkkitehtia Petri Ilmarista Arkadi Arkkitehdeistä. Yhteistyö sujui hyvin ja sitä jatkettiin suunnittelemalla toinen hoivakoti Iisalmen seudulle.
– Arkadilla ja Ilmarisella oli ennestään yhteyksiä rakennusliikkeisiin ja heidän kauttaan pääsin tekemään enemmän hoivakotikohteita rakennusliikkeille. Posion hanke toi jatkuvuutta ja uusia työtilaisuuksia.
Jari on suunnitellut rakennuksia vanhusten, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien hoitoa varten.
– On etua, kun tuntee rakennuksille asetetut vaatimukset kuten palo- ja turvallisuus- ja esteettömyysasiat. Eri toimijoilla on eri standardeja ja sekin auttaa, kun ne tuntee.
Taloille akustinen suunnittelija
Jari tekee myös rakennesuunnittelua puurakenteisiin omakotitaloihin. Asiakkaalla saattaa olla lennokkaitakin toiveita.
– Hänellä voi olla Pinterestistä otettuja kuvia eteläamerikkalaisesta talosta. Siihen yritän sovittaa oman näkemykseni. Välillä asiakkaat kysyvät ideoita yksilöllisen talon suunnitteluun. Ne ovat aina mukavia töitä.
Yrittäjän mukaan arkkitehdin työssä saa käyttää luovuutta, kun havaitsee asiakkaan tarpeet ja löytää ratkaisut niihin.
– Visuaalista luovuutta ei paljoa pääse käyttämään.
Myös matkailurakentaminen on työllistänyt ranualaisarkkitehtia. Hän on suunnittelut esimerkiksi Ranuan Seudun Matkailu Oy:n iglut Ranuanjärven leirintäalueella. Hän on ollut suunnittelemassa igluja myös muualle.
Nykyajan taloissa on usein enemmän kuin yksi suunnittelija. Erikseen on esimerkiksi rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelijat.
– Kunnasta riippuen voidaan vaatia muitakin asiantuntijoita suunnitteluun, esimerkiksi Oulu vaatii kosteudenhallintakoordinaattorin ainakin isommissa rakennuksissa. Lisäksi Oulu on alkanut vaatia myös akustista suunnittelijaa joissakin kohteissa.
Ei isoja kohteita
Isoimpia kohteita kuten kouluja, sairaaloita tai kirkkoja Jari ei ole päässyt suunnittelemaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Ranuan hyvinvointikeskus, Monitoimikeskus Kerkkä, uusi yläaste-lukio ja uusi päiväkoti.
– Niitä tekevät usein isot arkkitehtitoimistot, joissa voi olla töissä kymmeniä ihmisiä. Tuntemattomammat tekijät voivat päästä esiin arkkitehtikilpailuun osallistumalla.
Arkkitehdeistä on ollut pulaa monta vuotta, mutta koronan ja energiakriisin myötä rakentamisessa on tapahtunut ainakin puolittainen äkkipysähdys. Kaikille ei riitä nyt töitä, joten niistä kilpaillaan.
– Minulla on kilpailussa etuna se, että pysyn aikataulussa.
Jari Hintsalalla onkin maine nopeana ammattilaisena.
– Pyrin tekemään työt nopeasti, koska tekemättömät työt rasittavat päätä ja sydäntä. Minulla on menossa monta projektia yhtä aikaa. Kun teen asiakkaan pyytämät muutokset, ehdin sen jälkeen tehdä muita projekteja. Jatkan tarvittaessa työpäivää, jotta asiakas pääsee pohtimaan projektia eteenpäin. Tietysti on projekteja, joita työstetään pidempään.
Kun rakennusliikkeet pyytävät nopealla aikataululla suunnitelmia tarjouspyyntöä varten, silloin voi joutua ahertamaan yötä päivää.
Tietokone nopeutti työtä ratkaisevasti
Arkkitehdin työn rytmi oli huomattavasti verkkaisempaa vielä 1990-luvun alussa.
– Aluksi piirrettiin tussilla muoville ja lähetettiin asiakkaalle postissa. Työtahti oli silloin aivan erilainen. Kun suunnittelu siirtyi 90-luvun lopulla tietokoneelle ja yhteydenpito sähköpostiin, työ nopeutui ratkaisevasti.
Jari teki pitkään suunnitelmat CAD-pohjaisella piirto-ohjelmalla. Vuonna 2006 hän hankki 3D-suunnitteluohjelman.
– Se on aivan erilainen kuin aiemmat piirto-ohjelmat. Enää ei vain piirretä, vaan mallinnetaan koko rakennus seiniä myöten.
Arkkitehdin työ ei vaadi Jarin mukaan paljoa matkustamista.
– Toimisto on käytännössä kannettava tietokone. Se kulkee mukana vaikka junassa, Tampereen rautatieasemalla tai Helsingin puistossa.
Tuulivoimastrategia Ranualle?
Yrittäjyyden vastapainoksi Jari Hintsala on mukana kuntapolitiikassa. Hän on keskustan valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen.
– Yrittäjätausta vaikuttaa siihen, että kuntapolitiikassakin kiinnostaa edistää kunnan yrittäjämyönteisyyttä. Pidän tärkeänä yrittäjien asioita. Yrittäjänä ei ainoastaan mieti mihin rahaa jaetaan, vaan miten kunnan tulopuoli saadaan kuntoon ja mistä saadaan jaettavaa.
Uusia tuloja kunnalle on pohdittu tuulivoimasta, josta on noussut vaalikauden kiivain kiistakapula Ranualla. Jari itse on tuulivoiman kannattaja.
– Tuulivoimasta olen usein jutellut ihmisten kanssa tien päällä ja tänäänkin järvellä. Toivoisin, että vielä tällä valtuustokaudella päästäisiin keskustelemaan kunnan omasta tuulivoimastrategiasta. Tällainen voitaisiin laatia, vaikka valtuusto on päättänyt, että tuulivoiman kaavoitusaloitetta ei oteta käsittelyyn tällä valtuustokaudella. Selvityksessä käytäisiin läpi, minne tuulivoimaa olisi mahdollista rakentaa ja minne sitä ei missään tapauksessa haluta. Minulla on tuntuma, että valtuustosta löytyy valmiutta tällaisen tekemiseen.
59-vuotias yrittäjä laskee, että hänellä on työvuosia vielä ehkä 5-10 vuotta jäljellä.
– Työt ja yrittäminen jatkuvat. Jos kunnassa hallitsee investointimyönteinen ilmapiiri, se edistäisi sitä, että olisin itsekin valmis investoimaan Ranualle.