Anne Impiö valmistui kampaajaksi keskelle 90-luvun lamaa – takana kohta 25 vuotta yrittäjänä

Anne Impiö kertoo kampaajan olleen hänelle haaveammatti jo lapsena. Annesta on kuvia, joissa hän kampailee pienenä mummonsa hiuksia.

– Kun yläasteella rehtori Veikko Voutilainen kuuli mihin kouluun haen, hän kutsui minut kansliaan ”puhutteluun”. Hän oli opettajien kanssa sitä mieltä, että minulle pitää ehdottaa lukiota koska näkivät minut myös potentiaalisena ala-asteen opettajana tai teatterikorkeakoululaisena, Anne nauraa.

Anne kuitenkin piti päänsä ja opiskeli Kemijärvellä kampaajakoulussa. Hän valmistui vuonna 1991, kun Suomi oli laman kourissa.

– Silloin ei ollut oman alan töitä valmistuneelle kampaajalle. Haalin kaikenlaisia töitä itse: kävin Fazerin karkkitehtaalla, Lailan lahjatavarakaupassa, vedin naisvoimistelijoiden ja kansalaisopiston jumppia ja olin Simontaipaleen Irenellä ja Joukolla töissä.

Parturi-kampaamo ateljeen tilalle

Neljän vuoden jälkeen hän pääsi kampaajan töihin Juopperin Armille Saxeliin.

– Armi opetti minut sisälle alaan. Hän on maailman parhain opettaja ja varmaan paras kampaaja mitä minä tiedän! Hänellä on minun silmääni miellyttävä kädenjälki, Anne kehuu.

Armi päätti pian lähteä kauppiaaksi ja Anne oli noin vuoden vuokralla. Sen jälkeen liikettä tarjottiin ostettavaksi, mutta Anne mieltyi toiseen liiketilaan.

Hillakulman kiinteistöyhtiö oli mennyt konkurssiin ja talo oli sen jälkeen jonkin aikaa tyhjillään. Ensin kiinteistöön muutti Tarvikekeskus ja seuraavaksi saapui Anne.

– Tässä tilassa oli aiemmin Ateljee Ruska. Tykkään taiteesta ja kävin täällä katsomassa taidetta. Sanoin jo nuorena tyttönä serkulleni, että tuo liike on joskus minun. Ja kun tätä näytettiin minulle, tunsin sen heti omaksi.

Anne on työskennellyt nykyisellä paikalla 21 vuotta. Hän omistaa Hiuskulman liiketilan.

Tuntuu, että työskentelen parhaiden ystävien kanssa, Anne sanoo asiakkaistaan.

Miehet eivät jaksa odottaa

Hän uskoo, että kaikille ranualaisille kampaajille riittää töitä.

– Kaikki meistä ovat niin erilaisia kampaajia, kaikilla meistä on erilainen käsiala. Ihmiset tarvitsevat erilaisia kampaajia.

Asiakkaista selkeä enemmistö on naisia.

– Monet miehet eivät jaksa odottaa parturiaikaa.

– Tuntuu, että työskentelen parhaiden ystävien kanssa. Olen saanut tässä työssä paljon hyviä ystävyyssuhteita. Hankalia asiakkaita ei ole.

Annella riittääkin runsaasti töitä ja aikaa voi joutua jonottamaan pidemmän aikaa.

– Jos pääsee päiväsaikaan, ajan voi saada parin, kolmen viikon päähän. Illat ovat usein täynnä.

Asiakkaita käy Ranuan lisäksi Pudasjärveltä, Oulusta ja Posiolta. Vaikka töitä on paljon, hän ei ole innostunut ottamaan toista kampaajaa tuolivuokralaiseksi. Anne tykkää tehdä töitä yksin.

– En ole ollenkaan yrittäjänä bisnesnainen vaan enemminkin työstä nauttiva taivaanrannan maalari. Elämän ja yrittämisen pitää olla vaivatonta ja mukavaa.

Kampaajan luovuus näkyy muutenkin kuin saksien kanssa. Hän tykkää tehdä näyttäviä kakkukoristeita sokerimassasta. Lisäksi Anne rakastaa taidetta eri muodoissa, käy näyttelyissä aina kun voi ja kokeilee itsekin eri taiteen tyylejä, kun inspiraatio iskee.

Anne loihti videopelihahmo Tomb Raiderin varusteineen Masi-pojan kakkuun.

”Ranua on ihan paras paikka”

Ranuaa hän kehuu miltei maasta taivaaseen.

– Oikeasti Ranua on ihan paras paikka! Täällä on hyvä ilmapiiri ja uudet yrittäjät otetaan tosi hienosti vastaan. Ihmiset ovat tosi kivoja. 

Kirkonkylällä kaikki on lähellä ja arki on vaivatonta.

– Täällä ei tarvitse autoa. Pyörällä pääsee vaikka kalalle.

Hän muistuttaa myös siitä, että lapsilla on turvallista asua Ranualla.

– Ekaluokkalaisen saattoi päästää yksin kotiin, kun naapuritkin huolehtivat. Täällä ei ole turvaton olo koskaan. Ranua on idyllinen pikkukylä.

Jotakin huolestuttavaakin on tapahtunut viime vuosina: pieniä liikkeitä on lopettanut Ranualla.

Kuntosali oven takana

Työn vastapainoksi yrittäjä harrastaa ahkerasti liikuntaa.

– Jos liikuntaan ei olisi aikaa, jättäisin töitä pois. Liikkuminen on pääasia. Ei kannata odottaa eläkeikää, vaan tehdä mieluisia asioita nyt.

Anne käy kuntosalilla. Treenaaminen on helppoa, sillä liikkeen oven takana on monipuolinen kuntosali ja ihanat yrittäjät, sanoo Anne.

– Käyn kuntosalilla lähes joka arkiaamu. Olen kiitollinen, että pystyn liikkumaan. Joskus se on nopea pyrähdys, vaikka venyttelyjä tai tietyt lihasryhmät. Treeni ei ole tavoitteellista, mutta on silti tehokasta ja mielekästä. Liikkuminen on vaivatonta ja tekee tosi hyvän mielen.

Aiemmin hän teki pitkiä juoksulenkkejä ja juoksijan lihaskuntoharjoituksia.

– Minulla ei ole ollut ikinä mitään niska-, hartia- tai selkävaivoja ja se on liikunnan ansiota. 

Jos liikuntaan ei jäisi aikaa, Anne jättäisi töitä vähemmäksi.

Prinsessana Oulussa

Yrittäjyyttä on takana 24 vuotta. Anne kertoo, ettei hänellä ole tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia. Jotakin on kuitenkin mietitty.

– Uskon että elämä ilman selkeitä suunnitelmia kannattelee, se vie vaivattomasti johonkin suuntaan. Olen kuitenkin valmis myös hyppäämään pois tästä.

Hän on suunnitellut yhteisen elämän rakentamista ranualaislähtöisen, Oulussa asuvan yrittäjän Sami Alasimin kanssa. Anne on tehnyt töitä Samin ohjelmapalveluyrityksessä esimerkiksi suuryrityksen golftapahtuman emäntänä sekä lastentapahtuman yksisarvisena ja askartelutätinä.

– Pian olen Kauppakeskus Valkean lastentapahtumassa Tuhkimona, kukapa ei semmoista elämää haluaisi, Anne naurahtaa.

Oulussa on saanut esiintyä myös yksisarvisena.

Oulusta on avautunut uusi maailma

Anne oli järjestämässä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien aktiviteettipäivän ohjelmaa.

– He ottivat minut ihanasti vastaan ja tunsin kuuluvani joukkoon. Samoin naisyrittäjät kutsuivat minut toimintaansa, kun muutan sinne. Sana kiiri ja sain heti kutsuja haastatteluihin ja minulle on nyt tarjottu töitä parturi-kampaamoliikkeistä Oulusta. 

Anne on valmis jossain vaiheessa myymään liikkeensä ja asuntonsa. 

– Kenenkään ei silti tarvitse olla huolissaan, kerron kyllä ajoissa kun lähden. Pidetään sitten sellaiset isot juhlat, Anne sanoo iloisesti nauraen.

Anne sai kultaisen ansioristin yli 20 vuoden yrittäjyydestä Oulussa joulukuussa 2021. Palkitseminen oli positiivinen yllätys, Anne kertoo.

Teksti: Perttu Ruokangas

Kuvat: Anne Impiö., Niko Impiö, Sami Alasimi, Terhi Salmela, Studio P.S.V/ Noora Slotte

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan yritys- ja hankeasiantuntijaksi haki kahdeksan henkilöä

Seuraava
Seuraava

Ranuan kunta panostaa markkinointiin yrittäjien kanssa – Jari Romppainen odottaa uudelta työryhmältä innovatiivista ja ammattimaista otetta