Alussa oli traktori, peräkärry ja kolme autoa – 10 vuotta myöhemmin kolme autoliikettä

Ranualainen Ville Hanhisuanto on myynyt autoja vuosikymmenen ajan. Pohjoisen Auto Oy:llä on nykyään kolme liikettä: Ranualla, Rovaniemellä ja Oulussa. Liikkeissä on yhteensä 12 työntekijää.

- Alussa oli traktori, peräkärry ja kolme autoa.  Nykyään myydään autoja ja muita laitteita noin tuhat vuodessa, Hanhisuanto kertoo.

Yrittäjä huomattiin laajemmin muutama vuosi sitten, kun Hanhisuanto valittiin Lapin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi vuonna 2017.

Hänen mukaansa isoja kilpailijoita vastaan pärjää vain yhdellä keinolla.

- Hyvällä palvelulla ja jatkohoidolla. Käytettyjen autojen kaupassa se on erityisen tärkeää. Olemme siksi laittaneet omat korjaamot Rovaniemelle ja Ouluun.

Ville Hanhisuannon yhtiö myy autojen lisäksi pienkoneita.

Täyssähköauto ei myy Ranualla

Täyssähköautoja Pohjoisen Auto on myynyt vain muutama, mutta hybridejä menee selvästi enemmän.

- Hybridi toimii myös Ranualla. Sen sijaan täyssähköautolla on hankala ajaa täällä, kun ei ole latauspisteitä. Ranualla dieselautot myyvät parhaiten.

Korona-aika ei ole Hanhisuannon yritykseen iskenyt.

- Korona ei ole näkynyt meillä oikeastaan mitenkään. Tämä on ollut hyvää aikaa edullisen auton myyjälle.

Hän kertoi alkaneensa autokauppiaaksi, koska autot ovat kiinnostaneet pienestä pitäen.

- Kaupan alan kokemusta sain, kun olin aiemmin töissä Tarvikekeskuksessa. Menin sinne isä-Markun mukana ensin kesätöihin ja sitten vakituisesti töihin. Tarvikekeskuksen vuosien jälkeen päätin yhdistää autot ja kaupan alan ja alkaa yrittäjäksi.

Rovaniemelle yritys laajensi noin seitsemän vuotta sitten ja Ouluun nelisen vuotta sitten. Tulevaisuuden suunnitelmiaan hän ei vielä paljasta.

- Uusia suunnitelmia kannattaa aina olla pöytälaatikossa. Jos ei kehity, jää helposti jälkeen. Odotetaan kuitenkin oikeita hetkiä ja tilanteita, milloin niitä kannattaa toteuttaa, Hanhisuanto muotoilee.

Ralliauton ratissa vapaa-ajalla

Autot ovat miehelle tärkeitä myös vapaa-ajalla.

- Olen harrastanut ja rakentanut autoja pennusta asti isän kanssa. Varsinainen kilpaa ajaminen tuli kuvioihin myöhemmin.

Ranualaisella on selvästi lahjakkuutta myös ratin takana, sillä hän ajoi A-junioreiden Suomen mestariksi rallisprintissä vuonna 2018. Hanhisuanto kertoo, että rallissa juniori tarkoittaa aloittelevaa kuljettajaa eikä ole ikäsidonnainen. Kun pisteitä kerääntyy, voi nousta yleiseen luokkaan.

Hanhisuanto ajoi F-cupin yleisen sarjan mestariksi lokakuussa. Saavutus on melkoinen, sillä mestaruus tuli heti ensimmäisellä kaudella.

- F-cup on monipuolinen, kun siellä ajetaan itse rakennetuilla autoilla, joissa on vapaammat virityssäännöt kuin esimerkiksi SM1-luokassa.

Ranualainen kehuu paikallisia pienyrittäjiä, jotka ovat olleet hänen sponsoreinaan rallissa.

- He ovat tukeneet tosi hyvin ja auttaneet monessa asiassa, ei pelkästään välttämättä rahana, mutta esimerkiksi huolloissa.

Hanhisuanto ei vielä ole päättänyt, ajaako hän F-cupia ensi kaudella.

Mieheltä löytyy kokemusta myös ylimmältä sarjatasolta, sillä hän pääsi ajamaan MM-rallia Rovaniemellä viime talvena.

Oma treenitie Ranualla

Rallia ajaessa yrittäjä pääsee irti töistä.

- Silloin kun ajan, en mieti muuta. Muuten ei ole paljoa tilanteita, jolloin työt eivät ole mielessä. Ralliin on vuosien mittaan muodostunut hyvä porukka, johon kuuluu myös muita yrittäjiä. Tämä on laji, jossa kaikki jeesaa toisiaan, myös kilpakumppaneita.

Ranualla rallin treenaaminen painottuu talviin, koska Lapissa tai Pohjois-Pohjanmaalla ei löydy sopivia harjoitusalueita kesäisin. Kesällä Ranualta lähdetään harjoitusajoihin Jyväskylän seudulle, kerran tai kaksi kesässä. Talvisin ralliauton rattiin pääsee onneksi useammin kotiseudulla.

- Talvella on oma treenitie ja jäällä ajetaan eli ajamme tosi useasti. Keskitalvella ajetaan lähes joka viikonloppu. Otetaan lapsetkin mukaan ja paistetaan samalla nuotiolla makkaraa, Hanhisuanto sanoo.

Ralliauton ratissa ei ehdi miettiä yrityksen asioita.

Teksti: Perttu Ruokangas

Kuvat: Pete Hietala ja Ville Hanhisuannon kotialbumi

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Lakkapään halli nousee Kolomaan teollisuusalueelle

Seuraava
Seuraava

Ranualle suunnitellaan satojen miljoonien jätti-investointeja – Suhangon kaivoksen rakentamisesta päätös ehkä jo kahden vuoden kuluttua