Yrittäjät: Ranualla tehdään Lapin parasta elinkeinopolitiikkaa

Yrittäjien arviot Ranuan kunnan elinkeinopolitiikasta ovat parantuneet. Ranua nousi tuoreessa vertailussa Lapin parhaimmaksi. Vielä vuonna 2022 kunta oli yrittäjien mielestä Lapin neljänneksi paras. Ranua pärjäsi varsin hyvin myös koko maan laajuisesti, sillä kaikkien Suomen kuntien vertailussa Ranua on sijalla 42. Kun otetaan kaikki 166 pientä kuntaa, Ranua oli 26.

Tiedot käyvät ilmi ranualaisten yrittäjien vastauksista, jotka on annettu Suomen Yrittäjien kuntabarometriin. Barometrin tulokset julkistettiin 14. toukokuuta.

Ranuan elinkeinopolitiikka sai yrittäjiltä kokonaisarvosanaksi 3,5, kun edellisellä kerralla luku oli 3,3. Arvosanaksi annettiin luku väliltä 1-5.

Yrittäjiltä kysyttiin muun muassa kunnan elinkeinopolitiikasta, päätöksenteosta, hankinnoista, kaavoituksesta, tilatarpeista ja tietoliikenneyhteyksistä. Vastaukset pisteytettiin asteikolla 1-5.

Vastanneista ranualaisista yrittäjistä selkeä enemmistö katsoo, että elinkeinopolitiikka on Ranuan kunnassa tärkeää. Ranuan saama arvosana on 4,0, mikä on selvästi Lapin paras ja myös parempi kuin maassa keskimäärin.

Kunnassa elinkeinopolitiikka näkyy myös 2022 hyväksytyssä kuntastrategiassa, jonka mukaan Ranua on vuonna 2030 rohkeasti uudistuva ja yritteliäs kunta, jonka elinvoima kumpuaa aktiivisesta yhteisestä sekä monipuolisesta elinkeinoelämästä ja rikkaasta luonnosta. Yksi strategiaan kirjattu arvo on yritteliäisyys.

Yritysvierailut kunnanjohtaja Tuomas Aikkilan johdolla ovat yritysyhteistyön jalkatyötä. Kuvassa vieraillaan Kiireen Rajassa yrittäjä Sauli Saarijärven ravintolassa.

Yrittäjät huomioon jo ennen päätöksiä

Erityistä kiitosta sai yritysten huomioon ottaminen jo päätösten valmisteluvaiheessa, tästä arvosanaksi tuli 3,9. Tähän asiaan Ranuan kunnassa on tietoisesti panostettu viime vuosina ja isommista päätöksentekoon tulevista asioista pyydetään lausunnot valmisteluvaiheessa sekä Ranuan Yrittäjät ry:ltä että MTK-Ranualta. Niin ikään erinomaisen arvosanan (3,9) saa Ranuan kunnan viestintä yrityksiä koskevista tavoitteista, suunnitelmista, toimista ja päätöksistä.

Myönteistä palautetta annetaan myös Ranuan tietoliikenneyhteyksillä, jotka tukevat yritysten toimintaa ja saavutettavuutta. Ranualla bitti liikkuu salamannopeasti kunnan omistaman Ranuan Infra Oy:n valokuituverkossa, joka kattaa käytännössä jokaisen kylän.

Yrittäjät katsovat kunnan päätöksenteon olevan avointa, yrityslähtöistä ja tehokasta. Myös hankintapolitiikka saa paremmat arvosanat kuin muut Lapin kunnat. Kunta ottaa kaavoituksessa huomioon vaikutukset useimpien yritysten toimintaedellytyksiin, toteaa enemmistö vastaajista.

Huomionarvioista on sekin, että kunnan luottamushenkilöt arvostavat yrittäjien mielestä yrittäjyyttä. Tämä selittyy ainakin osaksi sillä, että Ranuan valtuustossa istuu monta yrittäjää.

Business Ranua ja Ranuan Yrittäjät ry:n hallitus tapaavat säännöllisesti.

Tavoitteena olla Suomen paras

Kunnassa yrittäjien antama myönteinen palaute otetaan vastaan kiitollisena.

– Hyvään pyritään, mutta priimaa pukkaa. Näin käy, kun yrittäjät, kunnan väki ja valtuutetut tekevät yhteistyötä, kunnanjohtaja Tuomas Aikkila kiittelee.

Ranuan kunta tavoittelee vielä kovempaa sijoitusta yrittäjien parissa.

– Tavoitteeksi asetettu valtakunnan ykkössija vaatii pitkäjännitteistä kehittämistä. Suunta on kuitenkin oikea. Pitää myös muistaa nauttia matkasta, kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö Business Ranuasta sanoo.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin verkossa 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 442 yrittäjää eri puolilta Lappia. Ranualla vastaajia oli 24. Barometrin kaikki tulokset ovat luettavissa Suomen Yrittäjien verkkosivuilla.

Kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. Edellisen barometrin vastauksista Ranualla voit lukea täältä.

Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila ja kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö vierailemassa Rohex Oy:n Juhana Heikkilän työmaalla.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranualle suunnitellaan biohiililaitosta biokaasulaitoksen naapuriin 

Seuraava
Seuraava

Aimo Kortesalmen vaiheikas ura yrittäjänä: maanviljelyä, tilinpitoa ja vakuutusedustamista