Veke laajentaa omistuspohjaa – enemmistöomistus Senticalle

Ranualainen huonekaluliike Veke eli Veken Kaluste Oy laajentaa omistuspohjaansa. Yhtiöön sijoittavat kotimainen pääomasijoittaja Sentica ja digitaalisen kaupan uusi sijoitusyhtiö Snowball Growth Partners.

Järjestelyn myötä Senticasta tulee Veken enemmistöomistaja. Sentican tarkkaa omistusta ei kerrota, mutta kyseessä on yli 50 prosentin osuus. Samalla yhtiön perustaja Veijo "Veke" Ranua jää pienosakkaaksi.

– Olen todella tyytyväinen ja innostunut Sentican kanssa solmitusta kumppanuudesta. Tämän myötä Veke on entistä vahvempi, ja se tukee osaavien vekeläisten työtä entistä paremman asiakaskokemuksen kehittämisessä, toimitusjohtaja Markus Ranua kiittelee.

Omistusjärjestely vaatii vielä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän.

Miikka, Matias, Markus ja Veijo Ranua.

Ranua pysyy kotina

Yhtiön mukaan omistuspohjan muutoksella ei ole vaikutusta henkilöstöön, ja Ranua on jatkossakin yhtiön kotipaikkakunta. Ranualla on yhtiön toinen keskusvarasto, useiden eri tiimien toimintoja ja yli 40 työntekijää.

Yhtiön omistajina ja avaintehtävissä perustajasuvusta jatkavat Markus, Miikka ja Matias Ranua.

Käytännössä Ranuan perhe on myynyt yhtiön osakkeita uusille omistajille. Kauppahintaa ei julkisteta eikä myöskään sitä, kuinka paljon kukin on omistustaan myynyt.

– Tarkempia osuuksia emme julkaise, mutta muutkin ovat myyneet kuin Veijo. Tästä huolimatta merkittävä omistajuus jää minulle, Miikalle ja Matiakselle, Markus Ranua sanoo.

Uusi omistaja vauhditti Kotipizzaa ja Puuiloa

– Senticalla ei ole tältä toimialalta kokemusta, mutta se on monissa kuluttajabrändeissä ollut kasvun vauhdittajana, esimerkiksi Kotipizza, Puuilo, Pihlajalinna ja Kolmen kaverin jäätelö.

Toisella uudella omistajalla, Snowball Growth Partnersilla on huomattavasti pienempi rooli kuin Senticalla.

– Heiltä saamme Veken taustavoimiin vahvaa verkkokauppa-alan kokemusta.

Omistajan muututtua myös yhtiön hallitukseen on tulossa muutoksia. Nämä tapahtuvat kevään aikana.

Markus Ranua kuvailee omistajapohjan laajentamista hyväksi uutiseksi paitsi yhtiölle, myös koko kotipaikkakunnalle.

– Tämä varmistaa ranualaisen yrityksen onnistumisen ja kasvamisen.

Toimitusjohtaja Markus Ranua iloitsee omistuspohjan laajentumisesta.

Ennätysvuosi takana

Veke aikoo kehittää edelleen verkkokauppaansa. Leijonanosa, noin 75 prosenttia myynnistä tulee jo netin kautta. Yhtiö kertoo viime vuoden olleen ennätyksellisen vilkas ja verkkokaupan jatkaneen kasvuaan. Veken liikevaihto oli viime vuonna yli 30 miljoonaa euroa ja samalla kannattavuus on kehittynyt myönteisesti.

Veke on aloittamassa Ranualla huonekalujen valmistamisen pohjoisen männystä. Huonekaluja on suunniteltu Veken, ranualainen ASWood Oy:n ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun yksikön kanssa.

– ASwoodilla mäntyhuonekalutehtaan rakentaminen on hyvässä vauhdissa, pintakäsittelylinjastoa on käynnistelty ja tehty ensimmäisiä testauksia. Kaikki etenee suunnitellusti.

Markus Ranua sanoo, että omistuspohjan muutoksella on vain positiivisia vaikutuksia huonekaluvalmistukseen.

– Tavoite on kasvattaa kotimaisuutta, mäntyhuonekaluilla on siinä hyvä sija. Tavoite on kesään mennessä saada pintakäsiteltyjä tuotteita myyntiin.

Ei Venäjän kauppaa

Myönteisten asioiden ylle on kuitenkin noussut varjo, Venäjän aloittama sota Ukrainassa. Markus Ranua sanoo, että Veke ei ole tehnyt lainkaan Venäjän kauppaa, mutta sota vaikuttaa myös huonekalukauppaan.

– Sota on hirvittävä tilanne ja sillä on välillisiä vaikutuksia, koska se on monen ihmisen mielessä. Länsi-Ukrainasta meillä tulee joitakin tuotteita, mutta se on aika pieni osuus koko valikoimastamme.

Vekellä on kolme myymälää: Rovaniemellä, Oulussa ja Vantaalla. Kuluvan vuoden aikana myymälä avataan myös Tampereelle. Yhtiöllä on yhteensä 145 työntekijää.

Veijo Ranua perusti Veken Kalusteen vuonna 1993. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen toimitusjohtajaksi tuli poika Markus Ranua.

Teksti: Perttu Ruokangas

Kuvat: Veke / Veken Kaluste Oy

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan kunta kilpailuttaa urakoita kevään aikana – paikallisia yrityksiä kannustetaan mukaan

Seuraava
Seuraava

Juha Kutuniva Ranuan yritys- ja hankeasiantuntijaksi