Veke julkistaa Ranualla valmistettuja mäntyhuonekaluja

Huonekaluliike Veken Kaluste Oy lanseeraa eli julkistaa Ranualla valmistetut huonekalut ensi viikolla Habitare-messuilla Helsingissä. Havu- ja Taimi -nimiset tuoteperheet on valmistettu pohjoisen männystä ja ne on tehty ASWood Oy:n tehtaalla Ranuan Kolomaalla.

– Mieli on innostunut ja positiivinen. Ollaan uuden äärellä, kun ranualaisen huonekalutehtaan ensimmäisiä tuotteita lanseerataan. Tästä tulee vielä kova juttu, Veken toimitusjohtaja Markus Ranua sanoo.

Kotimainen ja paikallinen huonekaluvalmistus alkoi kiinnostaa, kun viime vuoden aikana maailmanlaajuiset toimitusketjut eivät toimineetkaan entiseen tapaan.

Huonekalutehtaan pystyttäminen aloitettiin tammikuussa Kolomaan teollisuusalueelle. Linjasto oli pystyssä toukokuussa.

– Ranualaiset kaverit ovat tehneet erittäin hienoa työtä ja saivat nopeasti aikaan. Ensimmäiset myyntiin kelpaavat tulleet tuotteet tulivat tehtaalta heinäkuussa, sitä ennen oli kokeiluja ja prototyyppejä.

Huonekaluja valmistaa ranualainen ASWood Oy, jonka osakkeista Veke osti 44 prosenttia vuosi sitten.

Antti Sarajärvi on ASWoodin toimitusjohtajana. Liimalevybisnes on samassa yhtiössä ja ideana on tehdä huonekalut liimalevystä. ASWood on palkannut useita henkilöitä lisää vuoden aikana, lisäksi huonekalutehtaaseen on siirtynyt muutama henkilö Veken Ranuan henkilökunnasta. Yhtiöiden välillä on hyvin tiivistä yhteistyötä.

Havu-sarjan senkki ja tv-pöytä.

Puu tulee läheltä

Tavoite on, että puun matka metsästä raaka-aineeksi ja tuotantoon sekä varaston kautta käyttöön, on mahdollisimman lyhyt. Puu Ranuan tehtaaseen ei kuitenkaan tule Ranualta, vaan muualta Lapista ja Kainuusta.

– Jos joku laittaisi Ranualle sahan ja kuivaamon, käyttäisimme mielellämme ranualaista puuta. Nyt lähin saha on Tervolassa.

Tehtaan tuotantomääriä ei kerrota julkisuuteen.

– Merkittävä siitä tulee, mutta heti ei nousta nollasta sataseen. Startti on ollut lupaava. Olen vakuuttunut siitä, että ranualaisia mäntyhuonekalua tullaan myymään ja toimittamaan tosi moneen suomalaiseen kotiin seuraavien vuosien aikana ja miksei muuallekin.

Tähtääkö Veke ulkomaille?

– Tehdään kaikkemme, että yritetään löytää uusia kasvumahdollisuuksia. Kansainvälinen myynti ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa, mutta se on jossain määrin mielessä ja joskus sitä tullaan ainakin kokeilemaan.

Taimi -tuotesarja on syntynyt sisustusharrastaja Linda Viipurin ja Veken yhteistyönä.

Lupaava alku

Toimitusjohtaja iloitsee siitä, että Havu-tuotesarjan huonekaluja on myyty lupaavasti ensimmäisen kuukauden aikana.

– Volyymiarvioissa olemme olleet aika varovaisia. Tavoitteena on päihittää ne vanhat luvut, mitä joskus samasta tilasta on tehty huonekaluja.

Ranua kertoo, että samassa tilassa toimi aikanaan Ranuan Aihiotuote Oy, joka valmisti Laulumaa-ketjulle Viktoria-sarjaa parin miljoonan euron liikevaihdon verran vuodessa. Sekä Aihiotuote että Laulumaa ovat lopettaneet toimintansa.

Toimitusjohtaja Markus Ranua lupailee uusia julkistuksia loppuvuodelle.

Uusia projekteja tulossa

Markus Ranua kertoo, että kuluva vuosi on erikoinen myös Vekelle.

– Toimiala on ollut monelta osin haasteellinen, mutta uskotaan että pystytään silti kasvattamaan markkinaosuutta. Kuluttajat ovat varovaisia inflaation ja korkojen nousun takia. Kuluttajien luottamus on historiallisen alhaalla ja se on tapana näkyä ensimmäisenä tuotteissa, mitkä eivät ole ihan välttämättömiä. Tilanteeseen nähden ollaan kohtuullisen tyytyväisiä ja hyvissä asemissa.

Toimitusjohtaja vihjaa, että Veke julkistaa uusia kehitysprojekteja loppuvuoden aikana. Niillä on tarkoitus vahvistaa yhtiön kilpailukykyä ja markkinaosuutta.

– Emme jää hetkeksikään paikalleen.

 

Katso video ranualaisten huonekalujen valmistuksesta Veken YouTube-kanavalta

ASWoodin huonekalutehdas Kolomaassa. Kuvakaappaus Veken YouTube-videosta.

Kuvat: Veke ja Perttu Ruokangas

LUE MYÖS:

Veke laajentaa omistuspohjaa – enemmistöomistus Senticalle

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ranuan lukio erikoistuu luontoyrittäjyyteen

Seuraava
Seuraava

Kunnan väki vieraili Kittilässä ja Kolarissa