Ranua tunnetaan yhä parhaiten eläinpuistosta ja hillasta – Simojärvi nousi esiin uutena mahdollisuutena elinvoimaseminaarissa

Tahdo menestyä Ranua -elinvoimaseminaari kokosi kuntapäättäjiä ja yrittäjiä kuulemaan Suomen yrittäjyysakatemian tekemien kyselyn ja syvähaastattelujen tuloksia.

Suomen yrittäjyysakatemiasta projektia ovat toteuttaneet Elega Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Niinikoski, pitkäaikainen kansanedustaja Kyösti Karjula ja emeritusprofessori Risto Harisalo.

Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila nosti avauspuheessaan esiin yhden tärkeimmistä tulevaisuudessa ratkaistavista kysymyksistä: miten saamme kuntaan lisää muuttajia tilanteessa, jossa kaikki kunnat kilpailevat samoista ihmisistä?

Tuomas Aikkila avasi Tahdo menestyä Ranua -elinvoimaseminaarin.

Yrittäjä Reetta Niemelän mukaan Ranuan kunnassa mentaliteetti yritystoimintaa kohtaan on muuttunut merkittävästi positiivisempaan suuntaan. Reetta toi esiin yritysten roolia kunnan kantavana voimana ja häneen puheensa osui selkeästi seminaarin muihin puhujiin, koska siihen viitattiin lähes kaikissa muissa puheenvuoroissa.

Ranuan Yrittäjien varapuheenjohtaja Reetta Niemelän mukaan Ranualla tulisi vahvistaa erityisesti pienyritysten roolia.

Jyrki Niinikoski avasi kyselyn tuloksia. Vastaajat olivat hämmentävän yksimielisiä siitä, että Ranua tunnetaan parhaiten eläinpuistosta ja hillasta. Uutena mahdollisuutena esiin nostettiin Simojärvi. Sen sijaan selkeää yhteistä kuvaa tulevaisuuden kehittämiskohteista ei vastauksista voitu löytää.

Jyrki Niinikosken mukaan tutkimuksessa tunnistettiin selvästi jännitteitä, jotka syövät keskinäistä luottamusta.

Kysely toi esiin selvästi tunnistettavia konfliktin aiheita ja jännitteitä, jotka syövät keskinäistä luottamusta. Suhtautuminen tuulivoimaan, matkailun kehittämiseen ja osin myös kaivokseen, ääriajattelu ja linnoittautuminen omaan näkemykseen, julkisen ja yksityisen toiminnan roolit, suhtautuminen riskeihin sekä viestintä nousivat päällimmäisiksi.

Kyösti Karjula muistutti puheessaan, että lähes kaikki menestystarinat alkavat pienestä ja ovat nuorten alle 28-vuotiaiden perustamia. Karjulan mukaan yrittäjyydessä on kyse luovuudesta ja hän ehdotti kouluun uudeksi oppiaineeksi yrittäjyystaidetta.

Kyösti Karjula korosti puheenvuorossaan nuorten merkitystä elinvoimaisuudessa ja uuden ajattelun synnyttämisessä.

Karjula peräänkuulutti yrittäjyyden olemusta kunnan virkamiehille ja toimihenkilöille, halua henkisiin haasteisiin ja vastuunottoon, kykyä nähdä mahdollisuuksia ja ottaa sosiaalisia ja henkisiä riskejä sekä jatkuvaa valmiutta uuden kokeiluun.

Risto Harisalo avasi elinvoiman johtamisen dynamiikkaa, uusien polkujen avaamisesta päätöksenteossa ja mielentilan merkitystä mahdollisuuksien näkemisessä. Hän muistutti, että uutta tavoitteleva mieli etsii asioita, joita voisi korjata, muokkaa ja kehittää syy- ja seuraussuhteita, kokeilee uusia tapoja tehdä välttämätön, etsii uusia mahdollisuuksia , murtaa ilmeisenä pidettyjä ja ratkaisee ratkaisemattomia.

Risto Harisalo osallistui Tahdo menestyä Ranua -elinvoimaseminaariin etänä.

Harisalo velvoitti jokaista miettimään kehen et luota ja käynnistämään prosessin luottamuksen palauttamiseksi. Ilman luottamusta ei ole kykyä puhua toisille ja ilman keskustelua ei synny radikaalia vuorovaikutusta.

Lapin ely-keskuksen mahdollisuuksia auttaa ja tukea yrityksiä kilpailukyvyn ja elinvoiman kehittämisessä esitteli projektipäällikkö Olli Lehtoniemi. Ely-keskukselta on saatavissa esimerkiksi yrityksen kehittämisavustusta jota suunnataan maakuntien kärkitoimialoihin, kuten valmistavaan teollisuuteen sekä ICT- ja matkailualalle.

Kokonaisuutena Tahdo menestyä Ranua -elinvoimaseminaari antoi valtavasti ajattelemisen aihetta kaikille kuuntelijoille. Voit katsoa tallenteen elinvoimaseminaarista täältä: https://youtu.be/0nZauD78BXA

Teksti ja kuvat: Mikko Pöykkö

Edellinen
Edellinen

Lappinuksen Ilmo Karttunen: ”Remontoitavaa on maailman tappiin asti”

Seuraava
Seuraava

Ranuan matkailua markkinoidaan nimellä Ranua Finland – mukana kymmenkunta sopimuskumppania