Ranualla selvitetään biokaasulaitoksen perustamista
Ranualla selvitetään toistamiseen biokaasulaitoksen perustamista. Mukana on maatiloja Ranualta ja Pudasjärveltä. Esiselvityshanketta vetää ranualaislähtöinen Mika Impiö. Hankkeen konsulttina toimii Envitecpolis Oy Sonkajärveltä.
Impiö innostui selvittämään asiaa viime kesänä omakohtaisen kokemuksen kautta.
– Ajoin Ranualla maatilan pihaan, enkä voinut tankata autoon kaasua. Siitä se lähti. Aloimme Jan-Erik Impiön kanssa omatoimisesti asiaa selvittelemään ja pian saatiinkin mukaan muutamia maatilallisia.
Viljelijät ja yhteistyökumppanit kokoontuivat välipalaveriin sekä joulupäivälliselle Ranuan Eläinpuistolla maanantaina 12. joulukuuta. Monia tilallisia kiinnostaa hukkaan menevän energian hyödyntäminen heinästä ja lannasta. Niistä tehtyä biokaasua voidaan käyttää esimerkiksi liikennepolttoaineena tai tehdä kaasun avulla sähköä.
Viimeksi Ranualla selvitettiin biokaasujalostamon perustamista vuonna 2018. Tuolloin biokaasun tuotanto ei ollut taloudellisesti kannattavaa.
Kalliita laitoksia ja halpaa energiaa
Biokaasun tekemisestä on puhuttu pitkään, mutta se ei ole vielä lyönyt läpi laajassa mittakaavassa.
– Miksi biokaasua ei tuoteta joka tilalla? Vastaus on: laitokset ovat kalliita ja energia on ollut halpaa. Laitoksen on saanut kannattavaksi vain tietyillä tiloilla, asiantuntija Henri Karjalainen Envitecpoliksesta kiteyttää.
Nyt tilanne on toinen ainakin energian hinnan suhteen. Kun tähän lisää maatalouden yhä syvenevän kriisin, on selvää, että biokaasun tuottaminen alkaa kiinnostaa viljelijöitä.
– Noin 40 tilaa Ranualta ja Pudasjärveltä on antanut tietoja selvitystä varten eli he ovat kiinnostuneita toimimaan osana biokaasuyhtiötä, Mika Impiö kertoo.
Konsultti kerää tietoja jokaisen tilan kannattavuudesta alkaa biokaasuyrittäjiksi. Esiselvitys tehdään viljelijöiden tilakohtaisella Neuvo-rahoituksella.
Osa jättäytyy pois
Kaikista noin 40 tilasta tuskin tulee Pohjois-Suomen Biokaasu Oy:n osakkaita.
– Esiselvitys luo pohjan maatilosta, joiden varaan biokaasulaitos perustetaan. Osa tiloista jättäytynee pois, se on aika luonnollista. Toiset ottavat seuraavan askeleen ja alkavat biokaasuyrittäjiksi, Karjalainen sanoo.
Omistajuuden ulkopuolelle jäävät tilat voivat tuottaa laitokseen tulevaisuudessa esimerkiksi rehua syötteeksi. Osakkaaksi on toki mahdollista liittyä myös myöhemmässä vaiheessa.
Biokaasuhankkeen suuria haasteita ovat esimerkiksi tilojen väliset pitkät etäisyydet.
Biokaasulaitosta ei rakenneta ilman investointitukea. Tukea ei myönnetä, jos laitoksen biokaasu ei ole kestävästi tuotettua. Kestävämpi tuotantotapa keventää myös biokaasun verotusta.
Tikettikaupasta lisää tuloja
Yksi uusi tekijä kannattavuuden parantamisessa on jakeluvelvoitteen tikettikauppa. Se tarkoittaa sitä, että puhtaampaa biokaasua tuottavat voivat myydä tikettioikeuksia sellaisille, joiden tuote ei ole yhtä puhdasta.
Jos Pohjois-Suomen Biokaasu Oy jakaisi tankkausasemalla 100-prosenttisesti kestävää biokaasua, voitaisiin lain vaatiman 30 prosentista ylijäävä eli 70 prosenttia myydä eteenpäin. Tikettikauppa on ollut mahdollista vuoden 2022 alusta lähtien.
– Tässä on lisätienestien mahdollisuus! Kun biokaasuliikennepolttoaine maksaa nyt noin 120-140 euroa megawattitunnilta, tikettikaupalla voi saada jopa 60-65 euroa lisää per megawattitunti. Tikettikauppa on siis merkittävä lisä kannattavuuteen, Karjalainen hehkuttaa.
Kannattavuutta lisää edelleen päästökaupan piiriin pääseminen.
– Jos haluat päästä biokaasulla päästökaupan piiriin, yrittäjän pitää todentaa se, että kaasu on varmasti kestävästi tuotettua. Ranualaisella biokaasulla on suuri mahdollisuus päästä päästökaupan piiriin jossakin vaiheessa tulevaisuudessa.
Impiö mukaan kiinnostuneita raaka-aineiden tuottajia etsitään edelleen ja ranualaisen biokaasun ostajia kuullaan mielellään.
Pohjois-Suomen biokaasulaitoksen esiselvitys valmistuu tammikuun loppuun mennessä. Selvityksessä on mukana hinta-arvio laitoksen rakentamisesta sekä ehdotus siitä, mihin se rakennettaisiin.