”Olin suorittaja vailla päämäärää”
Yrittäjä Marjo-Riitta Waaraniemen yritys Vahvuuden tie tarjoaa fysioterapiaa, hierontaa, lyhytterapiaa ja mindfulness- ohjausta. Waaraniemen sydäntä lähellä ovat rauhoittuminen ja pysähtyminen.
– Olemme erkaantuneet paitsi luonnosta myös kehoistamme. Suoritamme elämää. Olen ollut suorittaja itsekin aiemmin. Pitää miettiä mikä itselle on tärkeää, eikä suorittaa elämää muiden mallin mukaan.
Hän kertoo, että matka kohti yrittäjyyttä alkoi kymmenen vuotta sitten.
– Kaiken piti olla hyvin. Oli perhe, ammatti ja välillä töitäkin. Kuitenkin eräänä päivänä seistessäni keittiön ikkunan edessä, huomasin puristavan tunteen rintakehälläni. Ihmettelin ja mietin, että mikä se voisi olla. Ehkä rintalihakseni oli jumissa, enkä ollut taas muistanut venytellä saatikka käydä lenkillä, Waaraniemi kirjoittaa yrityksensä verkkosivuilla.
Waaraniemi kertoi olleensa toimelias nainen, äiti ja vaimo - koko ajan jotain menossa.
– Meni puoli vuotta, jolloin selvisi, että puristus onkin henkistä ahdistusta. Jotain pyrki ulos kehostani. Monia reissuja tein ambulanssilla sairaalaan, kävin terapiassa, söin lääkkeitä. Uni oli hyvin katkonaista pitkän aikaa. Vaikka nukuin yöt, en nukkunut kuitenkaan. Pelastus minulle oli se, että pääsin sairaalaan lepäämään ja kohtaamaan sisäisen "hirviöni".
Ulos sisäisestä vankilasta
Pian olo alkoi helpottua ja hän alkoi ymmärtää, mistä ahdistuksessa oli kysymys.
– Olin pitkään elänyt elämääni katsoen sitä ulkopuolelta. Olin suorittaja vailla päämäärää. Nyt oli aika murtautua ulos sisäisestä vankilasta ja aidosti kohdata itsensä. Tunnistin ne ajatus- ja toimintamallit sisälläni, mitkä olivat viemässä elämääni aivan väärään suuntaan.
Meni tovi, ennen kuin vanhat mallit väistyivät uusien tieltä.
– Sisällä ollut "lapsi" sai vihdoin kasvot ja äänen. Sisäinen vahvuus oli ulottuvillani.
Hän halusi auttaa toisia ihmisiä löytämään elämänsä suunnan ja mieluummin ennen kuin ongelmat pahenevat.
Tietoisuustaidot esiin
Waaraniemi on ilahtunut siitä, että nyt on alettu kiinnittää huomiota tunne- ja tietoisuustaitoihin. Niitä opetetaan myös nuorille.
– Niitä taitoja pitäisi olla enemmänkin ja opetus pitäisi alkaa jo eskarista. Kun tietoisuusharjoituksia tekisi systemaattisesti pienestä pitäen, murrosikä olisi helpompi, kun osaisi lukea ja rauhoittaa itseään. Haluaisin opettaa lapsille ja nuorille näitä taitoja lisää.
Hän on ohjannut mindfulnessia vuosia sitten kasiluokkalaisille. Mindfulness- eli tietoisuustaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen.
– He lähtivät mahtavasti mukaan. Loppupalaverissa moni sanoi, että on mahtava tietää, että tämmöinen keino on olemassa.
Aivot ovat muokattava lihas
Waaraniemi muistuttaa, että jos ihminen joutuu pitämään tunteita sisällään pitkään, keho alkaa oireilla. Monesti haetaan vääränlaisia keinoja purkaa tunteita.
– Ihminen voi keskittyä esimerkiksi pelaamiseen, häiriökäyttäytymiseen, tupakointiin, alkoholiin tai huumeisiin. Se voi myös kääntää ihmistä itseään vastaan, jolloin herkemmin masentuu.
Waaraniemi on ohjannut vuosia Ranuan kansalaisopistossa. Hän on valmistunut hiljattain meditaatio-ohjaajaksi. Hän on myös fysioterapeutti, kognitiivinen lyhytterapeutti ja mindfulness-ohjaaja. Parhaillaan hän opiskelee psykofyysistä fysioterapiaa.
– Mindfulness ja psykofyysinen fysioterapia ovat aivojen fysioterapiaa. Aivot ovat muokattavissa oleva lihas siinä missä muutkin lihakset.
Hän ottaa esimerkiksi toistuvat kielteiset ajatukset.
– Jos ajattelet itsestäsi negatiivista, elämästä tulee aika surkeaa. Näet negatiivista myös muissa ja ulkopuolisessa maailmassa. Oireita voivat olla kateus, kiukuttelu ja juoruilu. Pysäytä itsesi, ja mieti mistä se johtuu, opettele kohtaamaan menneisyytesi.
Waaraniemi kehottaa kysymään itseltään: oletko nyt tyytyväinen elämääsi?
– Jos olet, niin hyvä. Jos et ole, mieti, mitä voit tehdä, että elämä voisi jatkua vähän kevyemmin. Meillä kaikilla on elämässä ylä- ja alamäkiä, mutta nekin kestää paremmin kun tuntee itsensä.
Kokonaisvaltainen ihminen
Hänellä käy paljon asiakkaita hierottavana.
– Ihmiset tarvitsevat koskettamista ja välittämistä. Lihasjumien taustalla on monesti stressiä. Tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa, meillä on mahtavia keskusteluja.
Hänen tavoitteenaan on kohdata ihminen kokonaisvaltaisesti, ei vain fyysisten vaivojen kautta.
– Esimerkiksi kipua kärsivä ei välttämättä saa apua, vaikka on käynyt monessa paikassa. Psykofyysinen terapeutti opettaa kohtaamaan kehon ja rauhoittamaan mielen hengityksen avulla. Kun keho, hermosto ja mieli rauhoittuvat, kipu voi helpottaa, vaikka siitä ei välttämättä pääsekään kokonaan eroon.
Toiseksi esimerkiksi hän nostaa mielenterveysongelmien kanssa kamppailevan ihmisen.
– Hänellä ei ehkä ole keinoja auttaa itseään, hän jää kotiin eikä jaksa harrastaa mitään. Tietoisuustaitojen opettelun kautta hän voi päästä liikkeelle ja mennä esimerkiksi jumppaan.
Hän muistuttaa olemaan armollinen itselleen.
– En itsekään tee joka päivä jumppaa. Voin tehdä joogaliikkeitä ruuan teon yhteydessä tai asiakaskäyntien välillä.
Yrittäjyys pelotti
Waaraniemi on melko tuore yrittäjä, sillä Vahvuuden tie aloitti tammikuussa 2022.
– Olin aiemmin töissä Jukolassa päivätoiminnan ohjaajana. Tykkäsin kehitysvammaisten kanssa työskentelystä. Olen tehnyt myös fysioterapeutin sijaisuuksia terveyskeskuksessa.
Hän kuvailee itseään sinnikoksi.
– Yritys oli yksi asia, joka vaati sinnikkyyttä. Olin pelännyt aloittamista, mutta luotan siihen, että elämä kantaa. Unelmien tiellä voi olla estoja, pelkoja ja tunnelukkoja. Mutta silti on oltava myös epämukavuusalueella. Nyt olen tyytyväinen.
Waaraniemeä kiinnostaisi tarjota matkailijoille meditaatiota ja mindfulnessia. Myös verkon kautta tehtävät ohjaukset saattavat tulevaisuudessa kuulua yrityksen valikoimiin.