Maatilat voisivat olla osa laajempaa kiertotalousympäristöä

Envitecpolis Oy on saanut valmiiksi kiertotalousympäristön konseptisuunnittelun osana BIKI -viljelijäryhmähanketta eli Ranuan kunnan Yhteistyön kehittäminen biokaasun ja kiertolannoitteen tuottamiseksi – viljelijäryhmähanketta. Konseptisuunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa malli, jossa hankkeessa mukana olevat kymmenen ranualaista maatilaa liitetään osaksi laajempaa kiertotalousympäristöä. Muita toimijoita ympäristössä olisivat Ranuan Infra Oy ja Pohjois-Suomen Biokaasu Oy sekä PUHI Oy.

Toteutetussa konseptisuunnitelmassa lähtökohtana on kokonaisvaltainen ja resurssiviisas kiertotalousympäristö. Tavoitteena on vähentää niin maanviljelyn, metsätalouden, lämmöntuotannon kuin liikenteen päästöjä, ja samalla parantaa kilpailukykyä jokaisella mainitulla sektorilla. Suunnitelman ydinajatuksena voidaan pitää materiaalien tehokasta hyödyntämistä, joka sisältää kohenevan energia- ja lannoiteomavaraisuuden, pienenevän hiilijalanjäljen ja elinvoimaisen maaseudun. Tavoitteet ranualaiselle konseptille olivat jo lähtökohtaisesti kunnianhimoiset. 

 Kun tällainen toimeksianto lähdetään pureskelemaan tilojen näkökulmasta auki, korostuu yhteistyö maatilojen kanssa sekä heiltä tietojen ja näkemysten kerääminen. Kun tämä viljelijäkohtainen tieto on kerätty ja se yhdistetään osaksi suurempaa alueen kiertotalousvisiota, alkaa muodostua mielenkiintoisia tuloksia! Suunnitelmien konkretisoiminen todellisiksi luvuiksi ja havainnekuviksi ottaa oman aikansa, mutta on ehdottomasti sen väärti, sanoo johtava asiantuntija Henri Karjalainen Envitecpolis Oy:ltä.

Suurimpina haasteina nähdään kunnan pitkät etäisyydet. Linnuntietä pitkin kunta on leveimmillään yli 80 kilometriä, mutta etuna nähdään varsin keskeisesti sijoittuva kirkonkylä sekä hyvät kulkuyhteydet. Maatilat ovat etäällä toisistaan ja tämä lisää taas haasteita suunnitellun konseptin logistisiin ratkaisuihin. Toisaalta, suuri metsäpinta-ala luo mahdollisuuksia metsätalouden tehostamiseen (mm. hiilinielumetsät).  

Konseptisuunnitelman pohjalta voidaan yleisesti todeta, että lappilaisella tai pohjoissuomalaisella maa- ja metsätaloudella on erinomaiset edellytykset säilyä kilpailukykyisenä ja elinvoimaisena myös jatkossa. Tiivistyvä tilojen välinen yhteistyö pienentää yksikkökustannuksia, tehokas lannan käsittely ja kiertolannoitteen käyttö vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa sitä kautta kilpailukykyä myös tulevaisuudessa.

Lue BIKI-hankkeen aiemmat artikkelit täältä ja täältä.

Yhteistyön kehittäminen biokaasun ja kiertolannoitteen tuottamiseksi -viljelijäryhmähanke (BIKI-hanke) on Ranuan kunnan toteuttama yhteistyöhanke, jolle on myönnetty Euroopan maaseuturahastosta Lapin ely-keskuksen kautta 75 prosentin julkinen tuki hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on kehittää sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että yhteisiin toimenpiteisiin liittyvillä maatilakohtaisilla toimenpiteillä kymmenen ranualaisen tilan tuotannollista yhteistyötä biokaasun raaka-aineen tuottamiseen ja selvittää mahdollisuudet kiertolannoitteiden tuottamiseksi. Hankkeen päätöksenmukainen toteutusaika päättyy 31.5.2025.

Havainnekuva kiertotalousympäristöstä.

Edellinen
Edellinen

Ranualla riittää raaka-aineita biohiilen ja e-metanolin tuotantoon

Seuraava
Seuraava

Hiilinielumetsillä lisäarvoa metsätalouteen