Maanrakennusyrittäjä: Positiivisella mielin ollaan tulevaan

J&J Taivalkoski Oy on ranualainen yritys, jonka toimialaa ovat maanrakennustyöt, kuljetuspalvelut ja maansiirtotyöt. J&J Taivalkoski on vuonna 2017 perustettu perheyritys. Yrittäjinä ovat veljekset Juuso ja Juhani Taivalkoski. Lisäksi yhtiön osakkaana ovat vanhemmat Risto ja Merja. Juuso on yhtiön toimitusjohtaja.

Juuso ja Juhani ovat työskennelleet maansiirtokoneiden ja kuorma-autojen parissa jo nuoresta asti isänsä opeissa.

– Minä olen enemmän ollut autohommissa ja Juhani kaivinkonepuolella. Isällä oli aikaisemmin kuorma-auto ja ajoin hänelle, Juhani on tykännyt kaivurihommista, Juuso Taivalkoski kertoo.

Oppi ei ole pelkästään isältä saatua, sillä molemmat veljekset ovat opiskelleet maarakennuksen ammattitutkinnon.

Veljekset ovat nuoria yrittäjiä, Juuso on 33 vuotta ja Juhani 26 vuotta.

Yrittäjien synnyinkoti on Piittisjärvellä, jossa on myös yrityksen halli. Vanhemmat ovat laittaneet karjan pois pari vuotta sitten. Isä-Risto on tuttu näky samoilla työmailla.

– Aika paljon isä pyörii remmissä mukana kesäisin, välillä ajaa ja välillä on lastaushommissa sen mukaan mitä hommaa sattuu olemaan.

Miten työt sujuvat isän kanssa?

– Ei se ole työtä kummempaa, Juuso naurahtaa.

– Molemmilla tahtoo olla omat mielipiteet, mutta toisenkin ajatuksia pitää välillä kuunnella. Isä antaa paljon tehdä, eikä sekaannu joka hommaan.

Juuso Taivalkoski sorastaa metsäautotietä Romuselässä.

Ensi kesän töistä ei vielä tietoa

Aiemmin yrityksessä tehtiin myös aurauksia talvisin, mutta niitä on vähennetty.

– Työnä se oli mukavaa, mutta ei päästy sopimukseen silloin. Sen jälkeen on tullut muita hommia niin paljon, ettei ole tarvinnut auraushommia haikailla.

J&J Taivalkoski Oy:n työt keskittyvät kesäisin Ranualle ja lähiseudulle. Ensi kesän urakoista ei vielä ole mitään varmuutta, vaan ne varmistuvat vasta ensi kesänä. Maanrakennusyrittäjältä vaaditaankin hyviä hermoja ja stressinsietokykyä epävarmuudessa elämiseen.

– Töitä on riittänyt kesäisin Ranualla ainakin vielä. Pääasiassa pyöritään Ranua-Rovaniemi -akselilla vaikka joskus tulee ajokeikkoja kauemmaksi.

Maanrakennuskausi alkaa loppukeväästä ja kestää loppusyksyyn. Talvella tehdään huoltoja ja lepäillään. Koneiden huoltoja ja korjauksia voi tehdä paljon itse, mutta jotkut hommat vaativat merkkiliikkeen tietoteknistä osaamista.

Perävaunun irrotus ja kiinnitys käyttävät näppärästi ammattilaisella.

Hallittua kasvua

Yhtiöllä on pari yhdistelmäajoneuvoa, kolme pyöräkonetta ja yksi kaivuri. J&J Taivalkoski Oy on kasvanut viime vuosina voimakkaasti.

– Kasvua on pitänyt jopa hillitä, sillä haluamme kasvaa hallitusti. Liian nopea kasvu näissä hommissa voi johtaa siihen, että käy huonosti, Juuso kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovatkin maltilliset.

– Odotellaan, jos tulisi savotoita ja tehdään mitä keretään tehdä. Tämmöisellä porukalla on rajallinen määrä mitä kerkiää touhuta. Positiivisilla mietteillä ollaan tulevaan. Jos ei töitä ole Ranualla, niin ainakin niitä on Rovaniemellä.

Suhangon kaivokseltakin saattaa aueta työmahdollisuuksia.

– Urakat kaivoksella ovat niin isoja, että niistä ei tarvi haaveilla. Mutta aina voi tarvittaessa mennä töihin jollekin isommalle urakoitsijalle

Juuso Taivalkoski toivoo perheyrityksen kasvavan maltillisesti.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Seuraava
Seuraava

Biokaasulaitoksen rakentaminen etenee vauhdilla