Korona-aika lisäsi Ranuan Halpahallin myyntiä
Koronapandemia ei ole kohdellut kaikkia yrityksiä huonosti. Ranuan Halpahallin yrittäjä Juha Ranua sanoo, että korona-aika lisäsi myyntiä.
– Aluksi keväällä 2020 ihmiset varoivat kulkemasta kaupungeissa ja pysyivät kotona. Kesällä ei myöskään lähdetty kauaksi reissaamaan, vaan laitettiin kotona ja mökeillä paikkoja kuntoon.
Maaleja meni kaupaksi moninkertaisesti enemmän kuin normaalisti ja poikkeusaika näkyi myös esimerkiksi puutavaran menekissä. Kova kysyntä oli myös korona-ajan tuotteilla kuten käsidesillä ja maskeilla.
Ranuan Halpahallin yrittäjät ovat nähneet monet talouden nousu- ja laskukaudet. Juha ja Pirkko Ranuan omistama Ranuan Puutarha Ky sai alkunsa puutarhana 1980-luvun alussa Koivutiellä. Valikoima laajeni jo parin vuoden kuluttua.
– Ostimme Koivutieltä leipomorakennuksen. Laitettiin siihen aluksi kangaskauppa ja kukkakauppa. Samalla aloitettiin niin sanottu halpanurkkaus ja se tuntui kiinnostavan asiakkaita eniten. Muutaman vuoden kuluttua ajoimme kangaskaupan alas ja lisäsimme halpahalli-tuotteita, Juha Ranua muistelee.
Nykyisiin tiloihin Halpahalli muutti 1990-luvulla.
Laajennus Posiolle
Posiolle yritys laajensi 1990-luvun taitteessa.
– Avasimme Posiolla ensin joulumyymälän, jolla kävimme tunnustelemassa markkinoita. Kauppa kävi niin hyvin, että aukaisimme seuraavana jouluna pysyvän myymälän.
Yrityksen alkuaikoina kokeiltiin kaupankäyntiä myös muualla.
– Meillä oli Kemijärvellä joulumyymälä yhden marras-joulukuun ajan. Vaimo kulki sinne Ranualta. Rakennus piti lämmittää puulla ennen kaupan avaamista. Taivalkoskella meillä oli myymälä vuoden tai kaksi, mutta se oli niin huonossa paikassa, ettei siellä ollut toiminnan mahdollisuuksia.
Yhtiön toiminta vakiintui pian kahdelle paikkakunnalle, Ranuan Halpahalliin ja Posion Säästötaloon. Yrittäjäpariskunta omistaa kaikki kiinteistöt, joissa yritys on vuokralla.
Ennen loppuu hillat kuin pakasterasiat
Ranua kertoo, että yrityksessä moni asia tehdään päin vastoin kuin muualla. He eivät esimerkiksi mainosta lehdissä ja tavaraa ostetaan hiljaisena aikana isoja määriä kerralla.
– Esimerkiksi syksyllä ostin jo ison määrän ensi kesän tuotteita. Kaupan alalla tili tehdään ostettaessa.
Tavaraa ostetaan niin paljon, ettei se loppuisi kesken. Esimerkiksi hilla-aikana pakasterasiat ja ämpärit menevät kuin kuumille kiville – hillapitäjässä kun ollaan.
– Käyn seuraamassa suolla hillan kypsymistä. En siksi, että poimisin sitä itse, vaan kaupan takia, jotta tiedän varautua riittävän hyvin sesonkiin. Olen sanonut joskus, että ”ennen loppuu suolta hillat kuin Jussilta pakasterasiat ja sangot”.
Kesä on perinteisesti kiireisintä myyntiaikaa, ja kauppa käy moninkertaisesti talveen verrattuna.
Ranuan Halpahallissa on tavaraa lattiasta kattoon ja hyllyt pursuavat monenlaista myytävää. Juha Ranua sanoo, että yksi syy tähän on käyttää hyödyksi kaikki myymälän neliöt. Toinen on helpottaa myyjien työtä, kun he täyttävät hyllyjä.
– Massa myy, kuten kaupan alan sanonta sanoo.
Pitkän linjan kauppias tietää, mikä on myyjän työ kaikessa yksinkertaisuudessaan:
– Myyjän työ on ostamisen helpottamista. Siihen tulokseen olen tullut. Tavaran pitää olla esillä niin, että se melkein hyppää syliin ja sanoo: osta minut.
Sukupolvenvaihdos suunnitteilla
Juha Ranua uskoo, että halpakaupalla pärjää Ranualla ja Posiolle myös jatkossa, vaikka tulevaisuuden ennakoiminen onkin vaikeampaa kuin aiemmin. Pärjäämisessä auttaa kova työ ja kulujen kurissa pitäminen. Maaseudulla kulut ovat toisenlaiset kuin kaupungeissa.
– Tilanne on erikoinen koko maailmassa. Kukaan ei pysty sanomaan, mikä on vuoden päästä tilanne. Vielä viitisen vuotta sitten tulevaisuus oli aika hyvin ennustettavissa, nyt ei ole ennustettavuutta muutaman vuoden päähän. Epidemia ei kuitenkaan näy pikkupitäjissä niin voimakkaasti, vaan tavaraa haetaan meiltä päivittäisiin tarpeisiin.
Ranuan Puutarha Ky on toiminut pian 40 vuotta. Osa pariskunnan lapsista on hankkinut ammatin oppisopimuksella ja työskentelee liikkeissä.
Sukupolvenvaihdos on suunnitelmissa, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.