Kiireen Rajan yrittäjä Sauli Saarijärvi laajensi Pudasjärvelle: ”Yllättävän positiivinen vastaanotto on ollut”
Ranualainen Kiireen Raja on laajentanut Pudasjärvelle. Kiireen Raja Pirtti Café Pudasjärvi avattiin 4. lokakuuta Hyvän Olon Keskuksessa. Laajentaminen naapurikaupunkiin ei ollut hetken mielijohde.
- Ranuan edellinen kehittämispäällikkö Tuomivaaran Riikka soitti 1,5 kuukautta sitten ja kysyi, tulenko Pudasjärvelle yrittäjäksi. He olivat hakeneet kaksi vuotta yrittäjää tuloksetta. Sanoin ensin, että hullujako puhut, en lähde Pudasjärvelle, Kiireen Rajan yrittäjä Sauli Saarijärvi kertoo.
Tuomivaara soitti kuitenkin vielä pari kertaa uudestaan ja pyysi Saarijärveä Pudasjärvelle katsomaan tiloja.
- Tilat myivät itsensä. Ne ovat upouudet ja todella edustavat.
Saarijärvellä oli aikaa miettiä, sillä hän oli lepäämässä lonkkaleikkauksen jälkeen.
- Runsas viikko ennen Hyvän Olon Keskuksen avajaisia ilmoitin, että tulen yrittäjäksi.
ABC ei pelota
Vaikka lähellä on ABC:n liikenneasema ravintoloineen, Saarijärvi luottaa siihen, että asiakkaita riittää. Pirtissä on kahvila ja lisäksi siellä tarjotaan keittolounasta.
- Meillä on ABC:n kanssa erilaiset asiakaskunnat. Hyvän Olon Keskuksessa on töissä 150 henkilöä. Siellä järjestetään paljon kokouksia ja seminaareja, joihin tarvitaan kahvituksia.
- Yllättävän positiivinen vastaanotto on ollut. Ei ole ainakaan tarvinnut avaimia palauttaa, Saarijärvi virnistää.
Saarijärvi on Pudasjärven kaupungin vuokralaisena Hyvän Olon Keskuksessa. Kahvilassa on töissä yksi työntekijä.
- Inkeri on ollut hyvä vetäjä. Saan nukkua yöni rauhassa. Voi olla, että palkkaamme vielä osa-aikaisen työntekijän Pudasjärvelle.
Saarijärvi kertoo, että suunnitteli laajentamista Rovaniemelle jo 10 vuotta sitten.
- Kävin jo katsomassa tilojakin, mutta sitten se jäi. Nyt se ei ole enää ajatuksenakaan, sillä Rovaniemellä on niin valtavasti kilpailua.
Kuukausia töissä särkylääkkeiden voimalla
Pudasjärvelle laajentaminen tapahtui Saarijärven sairauslomalla. Miehen lonkka leikattiin elokuun viimeisenä päivänä.
- Lonkka vaivasi toista vuotta ja alkuvuodesta alkoi vihoitella enemmän. Vedin joka päivä vahvoja särkylääkkeitä monta kuukautta aina leikkaukseen asti. Nyt ei ole enää kipuja eikä särkylääkkeitäkään tarvita.
Tarkoitus on palata virallisesti töihin pikkujoulukaudeksi.
41-vuotias Sauli Saarijärvi on ollut Kiireen Rajan yrittäjänä 21 vuotta. Hän on opiskellut ravintolakokiksi ja aloitti armeijan jälkeen kondiittorin opinnot.
- Viimeinen vuosi jäi käymättä, kun perustin yrityksen.
Hän kertoo halunneensa yrittäjäksi jo pienenä poikana.
- Jo ala-asteella ajattelin, että minusta tulee isona kokki ja minulla on joskus oma ravintola, Saarijärvi kertoo.
Kiireen Raja -nimen keksi äiti.
- Tämä on kiireen raja etelästä Lappiin tuleville turisteille. Samaan aikaan veli Keijo Saarijärvi perusti hautauspalvelun, ja myös siinä tulee kiireen raja vastaan.
Saman katon alla toimiva yritys on nimeltään Ranuan Kukka ja Hautauspalvelu Keijo Saarijärvi.
Kiireen Rajan lounasravintola, leipomo, pitopalvelu ja siivouspalvelu työllistävät puolenkymmentä työntekijää.
Korona tyhjensi kalenterin viikossa
Viime vuonna oli tiukat paikat, kun korona iski.
- Meillä oli tarkoitus tehdä viime vuonna tulosrahoituksella keittiöremontti, kun sulkutoimet tulivat. Vielä helmikuussa 2020 näytti siltä, että tulossa on hyvä kesä, mutta kalenteri tyhjeni viikossa.
Myös vuosi 2021 alkoi vastoinkäymisellä, kun vesiputki jäätyi tammikuun pakkasilla ja aiheutti vesivahingon.
- Teimme samalla isomman remontin. Vaihdoimme kaikki kalusteet, myyntivitriinit, ulko-ovet, teippaukset ikkunoihin ja terassin. Väliseiniä siirrettiin, kattoa laskettiin ja taloa maalattiin. Kun paikat oli auki, tehtiin paljon samalla rytinällä. Aloitusremontista oli jo 20 vuotta, joten olihan se jo aikakin tehdä uusi.
Korona-aika on vaikuttanut eniten Kiireen Rajan pitopalveluun, kun kokoontumisrajoitusten takia tilaisuuksia ei ole juuri järjestetty. Häät ja monet muut juhlat ovat jääneet monelta pitämättä. Sen sijaan lounas on käynyt kaupaksi koronasta huolimatta.
- Esimerkiksi heinäkuun ja viime vuoden heinäkuun liikevaihdossa oli vain 160 euron ero. Hyvin tasaisesti on siis mennyt. Meidät on pelastanut kolme peräkkäistä hyvää heinäkuuta.
Illallisravintola ei innosta
Saarijärvi ei pidä ravintoloiden kilpailutilannetta kireänä Ranualla.
- Kaikilla tuntuu olevan omat asiakasporukat. Jotkut valitsevat ruokalistojen perusteella, mihin menevät syömään. Toiset taas käyvät uskollisemmin yhdessä paikassa.
Ranualle on kaipailtu illallisravintolaa ainakin vilkkaimmalle matkailusesongille. Kiireen Rajan yrittäjä ei aio lähteä kuitenkaan tarjoamaan illallisia.
- En ainakaan näihin tiloihin näe sellaiselle tilaa. Keittiö pitäisi räjäyttää taas.
Hän luottaa siihen, että Ranualla riittää asiakkaita nykyisellä toimintamallilla pitkälle tulevaisuuteen.
- Kun saimme remontin valmiiksi, ajattelin, että jos tällä selviäisi eläkkeelle asti, Saarijärvi naurahtaa.
Kuvat ja teksti: Perttu Ruokangas