Kiireen Raja täyttää kohta 25 vuotta – kaivoksen ravintola kiinnostaisi

Kiireen Raja on toiminut Ranuan Keskustiellä miltei 25 vuotta. Sauli Saarijärvi perusti yrityksen vuonna 2000. Mies oli jo lapsena halunnut olla kokki ja omistaa oman ravintolan. Sauli oli käynyt ravintolakoulun ja leipurikouluakin kaksi vuotta, kun tuli tilaisuus tehdä haaveista totta: Ranualla lopetti Lounaspirtti ja pitopalvelu.

– Arvelin silloin, että töitä riittäisi yhdelle miehelle. Niin on riittänyt ja monelle muullekin.

Sauli veli Keijo Saarijärvi aloitti samaan aikaan hautaustoimiston saman katon alla talossa, jonka Tarvikekeskus aikanaan rakennutti. Veljeksillä on omat yritykset, vaikka moni luulee heidän olevan saman firman miehiä. Sauli omistaa kiinteistön ja Keijo on vuokralla.

Ennen aloittamista piti tehdä iso remontti. Sauli oli yrittäjänä aloittaessaan vasta 19-vuotias.

– Nuoruus ja kokemattomuus toivat omat vaikeutensa. Oman kylän pankeista ei saanut rahoitusta, mutta Rovaniemeltä onneksi sai.

Aluksi Kiireen Rajassa oli Saulin lisäksi yksi työntekijä. Lounasta alettiin tarjota alkuvuonna 2001. Siitä asti tarjolla on ollut ruokaa, leivonnaisia, kahvia ja virvokkeita aina näihin päiviin asti.

Kiireen Raja on suosittu lounaspaikka Ranuan kirkonkylällä.

Korona tyhjensi tilauskirjat hetkessä

Ravintola-ala koki kovia koronan iskettyä. Rajoitukset vaikeuttivat tuntuvasti liiketoimintaa.

– Ennätyskesä oli tulossa, mutta kun rajoitukset tulivat, alkoi puhelinralli. Meiltä peruttiin 20 000 - 30 000 euron edestä kevään ja kesän tapahtumia kuten syntymäpäiviä, häitä ja sukujuhlia. Eräskin asiakas soitti ja sanoi että häät on peruttu. Minä siihen, että ei kai niitä peruttu ole, mutta ne siirtyvät, Sauli naurahtaa.

Kiireen Raja sai koronatukea ensimmäisenä vuonna ja se auttoi pahimman yli. Kesästä 2020 tulikin lopulta olosuhteisiin nähden hyvä.

– Ensimmäinen koronakesä oli kuin kolme heinäkuuta putkeen. Suomalaiset matkustivat kotimaassa, kun ulkomaille ei päässyt.

Seuraava vastoinkäyminen iski vuoden 2021 alussa, kun talon vesiputki jäätyi tammikuun pakkasilla ja aiheutti vesivahingon. Vesivahinko korjattiin ja tehtiin samalla isompi remontti.

Sauli Saarijärven yritystoiminta ei ole välttynyt vastoinkäymisiltä, mutta silti hymyilyttää.

Laajennus Pudasjärvelle

Kun pahimmasta pandemia-ajasta alettiin toipua, yrittäjä laajensi Pudasjärvelle lokakuussa 2021.

Kiireen Raja Pirtti Café Pudasjärvi toimii Hyvän Olon Keskuksessa, jossa on noin 150 työntekijää. Talossa on muun muassa terveyskeskus, neuvola, hammashoitola, kirjasto ja nuorisopalveluita.

– Talon väki ja kaupunkilaisia käy sen verran hyvin, ettei markkinointia ole tarvinnut juuri tehdä.

Pudasjärven kahvila sai isomman keittiön vuosi sitten.

– Toiminta pyörii entistä paremmin. Pudasjärvi on yllättävän pirteä paikkakunta.

Kiireen Raja Pirtti Café Pudasjärvi työllistää 2,5 työntekijää. Ranualla Kiireen Rajalla oin töissä kolme vakituista työntekijää.

Sauli kertoo, että yritykseen on saatu tähän asti aika hyvin työntekijöitä.

– Väki on pysynyt hyvin töissä, vaihtuvuutta ei ole kovin paljon ollut. Eniten meiltä on jäänyt väkeä eläkkeelle Ranualla ja Pudasjärvellä.

Yrittäjä uskoo, että työntekijöiden tyytyväisyyteen vaikuttaa arkipäiviin painottuva työ.

– Viikonloput on yleensä vapaana. Tuuraajat ovat yleensä tehneet viikonloppuja ja vakiporukka pyörittää muuten. Meillä on puolenkymmentä vakituista tuuraajaa.

Ainoa, mihin työntekijöitä ei meinaa löytyä, on siivous.

– Meillä on ollut haku ollut päällä. Jos ei löydy, niin laitetaan siivoustoiminta jäihin. Meillä on ollut siivoamassa parhaimmillaan kaksi työntekijää, jolloin tehtiin siivousta myös veteraaneille.

Kiireen Raja on tarjonnut siivouksia erikokoisiin kiinteistöihin ja myös koteihin.

Kiireen Rajaa olisi mahdollista laajentaa.

Ranuan Wolt-kuski

Koronan jälkeen ravintola-alalla on tuskailtu nousseiden kulujen kanssa. Kaikkia kasvaneita kuluja ei ole voitu siirtää hintoihin saman tien.

– Meille tulee edullisempi keittolounas normaalin lounaan rinnalle. Keittolounasta on kyselty varsinkin kesällä.

Kiireen Rajalta kuljetetaan myös ruokaa.

– Viemme ruokaa ikäihmisille ja työpaikoille. Muutamalle asiakkaalle menee perjantaisin pizzat. Joskus ruokaa voi mennä autolla 20 annostakin. On naurettu, että tässä on Ranuan Wolt-kuski, Sauli virnistää.

Hävikkiruoka on suosittua.

– Myymme hävikkiruokaa kello 15 eteenpäin 4 eurolla per annos. Sitä voi olla kymmenkunta henkeäkin hakemassa. Usein neljältä töistä pääsevät soittelevat ja kysyvät, vieläkö ruokaa voi hakea.

Kuluva talvi on ollut yritykselle vilkas.

– Isot rakennushankkeet ja reissutyötä tekevät asentajat näkyvät asiakasvirrassa. Helmikuukin on yllättävän vilkas. Helmikuu alkaa olla sillä tasolla mitä ennen koronaa, kun turistejakin alkaa näkyä asiakkaiden joukossa.

Tuleva kesäkin vaikuttaa lupaavalta.

– Vuosi sitten aloitettiin anniskeluhommat. Viime kesänä oli kesäkaraokea keskiviikkoisin, katsotaan mitä kaikkea keksitään täksi kesäksi, karaokeakin varmasti laulellaan.

Kiireisellä yrittäjällä on yritystoiminnan arjen pyörittämisen lisäksi ajatuksia tulevaisuuden suhteen.

Heli Karppinen asettelee salaattipöytää valmiiksi lounasta varten.

Kaivoksella satoja syöjiä päivässä

Yksi niistä liittyy Suhangon kaivokseen, jonka rakentamispäätös voi tulla jo ensi kesänä. Sauli uskoo, että kaivos rakennetaan Ranualle. Kaivos kasvattaisi monen yrityksen kassavirtaa paikkakunnalla.

Saulia kiinnostaisi ruokkia kaivoksen työväki. Kaivoksella on satoja työntekijöitä, joten ravintolasta tulisi suurempi kuin Kiireen Rajan Ranuan ravintolasta.

– Meillä on tilaongelma tässäkin. Meillä on rakennusoikeutta jäljellä ja voisimme laajentaa tätä 1,5-kertaiseksi nykyisestä. Saisimme keittiön ja leipomon eri tiloihin.

Myös matkailijoiden palveleminen kiinnostaa nykyistä enemmän. Saulin vaimo Erja on vaihtanut alaa ja opiskelee parhaillaan luonto- ja eräkokiksi.

– Kun emäntä on tullut opiskelemaan ja tekee harjoittelut yrityksessä, saamme lisää käsiä ja joustavuutta.

Yrittäjä ei ole vielä päättänyt, miten lokakuussa 2024 koittavia 25-vuotisjuhlia vietetään. Vuonna 2015 oli isot pirskeet.

– 15-vuotisjuhlat pidettiin Peuralla, meillä oli 15 metriä pitkä täytekakku.  Juhlistimme samaan aikaan Kuriirin väen kanssa heidän omistajanvaihdostaan. Illalla oli bilebändi Peuralla. Päivän ja illan aikana oli yhteensä yli 1000 kävijää.

Ensi syksynä järjestetään joka tapauksessa elonkorjuumarkkinat joko 6. tai 13. syyskuuta Kiireen Rajan pihalla. Yritys järjesti tapahtuman ensimmäisen kerran viime vuonna.

Kunnanjohtaja Tuomas Aikkila jututti Saulia yritysvierailulla yhdessä yritys- ja hankeasiantuntija Juha Kutunivan kanssa 20. helmikuuta 2024.

Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Ilkka Karttunen teki kelkalla vedettävän luksusasuntoreen

Seuraava
Seuraava

Tuulivoimayhtiöiden kiinnostus Ranuaa kohti kasvaa