Kaksi aurinkovoimalaa tulossa Ranualle
Ranualla on rakenteilla tai vireillä kaksi isomman luokan aurinkovoimalaa, toinen Kuukasjärvellä ja toinen Nuuppaalla. Investointien yhteisarvo nousee arviolta runsaaseen 2,5 miljoonaan euroon.
Kuukasjärven voimalaa rakennetaan Syötteentien varteen hehtaarin kokoiselle alueelle. Rakentajana on yritys nimeltä Tornando Oy.
– Paneelit asennetaan kahdessa vaiheessa. Tälle syksylle asennetaan 550 paneelia yhteensä 300 kilowatin edestä ja ensi keväänä jatketaan kakkosvaiheeseen. Voimalan kokonaisteho nousee yli 600 kilowattiin, Tornando Oy:n toimitusjohtaja Harri Jansalo kertoo.
Tavoite on saada ensimmäinen vaihe valmiiksi marraskuun loppuun mennessä, mikäli säät niin sallivat.
– Paneelit alkavat tuottaa sähköä saman tien, kun johdot saadaan kiinni.
Paneelit asennetaan puisiin maatelineisiin, jotka ovat Jansalon itse kehittelemiä.
– Alue on aidattu, etteivät ihmiset ja eläimet vahingossakaan mene sinne. Sähkönostosopimus on tehty Lumme Energian kanssa.
Sähkönsiirron rakentamiseen ei ole tarvetta, koska tontilla on jo Carunan hallinnoima sähköverkko.
Jansalo arvioi, että investoinnin suuruus on kakkosvaihe mukaan luettuna noin 700 000 – 800 000 euroa.
Sattuma toi Kuukasjärvelle
Miksi mäntsäläläinen yritys päätti sijoittaa aurinkovoimalan juuri Ranuan Kuukasjärvelle?
– Suurin syy on sattuma, se on niin suurta sattumaa kuin voi olla. Neljä vuotta sitten marraskuisena iltana lähdin etsimään tonttia. Selailin netissä ja muutaman sivun jälkeen vastaan tuli hehtaarin pala Ranualta. Katselin kuvia ja karttoja ja laitoin samana iltana tarjouksen Metsähallitukselle. Melkein toisena päivänä aloimme tehdä kauppoja, Jansalo kertoo.
Hänen mukaansa alue Syötteentien varressa sopii hyvin aurinkosähkön tuottamiseen.
– Paikka on hyvinkin otollinen, tontti on itä-länsi -suunnassa ja etelän puolelle jää iso metsäaukea, jossa on nuorta taimikkoa. Kestää 20 vuotta, ennen kuin puut kasvavat korkeiksi, eivätkä ne sittenkään haittaa aurinkovoimalan toimintaa.
Tornando Oy myy, markkinoi ja tuo maahan aurinkopaneeleita. Paneelit tulevat Suomeen Kiinasta. Yrityksellä on pienet testivoimalat Mäntsälässä ja Oulujärven rannalla, mutta Ranuan Kuukasjärven voimala on ensimmäinen ison kokoluokan laitos.
– Aurinkovoima on mielenkiintoinen energiamuoto ja kiinnostus sitä kohtaan vain kasvaa. Me haluamme pystyttää Ranuan kokoluokan voimaloita myös muualle, koska meillä on olemassa siihen oma konsepti.
Tornando Oy kertoo lahjoittavansa osan vuotuisesta sähköntuotannon tuotosta metsänistutushankkeisiin.
Nuuppaalle 4000 aurinkopaneelia
Ranuan Nuuppaalle aletaan rakentaa aurinkovoimalaa ensi kesänä. Kyseessä on teollisen mittaluokan laitos. Rovaniemen tien varteen asennetaan noin 4000 aurinkopaneelia. Paneelit tuottavat valmiina 20 000 kilowatin verran sähköä, jolla lämmittäisi noin sata sähkölämmitteistä omakotitaloa vuoden ajan. Nuuppaan aurinkovoimalasta tulisi yksi Suomen suurimpia.
Voimala tulee yrittäjä Heikki ”Heka” Kuuselan maille. Paikka valikoitui, kun Kuusela ja WestWind Oy:n hankekehittäjä Reijo Lahtonen keskustelivat aurinkovoimasta. Miehet ovat tunteneet toisensa yli 20 vuotta.
– Heka ehdotti, että kävisikö hänen omistamansa alue. Se osoittautui hyväksi rakennuspaikaksi aurinkovoimalalle, koska siellä on ollut vajaatuottoista metsää ja sähkönsiirtoyhtiö Carunan verkko menee tien laidassa. Aurinkovoimahankkeissa on tärkeää, ettei tarvitse vetää kilometrikaupalla ilmajohtoja, vaan hanke saadaan toteutettua lähes huomaamatta tuohon, Reijo Lahtonen kertoo.
Nuuppaalla tuotettu aurinkosähkö menee siis Carunan jakeluverkkoon. Asiasta on neuvoteltu Carunan kanssa. Sopimusta ei ole vielä kirjoitettu, koska hankkeella ei ole vielä rakennuslupaa. Luvan myöntää Ranuan kunta.
Ranuan kunnanhallitus hyväksyi WestWind Solar Nuupas Oy:n jättämän suunnittelutarveratkaisuhakemuksen 25. syyskuuta. Suunnittelutarveratkaisu tarvittiin, koska alue on kunnan asemakaavoituksen ulkopuolella. Seuraavaksi yritys voi hakea rakennuslupaa.
– Kun olemme saaneet rakennusluvan, etsimme kumppanit hankkeeseen ja kolmen hehtaarin alue syntyy melko nopeasti, operatiivinen johtaja Matti Uuttu WestWind Oy:stä lisää.
Lähes kahden miljoonan euron investointi
Nuuppaan voimalan rakentaminen vie arviolta muutaman kuukauden. Yhtiöstä ei vielä anneta tarkempaa arviota voimalan valmistumisajaksi, koska tarkempia projektisuunnitelmia ei vielä ole.
Ylelle Lahtonen on kertonut, että tavoitteena on päästä tuottamaan energiaa vuoden kuluttua.
Vaikka rakentaminen on nopeaa, aurinkopaneelien toimituksessa kestää pitkään, noin kuusi kuukautta.
Nuuppaan voimalan investointi on suuruudeltaan arviolta vajaat kaksi miljoonaa euroa.
Kunnat saavat tuulivoimaloista merkittäviä summia kiinteistöveroja. Kuinka paljon kiinteistöveroja Ranuan kunta saa Nuuppaan aurinkovoimalasta?
– Aurinkovoimalan kiinteistöverotuotto on noin 2500 euroa vuodessa per hehtaari aurinkovoimalan elinkaaren ajan, Lahtonen laskee.