Kaivostien rakentaminen on alkanut kaivosalueelta

Ranualla on meneillään todellinen rakennusbuumi. Isoimpien projektien yhteenlaskettu arvo on noin 21 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Ranuan isommilla työmailla on töissä yhteensä noin 40 henkilöä, joista osa on ranualaisia.

Suhangon kaivostien rakentaminen on alkanut elokuussa 2023. Tällä hetkellä alueella tehdään louhintatöitä, hakkuita, tielinjan raivauksia ja metsäteiden leventämistä louheen kuljettamista varten.

Työt eivät vielä näy Palovaarantielle, sillä tien rakentaminen aloitetaan kaivosalueelta. Tien rakennusmateriaali otetaan kaivosalueella sijaitsevalta louhokselta, projektipäällikkö Keijo Heikkilä Väylävirastosta kertoo.

Väylävirasto on kaivostien rakennuttaja. Tien maksaa kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy. Pääurakoitsijana on GRK Suomi Oy. Aliurakoitsijoita työmaalla on tällä hetkellä kolme.

Metsäautoteitä on levennettävä, jotta kaivostie saadaan rakennettua.

Töissä on porakalustoa, ammuntakalustoa, muutama kaivinkone, dumppereita ja paikallisen yrittäjän metsäkoneita. Nämä ovat vielä aloitustöitä. Volyymi nousee syksyn mittaan ja lisää kalustoa tulee töihin.

Nyt työmaalla on kymmenkunta henkilöä. Kun siltatyöt alkavat, työmaalla voi olla enimmillään arviolta 30-40 työntekijää.

Siltatyöt ovat alkamassa syksyllä. Ylijoen kohdalle tulee uusi silta nykyisestä pikkusillasta 150-200 metrin päähän, Heikkilä kertoo.

Töitä jatketaan läpi talven. Suhankoon rakennetaan uutta tietä kuusi kilometriä ja lisäksi vanhaa tietä levennetään ja lujitetaan neljän kilometrin verran. Kaivostie valmistuu syksyllä 2024.

Tien urakkahinta on noin 6,6 miljoonaa euroa. Lue täältä aiempi juttu kaivostiestä.

Suhangon alueella on muun muassa kaivinkoneita ja metsäkoneita.

Päiväkoti nousi harjakorkeuteen

Ranuan kunnan uusi päiväkoti kirkonkylällä on noussut ripeästi.

Lattia on pian valettu. Sen jälkeen alamme laittamaan sisäkattoa kiinni, asentamaan ikkunoita, ulkopuolen vesikatto tehdään loppuun ja laitetaan vesiräystäät, Atte Kujala Rakennusliike M. Kurtti Oy:stä kertoo.

Kunhan ikkunat ja sisäkatto saadaan valmiiksi, hirsirakennukseen voidaan kytkeä lämmöt päälle. Sitten aloitetaan väliseinien tekeminen. Pihalle vedetään asfaltti syyskuun puolivälille ja takapihalle rakennetaan terassi. Harjannostajaisia juhlistetaan niin ikään syyskuussa.

Päiväkodin rakentaminen on sujunut aikataulussa.

Katto on ollut vähän työläämpi mitä kuviteltiin, mutta muuten on sujunut hyvin.

Päiväkodin työmaalla on tällä hetkellä töissä noin 15 tekijää.

Uuden päiväkodin rakentaminen maksaa noin kolme miljoonaa euroa. Rakennus valmistuu huhtikuun 2024 loppuun mennessä.

Uusi päiväkoti tulee nykyisen Kanervikon päiväkodin naapuriin.

Yläkoulu-lukion runko nousee pian

Yläkoulu-lukiota rakennetaan Aapiskujalle Kerkän naapuriin. Koulun perustukset on valettu.

Valmistaudumme kohta rungon pystytyksen. Pystytys alkaa parin viikon päästä ja vie noin kuukauden. Lokakuussa tulevat seinäelementit ja kattorakenteet nostetaan päälle, jotta saadaan talveksi sääsuojaan. Talven aikana teemme sisätöitä, Kalle Kinnunen Rakennus Sakela Oy:stä aikatauluttaa.

Koulun työmaalla on tällä hetkellä runsaat puolenkymmentä miestä töissä.

Myös yläkoulu-lukion rakentaminen on pysynyt aikataulussa. Koulun rakentaminen maksaa 8,4 miljoonaa euroa. Se valmistuu lokakuun loppuun 2024 mennessä.

Yläkoulu-lukio nousee Aapiskujan kampukselle.

Maan alta paljastui yllätyksiä

Neljäs iso rakennustyömaa Ranualla on uuden S-marketin rakentaminen. Myymälä nousee vanhan rakennuksen viereen.

Anturat on valettu ja tällä viikolla on aloitettu teräspilarien nosto. Väestönsuoja on valmis, salaojitus on tehty ja hulevesiputkia on alettu vetää, työnjohtaja Heimo Kortesalmi rakennusliike Kotilove Oy:stä kertoo.

S-marketin työmaan työnjohtaja Heimo Kortesalmi on lähtöisin Ranualta.

Seuraavaksi vuorossa on sokkelin paikoilleen laittaminen sekä seinien ja vesikaton rakentaminen. Tällä viikolla S-marketia on rakentamassa 8-9 miestä.

Maan alta löytynyt öljysäiliö on hidastanut hommia. Öljyn pilaamia maita piti poistaa ja viedä Kemiin. Kaivaessa löytyi myös likaviemäri ja paksu kaapeli, jonka siirrosta piti sopia Carunan kanssa, Kortesalmi sanoo.

S-marketin rakentamisurakka on vajaat kolme miljoonaa euroa. S-market valmistuu huhtikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen vanha liikekiinteistö puretaan. Osuuskauppa Arina kilpailuttaa erikseen purku-urakan myöhemmin.

Edellä mainittujen lisäksi Ranualla on meneillään pienempiä työmaita, muun muassa rivitalon rakentaminen sekä teiden saneeraus

S-marketin työmaalla nostettiin pylväitä torstaina 17. elokuuta.
Perttu Ruokangas

Ranuan kunnan ja Business Ranuan viestintäkoordinaattori

Edellinen
Edellinen

Jarcrac laajentaa jälleen – halli saa 300 neliötä lisää tilaa

Seuraava
Seuraava

Cafe & Bistro Bubo haluaa laajentaa ja rakentaa leipomon